Зошто забите треба да се мијат барем три пати на ден

Дека здравите заби и здравото срце се во директна врска, веќе и не е некоја нова вест, но ново истражување на научници од Кореа отишло чекор напред.

Научниците утврдиле дека ако ги мие забите три пат дневно, па и повеќе, за десет отсто може да го намалиме ризикот за развој на атријална фибрилација и за 12% ризикот за затајување на срцето.

Бактерии во крвотокот

Стручното списани на Ебропското кардиолошко здружение ги објави резултатите од истражувањето, а се наведува дека и некои претходни истражувања ја поврзале лошата орална хигиена со појавата на бактерии во крвта и поттикот на воспаление, кои тогаш поттикнуваат аритмии на срцето и негово затајување.

Корејските научници повеќе од 10 години ги следеле животните навики на 161.000 Корејци на возраст од 40 до 79 години, а поврзаноста на миењето заби и подобро здравје на срцето го објаснуваат со тоа да честото миење го намалува бројот на бактерии во субгингивалниот биофилм (бактерии кои џивеат во џебот помежу забот и непцето), со што се спречува нивно доспевање во крвотокот.