Зошто во зима e поважно да имате добри обувки, од топла капа?!

Лошата циркулација може да предизвика разни болести затоа што луѓето имаат вируси и бактерии во себе кои студените стапала ги активираат и тогаш доаѓа до проблеми

Се вели чизмите ја чуваат главата, а капите ја красат – стара изрека за која научниците велат дека е апсолутна вистина! Имено, студените стапала го зголемуваат ризикот од заболување од грип!

Според зборовите на д-р Рон Еклес, кој овој случај го проучувал повеќе од 25 години, лошата циркулација може да предизвика разни болести затоа што луѓето имаат вируси и бактерии во себе кои студените стапала ги активираат и тогаш доаѓа до проблеми.

Според зборовите на стручњакот, во студените зимски денови мошне е важно да се затоплат нозете.

 

Кога стапалата се ладни, вените во носот се стеснуваат и тој процес го забавува опаѓањето на температурата на телото, а белите крвни зрнца кои се борат против инфекциите се наоѓаат токму во крвта, па така имунитетот опаѓа.

Резултатот е, се разбира, настинка или грип! Затоа во зима носете капа и што е можно повеќе затоплете се, но фокусот нека биде на стапалата!