Зошто почесто сме болни во есен и зима?!

Споменатите резултати би можеле да разјаснат зошто настинките се почести за време на есенските и зимските месеци.

Според резултатите на научната студија направена од страна на група американски научници, нашиот имун систем е послаб на пониски температури што на риновирусите, причинителите на настинки, им овозможува побрзо да се размножуваат.

Ова е една од причините зошто не би требало да се изложувате на ладен воздух кога сте настинати, затоа што кога носот ви е ладен (односно носната шуплина) вирусите имаат повеќе можности да се реплицираат, особено зтаоа што имуниот одговор на нив во тој случај е послаб. Споменатите резултати би можеле да разјаснат зошто настинките се почести за време на есенските и зимските месеци.