Зошто на работа никогаш не треба да пиете кафе или чај

Ако имате своја шолја во канцеларија или корстите садови од канцелариската кујна, постои голема шанса наведените предмети да се прекриени со опасни бактерии, но и фекалии.

Сигурно повеќето луѓе тешко ќе го замислат својот ден на работно место без шолја од омилениот напиток. Но, за жал вестите по ова прашање и не се баш добри. Ако имате своја шолја во канцеларија или корстите садови од канцелариската кујна, постои голема шанса наведените предмети да се прекриени со опасни бактерии, но и фекалии.

Студијата што ја спровел Чарлс Герб, професор по микробиологија на Универзитетот Аризона, покажала дека дури 90% од канцеларските садови на себе имаат опасни бактерии кои вработените секојдневно ги внесуваат во организмот.

Професор Герб советува својата шолја секој ден да ја земете со вас и дома убаво да ја измиете со жешка вода или во машина за садови.

Тој открил дека и миењето садови со сунѓерчиња и крпи кои стојат во канцелариската кујна може само да ја влошат работата, оти дополнителни бактерии од нив се пренесуваат на шолјите, каде може да преживеат и до три дена.

Иако наведеното звучи прилично обесхрабрувачки, решение за уживањето во кафе или чај на работа постои. Професор Герб советува својата шолја секој ден да ја земете со вас и дома убаво да ја измиете со жешка вода или во машина за садови.