Зошто ми се јавува болка во градите?

Појавата на болка во градите, како по непишано правило најчесто ја поврзуваме со можни проблеми со срцето. Сепак, ваков вид на болка во градите може да се појави и од други сосема неповрзани состојби.

Причината за физичка болка може да биде психичка, но и обратно. Ниту непријатната болка во градите, која често се јавува, не е исклучок. Освен што болка во градите може да се јави како психосоматска последица, прочитајте  кои се и останатите најчести причини.

  • ИСТЕГНАТИ МУСКУЛИ

По посета на теретана, но и било какво друго дигање на голем товар, често се случува оптоварување на градните мускули. Болката која тогаш се јавува е слична со онаа при инфаркт. Најдобар совет е да не се оптоварувате со дигање тешки предмети.

  • ЖИГОВИНА

Чувството на печење во градите, познато како жиговина, се јавува поради враќање на желудочната киселина во хранопроводот, поради што се јавува и непријатно печење. Оваа болка обично се јавува еден час по оброкот, а освен храната, причина може да бидат и различни лекови, емоционален стрес, но и брзо голтање на храната, како и лежење по јадење. Жиговината може да се превенира со побавно јадење, џвакање на храната, избегнување на лута храна и слично.

  • ПРОБЛЕМИ СО ПАНКРЕАСОТ

Само затоа што причината за болка во градите не упатува на срцев удар, не значи дека болката е безопасна. Имено, интензивните болки во градите може да упатуваат дека нешто не е во ред со вашиот панкреас и тоа често може да означува некоја инфекција. Ако болката потрае, треба што побрзо да се јавите на лекар, а третманот вклучува антибиотици и лекови против болка.

  • ХЕРПЕС ЗОСТЕР

Станува збор за заразна болест поради која на кожата се појавуваат болни меури исполнети со течност. Освен изиритирана, воспалена и болна кожа, болките може да се јават и во градите, особено ако осипот е лоциран на тој дел од телото. Не постои лек кој може да го уништи овој тип на херпес, но она што може да се направи е да се одржува кожата чиста, за да се спречи бактериска инфекција.

  • КОСТОХОНДРИТИС

Оваа состојба означува воспаление на ‘рскавицата на градниот кош. Точната причина не е позната, а се претпоставува дека може да биде траума од некоја физичка повреда, физички напор, некој вирус или одредени видови артритис.