10 работи кои може да ги направите за да се заштитите од рак на бели дробови

Генетиката не може да ја контролирате, но можете да усвоите одредени навики кои може да го намалат ризикот од заболувања.

Ракот на бели дробови може да се развие и кај лица кои не се пушачи, но секако е поврзан со надворешни фактори, како изложување на азбест или радон. Но, можете и сами во голема мера да се заштитите од развојот на оваа болест.

Намалете го внесот на алкохол. Ова е најдобар начин да се намали ризикот од било која болест, а една овогодишна студија покажа дека не постои количина на алкохол која е добра за здравјето.

Јадете здраво. Се е јасно, прекумерната тежина е совршена подлогаза развој на било која болест, а тоа се однесува и на ракот на бели дробови. Во исхраната вметнете противвоспалителни намирници.

Проверете го нивото на радон во домот. Изложеноста на овој гас втор најчест причинител за рак на белите дробови, алармираат од Американската асоцијација за бели дробови. Радонот се наоѓа во земјата и може во домот да допре преку пукнатини на ѕидовите. Ако во вашето семејство се појавил белодробен карцином, можеби треба да проверите колкаво е нивото на овој гас во вашиот дом.

Не се изложувајте на токсини. Сите токсини на кои сте постојано изложени може силно да влијаат на здравјето.

Престанете да пушите. Ракот на бели дробови може да се развие и кај лица кои не пушат цигару, но димот од тутунот и натаму е број еден причинител за појава на оваа болест.

Контролирајте го нивото на шеќер во крвта. Кај лицата заболени од дијабетес ризикот за развој на рак на бели дробови е за 40% поголем.

Внесувате доволно влакна во организмот. Повеќето луѓе во денот внесуваат околу 20гр влакна, но препораката е тоа да бие количина од 35 до 40 гр.

Избегнувајте стрес. Сите знаеме колку за здравјето се важни квалитетениот сон и намалениот стрес. Виското ниво на кортизол е поврзано со развојот на сериозни болести, како ракот на белите дробови.

Проверете го нивото на витаминот Д. Неодамна научниците откриле дека имуниот систем во телото не може да се активира без овој витамин. Тој има три функции: го регулира имуниот систем (одбранбената способност на телото), го регулира растот на клетките (што е особено важно кога се во прашање малигните болести) и ја регулира хормоналната рамнотежа.

Одберете зелен чај. Полн е со полифеноли, фитохемикалии со својства на антиоксиданти кои на овој чај му даваат карактеристичен, по малку горчлив вкус. Се смета дека зелениот чај го намалува ризикот од канцерогени болести. Екстрактот катехин – состојка на зелениот чај, и натаму се истражува за да со сигурност се утврдат неговите антиканцерогени својства.