Зошто оставањето на цигарите доведува до зголемување на апетитот?!

Доколку нивото на грелин останува подолго покачено, подолго и ќе јадеме и така ќе внесеме поголемо количество храна

Група грчки научници врз основа на едно свое истражување направено врз луѓе кои решиле да ги остават цигарите, утврдиле дека е потребен подолг временски период да се намали нивото на грелин или т.н. хормон на глад во желудникот брзо по оставањето на цигарите. После оброк, во кој доволно сме јаделе, доаѓа до намалување на лачењето на овој хормон и тогаш мозокот добива сигнал дека сме сити.

Меѓутоа, доколку нивото на грелин останува подолго покачено, подолго и ќе јадеме и така ќе внесеме поголемо количество храна. Токму заради ова по оставањето на цигарите и се зголемува апетитот и со самото тоа и дневниот внес на калории, како резултат на што и обично доаѓа до зголемување на телесната тежина.