Зошто навистина треба да ги миете рацете по користење на тоалетот (секогаш!)

Користењето на бањата бара многу допирање: отворање на вратата, подигнување на капакот, бришење и испирање. Со секоја од овие активности гарантирано ќе добиете бактерии на вашите раце. И ако не ги миете рацете по користењето на бањата, ризикувате да контаминирате сè (и сите) што ќе ги допрете оттогаш па натаму. Посебно, мобилниот телефон ако сте го носеле во тоалетот.

Техниката е важна – и истражувањата сугерираат дека повеќето од нас сè уште не го прават тоа како што треба.
Користењето на бањата бара многу допирање: отворање на вратата, подигнување на капакот, бришење и испирање. Со секоја од овие активности гарантирано ќе добиете бактерии на вашите раце. И ако не ги миете рацете по користењето на бањата, ризикувате да контаминирате сè (и сите) што ќе ги допрете оттогаш па натаму. Посебно, мобилниот телефон ако сте го носеле во тоалетот.

Споделувањето не е секогаш грижливо.

Важно е да ги миете рацете. Звучи очигледно. Во теорија, тоа е очигледно. Повеќето од нас знаат дека е важно да ги миеме рацете по користењето на тоалетот. Но, излезе дека не сме ни приближно чисти како што мислиме дека сме – и многу луѓе не ги мијат рацете откако одат во тоалет.

Во една студија од 2013 година која го испитуваше однесувањето на 3.749 луѓе во САД после миење раце после бањата, само 67% од нив се обиделе да ги измијат рацете со сапун. Меѓу машините за миење раце, само 5% всушност се миеле правилно со сапун за препорачаното време. Ако тоа не е доволно за да се откажете од храната, ова ќе биде: Студијата од 2019 година покажа дека формата на E. coli отпорна на антибиотици почесто се шири поради лошата хигиена на тоалетот отколку со ракување со сирово месо!

Дали е подобрено однесувањето на миење раце од почетокот на пандемијата COVID-19? Веројатно. Но, лошите навики тешко се откажуваат. А истражувањата сугерираат дека ни требаат периодични потсетници за важноста на хигиената на рацете, особено во времето кога сме уморни или под стрес. Затоа го замоливме докторот за семејна медицина Даниел Алан, MD, да објасни зошто миењето додека излегувате од бањата е толку критично – и како да го направите тоа правилно.

Важноста на миењето раце
Како да знаеме дека миењето раце е важно? Знаеме затоа што, за жал, многу луѓе ширум светот не можат правилно да ги исчистат рацете. Според студијата на УНИЦЕФ од 2022 година, 25% од светското население сè уште нема пристап до капацитети за миење раце со сапун и вода во нивните домови. А последиците се запрепастувачки. Се проценува дека 1,4 милиони луѓе – од кои 400.000 деца – годишно умираат од болести кои можеле да се спречат со основна хигиена на рацете.

Ајде да навлеземе во спецификите. Според Центрите за контрола и превенција на болести на САД (ЦДЦ), бактериите како салмонела, E.coli и норовирус (само да наведам неколку) може да ви навлезат на рацете по користење на тоалетот или менување пелена. Штом тие микроорганизми ќе дојдат до вашите раце, прашање на време е додека не се пробијат на други работи, површини и луѓе.

„Можете да излезете од бањата со двојно повеќе бактерии на рацете отколку кога сте влегле“, вели д-р Алан. „Студиите покажуваат дека кредитните картички, парите и мобилните телефони се контаминирани со фекална материја“. И тука не зборуваме за неколку бактерии. Друга студија покажа дека копчињата на лифтот имаат повеќе бактерии на себе отколку тоалетните седишта!

Сега, кога ви ја дадовме добрата вест, време е за добрата вест: луѓето кои правилно ги мијат рацете имаат помали стапки на дијареа, вирусни инфекции (како обичната настинка) и болести предизвикани од храна. ЦДЦ вели дека правилната хигиена на рацете, исто така, го намалува отсуството на децата од училиште од гастроинтестинални заболувања за најмалку 29%.

