Зошто луѓето мислат дека во четириесеттите се престари за вежбање?

Вежбањето е секогаш корисно, колку и да имате години

Вистина е дека без оглед на вашите години, вежбањето може да биде корисно – и само размислете за тоа како ќе се чувствувате после вежбањето, а при тоа и ќе бидете во кондиција.

Ранган Чатериј, општ лекар од една лондонска болница, тврди дека вежбањето во 40-те всушност е мошне важно за здравјето.

„Вежбањето ќе ви помогне без оглед на тоа колку години имате. Но кога имаме повеќе од 30 почнуваме да губиме мускулна маса со секоја година. Во тие години вежбање станува поважно од кога било“, вели Чатериј.

Од трчање до јога, па и вежбање во теретана, многу е полесно да се натерате на тоа ако имате друштво. Луѓето, исто така, се подредени на своите навики, па потрудете се вежбањето да стане дел од вашата рутина.

Во безброј стдуии досега е покажано дека вежбањето е идеално за подобрување на расположението, будноста, памтењето и среќата, како и за физичка благосостојба. Годините немаат врска со тоа.