Зошто некои луѓе се потат повеќе?

На количината на потење влијаат бројни фактори, меѓу кои и нивото на стрес. Просечна личност се преку пот исфрла 0,8 и 1,4 литри течност во текот на едночасовен интензивен тренинг. Но, како што некои луѓе може да трчаат побрзо од другите, некои се потат повеќе од останатите.

На количината на потење влијаат полот, возраста, тежината, емоционалната состојба, односно нивото на стрес (кое влијае и на мирисот на потта). Колку сме постари и потешки и под поголем стрес, повеќе и ќе се потиме. Мажите повеќе се потат од жените, бидејќи нивните потни жлезди мораат посилно да работат за да се разладат.

Постојат два вида на потење – терморегулаторно и емоционално.

Емоционално е одговор на стресна состојба. Стресот го активира хипоталамусот кое е еден вид на регулатор на температурата на телото. Кога сме под стгрес, хипоталамусот испраќа невротрансмитерски сигнали на жлездите кои создаваат пот, објаснуваат стручњаците.

Некои луѓе повеќе се потат поради хиперхидроза – состојба во која потните жлезди претерано работат, и станува очигледна во адолесценцијата.

Потењето е нужно за да спречи презагревање, но доколку претерано се потиме, треба да се провери здравствената состојба. Болести како дијабетес и проблеми со штитната жлезда може да предизвикаат прекумерно потење. Исто така, причина може да бидат и некои лекови против депресија, мигрена и болки.