Како да се мијат рацете: чекор-по-чекор водич
Имајќи предвид дека некаде во соседството на 95% од луѓето веројатно не ги мијат рацете правилно, еве една брза лекција, комплименти на д-р Алан:

Ако има достапно таму каде што сте, земете крпа и оставете ја настрана. (Ова ќе стане важно подоцна.)
Намачкајте ги рацете темелно. Температурата на водата не е важна.
Нанесете сапун и намачкајте ги рацете со пена. И кога велиме „раце“, мислиме на вашите зглобови, задниот дел од рацете, дланките, околу и меѓу прстите и под ноктите. Д-р Алан вели дека можете да користите секаков вид сапун за да ја завршите работата.
Чистете ги рацете минимум 20 секунди. Пред СОВИД-19, просечниот човек минувал само шест секунди, па ако мислите дека сте мајстор за миење раце, можеби грешите. На вашите деца (или вие) може да им помогне да пеат песна кога ги мијат рацете. (ФИИ, пеењето на песната ABC до крај со умерено темпо – или пеењето „Среќен роденден“ двапати – трае околу 20 секунди.)

Добро исплакнете ги рацете.
Земете ја резервираната крпа и искористете ја за да ја исклучите славината (затоа што последен пат сте ја допреле со валкани раце).
Исушете ги рацете темелно. „Сушењето е важно“, вели д-р Алан. Влажните раце имаат 1.000 пати поголема веројатност да соберат бактерии отколку сувите раце.

Ако се чувствувате такт, користете го пешкирот за да ја отворите вратата од бањата кога ќе излезете. Тоа би можело да ја ограничи контаминацијата на друго место.

Кога да ги миете рацете
Досега, цврсто утврдивме дека треба да ги миете рацете по одење во тоалет. Но, тоа не е единствениот момент кога е важно да го ставите вашиот пилинг. ЦДЦ препорачува да ја отворите чешмата:

Секогаш кога е вклучена храната. Тоа значи пред, за време и после подготовката на оброците, како и пред јадење.
Кога им помагате на другите во бањата. Без разлика дали менувате пелена, тренирате мало дете или му помагате на некого што не може самостојно да го користи тоалетот, важно е да бидете сигурни дека рацете на сите се темелно измиени и исушени.
Кога се грижат за болни или повредени лица. Ако лекувате расекотина или рана – или се грижите за некој кој има гастроинтестинални проблеми како повраќање или дијареа – треба да преземете дополнителни мерки на претпазливост.
Кога се вклучени животни. Можеби нема да трчате до мијалникот секој пат кога ќе го галите Фидо, но апсолутно треба ако допрете животно што не е ваше. Истото важи и за ракување со животинска храна, добиточна храна, третмани или отпад.
Кога равенката вклучува ѓубре. Без разлика дали го вадите ѓубрето, миете многу садови или се исправате после забава, проверете дали вашата хигиена на рацете е на место.
Секогаш кога вашите раце се видно валкани или мрсни. Веројатно не треба да го објаснуваме тоа.

Дали дезинфикаторот за раце работи исто како и миењето раце?
Дезинфикаторот за раце понекогаш изгледа полесно од миењето на рацете – и во одредени ситуации, тоа е единствената достапна опција. Но, дали е тоа адекватна замена за миење раце?

Пресудата на д-р Алан: „Нешто е подобро од ништо – само бидете сигурни дека средството за дезинфекција има најмалку 60% алкохол“.

Сепак, има неколку негативни страни на средствата за дезинфекција на рацете.

Тие:

Не се толку ефикасни ако вашите раце се валкани или мрсни.
Не отстранувајте хемикалии, тешки метали или супстанции кои можат да ве разболат.
Не ги убивајте сите бактерии кои предизвикуваат дијареа, вклучително и некои паразити, норовирус или Clostridium difficile (C. diff).

Ако сте во стискање, а средството за дезинфекција на раце на база на алкохол е вашата единствена опција, следете ги овие чекори:

Нанесете доволно средство за дезинфекција за да го покриете секој дел од вашата рака.
Тријте ги рацете најмалку 20 секунди или додека рацете не се исушат.
Земете го вашето здравје во свои раце
Животот е зафатен. И разбирливо е дека нашите рутини за миење раце после бањата не се секогаш совршени. Разбирливо е, но не е одлично – за нашето здравје или за било кој друг.

Значи, ако сте доволно среќни да имате пристап до мијалник, сапун, чиста вода и свежи крпи, одвојте малку (20 секунди, поточно) навистина да уживате во нив! Да се биде чист е прекрасно чувство – и тоа е токму она што го наредил докторот.