Зошто насабајле имаме лош здив

Понекогаш лошиот здив наутро може да биде симптом на подолготрајни здравствени проблеми како што се инфекции на синусите, хроничен гастроезофагеален рефлукс или болести на јетрата и бубрезите.

Колку е посува устата толку се поголеми шансите здивот да биде лош. Дишењето на уста, ’рчењето и употребата на одредени лекови го интензивираат лошиот здив бидејќи дополнително ја сушат устата. Ова се должи на послабото производство на секрет, кој инаку служи за чистење на бактериите кои предизвикуваат лош здив. Во некои случаи, позади необично силниот и непријатен здив би можел да се крие некој здравствен проблем.

За отстранување на непријатниот здив, забите треба да се чистат со забен конец и детално да се измијат пред спиење

Честопати станува збор за проблеми со забите, кои може да бидат поврзани и со срцеви заболувања. Исто така, може да се работи и за инфекции или гастроентеролошки проблеми.

За отстранување на непријатниот здив, забите треба да се чистат со забен конец и детално да се измијат пред спиење. Доколку непријатниот здив не исчезне, неопходно е да се јавите на доктор. Со оглед на тоа што повеќето бактерии се наоѓаат на јазикот, препорачливо е да се исчисти јазикот, но и да се употребува безалкохолна течност за испирање.

Лошиот здив наутро, познат и како утрински халитозис, е честа појава и може да се објасни со неколку медицински причини:

  1. Намалена продукција на плунка: Во текот на спиењето, продукцијата на плунка е значително намалена. Плунката игра важна улога во чистење на устата и во отстранување на бактериите и остатоците од храна. Кога продукцијата на плунка е намалена, бактериите во устата имаат можност да се размножуваат и да произведуваат сулфурни соединенија кои предизвикуваат лош здив.
  2. Бактериски активности: Анаеробни бактерии кои живеат во устата, особено на јазикот и во меѓузабните простори, ги разградуваат остатоците од храна и клетки од оралната слузница. При оваа деградација се создаваат соединенија како што се водород сулфид и метил меркаптан, кои се главни виновници за лошиот здив.
  3. Сува уста: Сувоста на устата или ксеростомија може да биде резултат на дишење преку уста, хркање или користење на одредени лекови. Сува уста дополнително придонесува за намалена продукција на плунка и, со тоа, на зголемена можност за развој на лош здив.
  4. Остатоци од храна: Остатоците од храна кои остануваат во устата, особено во меѓузабните простори и на јазикот, може да се разградуваат од бактериите и да произведуваат непријатни мириси.
  5. Орална хигиена: Недоволната орална хигиена може да доведе до зголемено таложење на плака и каменец, кои се идеална подлога за бактериски развој.
  6. Здравствени состојби: Понекогаш лошиот здив наутро може да биде симптом на подолготрајни здравствени проблеми како што се инфекции на синусите, хроничен гастроезофагеален рефлукс или болести на јетрата и бубрезите.

За да се намали лошиот здив наутро, препорачливо е редовно миење на забите пред спиење, користење на забен конец и средство за испирање на устата, како и одржување на хидратација со пиење вода.