10-те најсмртоносни вируси на светот во моментов-КОВИД 19 е “обична настинка” за нив

Иако COVID-19 е многу заразен, неговата стапка на смртност е релативно ниска во споредба со овие десет вируси.

 

Иако COVID-19 е многу заразен, неговата стапка на смртност е релативно ниска во споредба со овие десет вируси.

1.Марбург вирус
Најопасниот вирус е Марбург вирусот. Името го добило по мал и идиличен град на реката Лан – но тоа нема никаква врска со самата болест. Марбург вирусот е вирус на хеморагична треска. Како и кај еболата, Марбург вирусот предизвикува конвулзии и крварење на мукозните мембрани, кожата и органите. Има стапка на смртност од 90 проценти.

Историски гледано, болеста на Марбург вирусот често е фатална, при што смртта се јавува во приближно 70% од историските случаи, иако се пријавени стапки на смртност од 23% до 100%.

2. Ебола
Постојат пет видови на вирусот ебола, секој именуван по земјите и регионите во Африка: Заир, Судан, Шумата Таи, Бундибугио и Рестон. Заир вирусот ебола е најсмртоносен, со стапка на смртност од 90 проценти. Тоа е сојот што моментално се шири низ Гвинеја, Сиера Леоне и Либерија и пошироко. Научниците велат дека летечките лисици веројатно го донеле вирусот заир ебола во градовите.

Просечната стапка на смртност од ЕВД е околу 50%. Стапките на смртност од случаи варираат од 25% до 90% во минатите епидемии.

3. Хантавирус
Хантавирусот опишува неколку видови на вируси. Името го добила по реката каде што за прв пат се мислело дека американските војници биле заразени со Хантавирусот, за време на Корејската војна во 1950 година. Симптомите вклучуваат белодробни заболувања, треска и откажување на бубрезите.

Во 2020 година, пријавени се 833 случаи на инфекција со хантавирус, со 35% стапка на смртност во САД

4. Вирус на птичји грип
Различните видови на птичји грип редовно предизвикуваат паника – што можеби е оправдано бидејќи стапката на смртност е 70 проценти. Но, всушност, ризикот од заразување со сојот H5N1 – еден од најпознатите – е прилично низок. Може да се заразите само преку директен контакт со живина. Се вели дека ова објаснува зошто повеќето случаи се појавуваат во Азија, каде што луѓето често живеат блиску до кокошки.

Птичјиот грип се покажа како сериозна глобална закана. Додека епидемиите ја уништуваат живинарската индустрија, стапката на смртност од 60% кај луѓето, исто така, ја прави болеста главен ризик за јавното здравје.

5. Ласа вирус
Медицинска сестра во Нигерија била првата личност која била заразена со вирусот Ласа. Вирусот се пренесува преку глодари. Случаите може да бидат ендемични – што значи дека вирусот се јавува во одреден регион, како на пример во западна Африка, и може повторно да се појави таму во секое време. Научниците претпоставуваат дека 15 проценти од глодарите во западна Африка го носат вирусот.

Приближно 15%-20% од пациентите хоспитализирани поради треската Ласа умираат од оваа болест. Сепак, само 1% од сите инфекции со вирусот Ласа резултираат со смрт. Стапката на смртност кај жените во третиот триместар од бременоста е особено висока.

6. Јунин вирус
Вирусот Јунин е поврзан со аргентинската хеморагична треска. Луѓето заразени со вирусот страдаат од воспаление на ткивото, сепса и крварење на кожата. Проблемот е што симптомите може да изгледаат толку чести што болеста ретко се открива или идентификува во прв случај.

Луѓето се инфицираат со вирусот Јунин со вдишување на заразени секрети и екскрети од глодари. Смртта се јавува кај 15% до 30% од нетретирани пациенти заболени од АХФ.

7.Кримско-конгонската треска
Вирусот на кримско-конгонската треска се пренесува преку крлежи. Начинот на кој напредува е сличен на вирусите ебола и Марбург. Во текот на првите денови од инфекцијата, заболените имаат крварења со големина на игличка во лицето, устата и фаринксот.

Вирусот на Кримско-Конго хеморагична треска (CCHF) предизвикува сериозни епидемии на вирусна хеморагична треска.Епидемиите на CCHF имаат стапка на смртност до 40%.

8. Вирусот Мачупо
Вирусот Мачупо е поврзан со боливиската хеморагична треска, позната и како црн тифус. Инфекцијата предизвикува висока температура, придружена со обилни крварења. Напредува слично на вирусот Јунин. Вирусот може да се пренесе од човек на човек, а глодарите често го носат.

Етиолошкиот агенс на боливиската хеморагична треска (BHF), вирусот Мачупо (MACV) е пријавен дека има стапка на смртност од 25 до 35%

9. Вирус на шумата Кјасанур (КФД)
Научниците го открија вирусот Kyasanur Forest Virus (KFD) во шумите на југозападниот брег на Индија во 1955 година. Се претпоставува дека стаорци, птици и свињи би можеле да бидат домаќини. Луѓето заразени со вирусот страдаат од висока температура, силни главоболки и болки во мускулите кои можат да предизвикаат крварење.

Целокупната смртност на случајот на инфекција со KFDV се проценува дека е 1-2% од 400-500 случаи пријавени годишно.

10. Денга треска
Денга треската е постојана закана. Ако планирате одмор во тропските предели, информирајте се за денга. Пренесена од комарци, денгата погодува помеѓу 50 и 100 милиони луѓе годишно на популарни дестинации за одмор како Тајланд и Индија. Но, тоа е повеќе проблем за 2 милијарди луѓе кои живеат во области кои се загрозени од денга треска.

Меѓутоа, во околу 5% од случаите, може да напредува до тешка болест со придружен шок, тешко крварење или оштетување на органите. Смртноста од денга може да биде висока до 13% кај нетретирани пациенти.