Зошто ве скокотка грлото – и како да го запрете скокоткањето

Скокоткањето на грлото често е знак дека вашите горни дишни патишта (нос, уста и грло) се иритирани. Многу различни работи можат да предизвикаат иритација, од алергии и хемикалии до некоја болест, како обична настинка. Скокотливото грло може да биде и симптом на рефлукс на киселина. Во ретки случаи, постојаната иритација на грлото - која трае повеќе од четири недели - може да биде знак за сериозна состојба како рак.

Често, скокоткањето во грлото се должи на настинка, алергии или ГЕРБ – но посетете лекар ако не исчезне. Скокоткањето во грлото може да биде навистина досадно и непријатно. Да можеш некако да стигнеш до грлото и да направиш. Тоа. Стоп.

Но, не мора да живеете со тоа скокоткање на грлото на неодредено време. Семејниот лекар Симон Ходес, доктор ЧБ, ги објаснува најчестите виновници за скокоткање на грлото и што можете да направите за нив.

Што предизвикува скокоткање во грлото?
Скокоткањето на грлото често е знак дека вашите горни дишни патишта (нос, уста и грло) се иритирани. Многу различни работи можат да предизвикаат иритација, од алергии и хемикалии до некоја болест, како обична настинка. Скокотливото грло може да биде и симптом на рефлукс на киселина. Во ретки случаи, постојаната иритација на грлото – која трае повеќе од четири недели – може да биде знак за сериозна состојба како рак.

„Многу работи можат да предизвикаат скокоткање во грлото, па затоа треба да ја погледнете целокупната слика за да ја сфатите“, советува д-р Ходес. „Кога се јавува чувството на крлеж и кои се вашите други симптоми? Колку долго трае? Дали постои можен предизвикувач? Одговорот на овие прашања ќе ви помогне да ги одредите можните причини“.

Понекогаш, скокоткање во грлото предизвикува сува кашлица, но не секогаш. Можни причини за скокотливо и чешање на грлото вклучуваат:

Рефлукс на киселина и ГЕРБ

Рефлукс на киселина е кога вашата стомачна киселина се навлегува во хранопроводникот, цевката што ги поврзува стомакот и грлото. „Многу луѓе се изненадени кога дознаваат дека рефлуксот на киселина може да предизвика скокоткање во грлото и кашлица“, споделува д-р Ходес. „Некои луѓе добиваат кашлица без чувство на киселина – таканаречен „тивок рефлукс“.

Може да имате рефлукс на киселина или негова долгорочна верзија, гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), ако забележите скокоткање во грлото:

После јадење масна или кисела храна, која е поверојатно да предизвика рефлукс.
Кога се наведнувате или легнете, што може да дозволи киселината полесно да лази.
Со други симптоми на рефлукс на киселина, како што се чувство на печење во градите, гадење или кисел вкус во устата.

Алергии

Ако имате сезонски алергии или сте биле изложени на супстанца на која сте алергични (алерген), вообичаено е да почувствувате чешање или иритирано грло. Алергиите се веројатен виновник ако почувствувате скокотливо грло:

По бришење прашина, градинарство, косење трева или други активности кои ве изложуваат на алергени.
На одредени места, како на пример дом во кој има домашни миленици.
Само во одредени сезони, како пролет или есен.
Со чешање или течење на носот, но инаку се чувствувате добро.

Астма

Нападот на астма може да започне со чешање во грлото и кашлање и да напредува до проблеми со дишењето. „Ако имате астма, важно е да ги знаете вашите предизвикувачи за да можете да ги избегнете“, советува д-р Ходес. „Благ напад на астма може да предизвика само скокотливо грло, но без третман, може да стане сериозно за неколку минути“.

Вообичаените предизвикувачи на астма вклучуваат:

Алергени, како прашина, првут од домашни миленици, полен или мувла.
Ладен воздух.
Вежбајте.
Не земајќи превентивни лекови за астма и инхалатори како што е пропишано.
Инфекции, вклучувајќи настинки и грип.
Надразнувачи и хемикалии, како производи за чистење, мириси, загадување и чад од тутун.
Стрес или силни емоции.
Дехидрација

Кога не сте испиле доволно, грлото ви се суши. Дури и блага дехидрација може да предизвика иритирано и чешање на грлото, што исто така може да предизвика сува кашлица.

Сув, внатрешен воздух

Дури и ако немате алергии или астма, ладниот или сувиот воздух може да ви го иритира носот и грлото.

„Многу луѓе забележуваат постојано скокоткање, често со сува кашлица, ако воздухот во нивниот дом или работно место е сув“, вели д-р Ходес. „Ако забележите скокоткање во грлото само кога сте во загреан внатрешен простор или промена на околината, може да бидете чувствителни на нискиот квалитет на воздухот“.

Инфекции

Нормално е да имате скокотливо грло и кашлање кога се борите со вирусна инфекција. Настинките, СОВИД-19 и други болести може да предизвикаат постназално капнување (слуз од носот што капе по задниот дел на грлото). Постојаното капнување го иритира грлото и може да предизвика скокоткање или болки во грлото.


Надразнувачи

Хемикалии може да ги иритираат вашите дишни патишта и да предизвикаат чувство на чешање и кашлица. Вообичаено, иритацијата исчезнува за еден или два часа откако ќе се оддалечите од навредливиот производ.

Ако имате скокоткање во грлото кога користите одредени средства за чистење или мириси, избегнувајте ги овие супстанции. Можеби ќе треба да се префрлите на опции без мирис и да избегнувате силни хемикалии кои предизвикуваат испарувања, како белилото и амонијак.

