Зошто се дува стомакот?! Откријте што е причината и како да се реши проблемот!

Нервозните црева може да ви го искомплицираат секојдневниот живот

Надуеноста се дефинира како отекување на стомакот кое главно е болна и непријатна состојба, а еве зошто стомакот е надуван и на која болест упатува оваа состојба.

Гасовите се една од главните причини за надуеност, а најдобро се лекуваат со одбегнување храна која предизвикува гасови (мешунки, кромид, брокула, прокељ).

Друга причина е запекот, а тој се лекува со вклучување во исхраната на што е можно повеќе намирници богати со влакна и лесно вежбање (шетање околу 30 минути дневно).

Голтањето воздух е, исто така, причина, па не зборувајте за време на оброкот, седете исправено додека јадете и одбегнувајте газирани пијалаци.

Интолеранцијата на храна може да предизвика болки во стомакот, надуеност и гасови. Главно се јавува интолеранција на глутен и лактоза, а ако ги имате често овие симптоми важно е да направите тест на интолеранција на храна.

Иритираноста на цревната флора е често причина за надуеност, а симптомите се дијареја и запек.

Целијакија е хронично заболување и го карактеризира неможност на организмот да свари одредени намирници како глутен, различни житарки и белковини. Ова заболување не се лекува, туку организмот се привикнува на долгорочна диета без овие намирници.