Зошто зујат ушите

Стрес, абнормален раст на коските, потрес на мозокот... зуењето во ушите - тинитус, може да биде симптом на бројни здравствени проблеми.

Кога ушите ѕвонат, односно зујат, телото ни кажува дека нешто не е во ред. Тинитусот еднакво ги погодува и старите и младите, може да биде гласно или да може да се манифестира во едното или пак во двете уши. Постои периодично или континуирано зуење.


Што предизвикува зуење во ушите?

Гласна музика – изложување на прегласна музика е едно од најчестите причини  за зуење во ушите.

Време е за чистење – природниот ушен восок може да ги блокира ушните канали и да предизвика зуење.

Потрес на мозокот – доколку неодамна силно сте ја удриле главата, а потоа почнало да ви зуи во ушите, одете на лекар да направите снимка. Можеби дошло до потрес на мозокот. Други симптоми се главоболка, вртоглавица и повраќање.

Вилица – Тинитус може да се појави и при проблеми со вилицата, која е споена со черепот. Посетете стоматолог.

Некои медикаменти може да предизвикаат зуење во ушите.

Наследно заболување отосклероза, односно абнормален раст на коските во средното уво, неретко е причина за зуење во уште. Зуење во ушите може да биде симптом за абнормален притисок на течности во внатрешното уво, тумор, хипотензија, дијабетес или алергија. Дури и стресот може да биде причина за тинитус.