„Избегнувајте чад од цигари, пури и евтини, кои содржат стотици хемикалии“, нагласува д-р Ходес. „И ако користите боја, дамки од дрво или други градежни материјали, обидете се да користите личен респиратор, отворете ги прозорците и одржувајте го просторот колку што е можно проветрен“.

Лекови

Некои лекови – вклучувајќи ги и оние кои немаат никаква врска со вашето грло – може да предизвикаат скокоткање и кашлица во грлото.

Лековите кои можат да предизвикаат скокоткање на грлото вклучуваат:

Инхибитори на ангиотензин-конвертирачкиот ензим (ACE), лекови кои третираат висок крвен притисок, срцева слабост и бубрежни заболувања.
Блокатори на калциумови канали, третман за аритмии (неправилен срцев ритам) кој исто така може да помогне во намалување на крвниот притисок.
Фентанил, моќен опиоиден лек кој се користи во болниците за ублажување на болката или како анестезија за време на процедурите. Нелегално се користи и како немедицински лек.
Латанопрост, вообичаен третман за глауком.
Ситаглиптин, лек за дијабетес тип 2.


Ако мислите дека лекот е виновен за вашето скокотливо грло, разговарајте со давател на здравствена заштита пред да ги промените лековите или да престанете да ги земате.

Како да се ослободите од скокоткање во грлото
„Домашната нега често го отстранува благото скокоткање и кашлицата во грлото“, вели д-р Ходес. „Но, важно е да се знае причината за да може да преземете чекори за лекување“.

Вообичаените домашни лекови за скокоткање на грлото вклучуваат:

Антациди
За повремени напади на горушица, антацидот без рецепт може да обезбеди олеснување. Но, ако се откриете дека редовно земате антациди, можеби ќе ви треба лек на рецепт или дополнителни тестови. Долгорочниот рефлукс на киселина може да го оштети вашиот хранопроводник, но управувањето со состојбата може да ги спречи или минимизира компликациите.

Антихистаминици
Ако имате алергии, земањето антихистаминик може да го намали или елиминира скокоткањето на грлото, течење на носот и другите симптоми на алергија.

Лекови за контрола на астма
Луѓето со астма често имаат потреба од два типа на лекови. Еден за секојдневна контрола и еден за изгореници. Ако имате лек за контрола на астма, земете го точно како што е пропишано за да спречите напад на астма.

Капки за кашлица
Цицањето пастила може да обезбеди привремено благотворно дејство ако вашето грло е поради алергии, вируси или иритант, како производи за чистење или мириси.

Промени во исхраната
Ако одредена храна ви предизвикува варење или горушица, заменете ја со храна што не ви пречи. Киселата храна како цитрусното овошје, кафето и доматите се чести престапници. Може да размислите и за избегнување на зачинета храна.

Внимателна елиминација на сите осомничени неколку недели одеднаш е единствениот сигурен начин да се открие ова.

Чувајте го вашето лице топло
Ако студениот воздух предизвикува скокоткање во грлото или кашлица, завиткајте шал на лицето пред да излезете надвор во текот на постудените месеци.

Топол чај со мед
Шолја чај е релаксирачко средство за смирување кога имате вирус како настинка или грип. Медот помага да го премачкате грлото и привремено да го запрете тоа скокоткање.
Навлажнувач
Ако забележите статички електрицитет, воздухот во вашиот дом е веројатно сув. Во периоди од годината кога работи вашиот грејач или печка, ставете малку влага во воздухот – и вашите дишни патишта – со овлажнител.

Дали скокоткањето во грлото може да биде сериозно?
Тоа е ретко, но важно е да се знае. Понекогаш, долгорочно чешање во грлото или кашлица може да биде знак за сериозна состојба како рак.

„Црвените знамиња вклучуваат симптоми повеќе од четири недели, необјаснето губење на тежината, тешкотии при голтање, промена на гласот, кашлање крв или отечени жлезди на вратот“, предупредува д-р Ходес.

„Проблемот со голтање е најчестиот симптом на рак на хранопроводникот, но исто така може да се чувствувате како нешто да ви е во грлото. Симптомите на рак на белите дробови може да вклучуваат постојана кашлица без крв, што може лесно да се отфрли како само скокоткање“.

Ако ви се чеша грлото или имате кашлица, вашето тело се обидува да ви каже нешто. Во повеќето случаи, тоа ќе исчезне со домашни лекови, но посетете го давателот на услуги ако искусите:

Кашлица или скокотливо грло кое трае подолго од две недели.
Дисфагија (отежнато голтање).
Замор.
Треска над 101,5 степени целзиусови (38,61 степени Целзиусови).
Флегма која е обоена со крв, зелена или жолта.
Отечени лимфни јазли на вратот.
Слабеење без промени во исхраната или вежбањето.

Јавете се на брза помош или упатете се до најблиската соба за итни случаи ако искусите:

Болка во градите.
Кашлица која создава значителна количина на крв.
Вртоглавица.
Отежнато дишење или проблеми со дишењето.
Обично, скокоткањето во грлото не е причина за тревога. Но, редовно посетувајте го вашиот провајдер и разговарајте со него за какви било промени во вашето здравје. „Не ги отфрлајте симптомите како постојано скокоткање во грлото, дури и ако е благо“, нагласува д-р Ходес. „Вашиот провајдер може да ви помогне да ја одредите причината и да го препорачате вистинскиот третман за да се чувствувате најдобро“.