Зошто пешачењето се смета за лек против депресијата

Од друга страна, студијата покажала дека редовното и правилно трчање значајно ги ублажува болките во мускилите и во зглобовите. Возрасните лица кои се занимаваат со рекреативно трчање, имаат за 25% помалаи шанси да заболат од артритис.

Пешачањето помага повеќе отколку лековите кај депресивните лица, покажало истражување спроведено на 156 лица во траење од 16 недели. Само 30 минути брзо пешачење неделно, доволно е да се врати насмевката на лицето, а само кај 8 пациенти болеста се вратила, и тоа затоа што престанале да бидат физички активни. Освен тоа, пешачењето го подига нивото на енергија, го поправа расположението и ја регулира работата на хормоните.

Од друга страна, истражувањето покажало дека редовното и правилно трчање значајно ги ублажува болките во мускилите и во зглобовите. Возрасните лица кои се занимаваат со рекреативно трчање, имаат за 25% помалаи шанси да заболат од артритис.

Дури 75% од болките се предизвикани од напнатост во вратот, како и од лошо држење на телото. Од главоболка најчесто страдаат лица кои имаат спуштени рамена и лошо држење на телото, како и навика главата да ја наведнуваат нанапред. Мускулите на вратот од тоа се постојано напнати, поради што јогата е совршен начин за ослободување од мускулните тегоби.

Пилатесот е рекреација што ја препорачуваат физитерапевти, оти така најлесно се јакнат мускулите кои го држат “рбетот, па исчезнуваат болките во грбот. Внимателно одбрани вежби ја јакнат комплетната мускулатура на телото и го поправаат држењето.