11 намирници кои се добри за вашиот црн дроб

Црниот дроб е одговорен за процесите на телото од производство на протеини, холестерол и жолчка до складирање на витамини, минерали, па дури и јаглехидрати. Исто така, ги разградува токсините како алкохол, лекови и природни нуспроизводи на метаболизмот. Одржувањето на црниот дроб во добра форма е важно за одржување на здравјето. Оваа статија наведува 11 од најдобрите намирници што треба да ги јадете за да го одржите вашиот црн дроб здрав.

Црниот дроб е одговорен за процесите на телото од производство на протеини, холестерол и жолчка до складирање на витамини, минерали, па дури и јаглехидрати. Исто така, ги разградува токсините како алкохол, лекови и природни нуспроизводи на метаболизмот. Одржувањето на црниот дроб во добра форма е важно за одржување на здравјето. Оваа статија наведува 11 од најдобрите намирници што треба да ги јадете за да го одржите вашиот црн дроб здрав.

Која е најдобрата храна за вашиот црн дроб?

1. Кафе
Кафето е еден од најдобрите пијалоци што можете да ги пиете за да го промовирате здравјето на црниот дроб.

Истражувањата покажаа дека пиењето кафе го штити црниот дроб од болести, дури и кај оние кои веќе имаат здравствени проблеми поврзани со овој орган.

На пример, студиите во истражувањето за преглед од 2016 година покажаа дека пиењето кафе помага да се намали ризикот од цироза или трајно оштетување на црниот дроб кај луѓе со хронично заболување на црниот дроб.

Пиењето кафе, исто така, може да помогне да се намали ризикот од развој на вообичаен тип на рак на црниот дроб, според истражувањето од 2016 година. Исто така, има позитивен ефект врз болести на црниот дроб и воспаление.

Истражувачите открија дека тоа е дури и поврзано со помал ризик од смрт кај луѓето со хронично заболување на црниот дроб. Најголемите придобивки се забележани кај луѓето кои пијат најмалку 3 шолји кафе дневно.

Се чини дека овие придобивки произлегуваат од неговата способност да го спречи таложењето на маснотии и колаген, сугерира прегледот од 2016 година. Мастите и колагенот се два од главните маркери за заболување на црниот дроб.

Кафето исто така ги зголемува нивоата Доверлив извор на антиоксидантот глутатион. Антиоксидансите ги неутрализираат штетните слободни радикали, кои природно се произведуваат во телото и можат да ги оштетат клетките на доверливи извори.

2. Чај
Нашироко се смета дека чајот е корисен за здравјето, но доказите покажаа дека може да има посебни придобивки за црниот дроб.

Преглед на 15 студии од 2020 година покажа дека зелениот чај ги намалува нивоата на ензимите на црниот дроб кај луѓето со безалкохолна масна болест на црниот дроб (NAFLD).

Друга студија имаше слични наоди, известувајќи дека дополнувањето со екстракт од зелен чај за 12 недели значително ги намалува ензимите на црниот дроб аланин аминотрансфераза (ALT) и аспартат аминотрансфераза (AST) кај луѓето со NAFLD.

Плус, преглед од 2017 година откри дека луѓето кои пиеле зелен чај имаат помали шанси да развијат рак на црниот дроб. Најмал ризик е забележан кај луѓето кои пиеле четири или повеќе чаши дневно.

Сепак, некои луѓе, особено оние со проблеми со црниот дроб, треба да бидат претпазливи и да разговараат со лекар пред да консумираат зелен чај како додаток.

Имаше неколку извештаи доверлив извор за оштетување на црниот дроб како резултат на употреба на додатоци кои содржат екстракт од зелен чај.

3. Грејпфрут
Грејпфрутот содржи антиоксиданси кои природно го штитат црниот дроб. Двата главни антиоксиданси кои се наоѓаат во грејпфрутот се нарингенин и нарингин.

Познато е дека заштитните ефекти на грејпфрутот се јавуваат на два начина – со намалување на воспалението и заштита на клетките.

Според анализата од 2023 година, студиите исто така покажаа дека овие антиоксиданси можат да помогнат во намалувањето на развојот на хепатална фиброза. Хепаталната фиброза е штетна состојба во која прекумерното сврзно ткиво се акумулира во црниот дроб. Ова обично произлегува од хронично воспаление.

Ефектите на грејпфрутот или самиот сок од грејпфрут, наместо неговите компоненти, не се проучени. Дополнително, речиси сите студии кои ги разгледуваат антиоксидансите во грејпфрутот се спроведени кај животни, според анализата од 2023 година.

Сепак, сегашните докази сугерираат дека грејпфрутот може да има корист за здравјето на црниот дроб помагајќи да се спречи оштетување и воспаление.

4. Боровинки и брусница
Боровинките и брусницата содржат антоцијани, кои се антиоксиданси кои на бобинките им даваат карактеристични бои. Тие исто така се поврзани со многу здравствени придобивки.

Една студија од 2021 година покажа дека земањето додаток од брусница за шест месеци ја подобрува хепаталната стеатоза, или замастен црн дроб, кај луѓето со NAFLD.

Уште повеќе, екстрактот од боровинка се покажа дека го инхибира растот на клетките на ракот на човечкиот црн дроб во студиите со епрувета. Но, потребни се повеќе студии за да се утврди дали овој ефект може да се повтори кај луѓето.

Ако ги направите овие бобинки редовен дел од вашата исхрана е добар начин да се осигурате дека вашиот црн дроб е снабден со антиоксиданси што му се потребни за да остане здрав.

5. Грозје
Грозјето, особено црвеното и виолетовото грозје, содржи различни корисни растителни соединенија кои можат да имаат корист за здравјето на црниот дроб.

Студија од 2020 година кај стаорци сугерира дека грозјето и сокот од грозје можат да имаат различни придобивки, иако не е јасно дали резултатите од студиите врз животни значат исто и кај луѓето.


Придобивките може да вклучуваат:

намалување на воспалението
спречување на оштетување на клетките
зголемување на нивото на антиоксиданси
Сепак, една студија од 2022 година сугерира дека јадењето производи од грозје нема значително влијание врз ензимите на црниот дроб и можеби нема да помогне во подобрувањето на функцијата на црниот дроб.

Потребни се повеќе студии пред да се препорача земање екстракт од семе од грозје за да се промовира здравјето на црниот дроб.

6. Бодликава круша
Бодликавата круша (Opuntia ficus-indica) е популарен вид кактус за јадење. Луѓето најчесто го консумираат овошјето и неговиот сок.

Долго време се користи доверлив извор во традиционалната медицина како третман за следните состојби:

рани
замор
дигестивни проблеми
заболување на црниот дроб
Студија од 2016 година покажа дека екстрактот од ова растение може да помогне во справувањето со симптомите на мамурлак.

Бодликавата круша исто така може да го заштити црниот дроб од токсичност од алкохол, со своите антиинфламаторни и антиоксидантни својства.

Потребни се повеќе човечки студии, особено со користење на овошје и сок од бодликава круша наместо екстракт. Но, досегашните студии покажаа дека бодликавата круша позитивно влијае на црниот дроб.

7. Сок од цвекло
Сокот од цвекло е извор на нитрати и антиоксиданси наречени беталаини.

Студиите на животни покажаа дека сокот од репка може да помогне во намалувањето на оксидативното оштетување и воспалението на црниот дроб.

Сепак, иако студиите за животни изгледаат ветувачки, потребни се повеќе студии за да се потврдат придобивките од сокот од цвекло врз здравјето на човечкиот црн дроб.

8. Раст зеленчук
Растовите зеленчуци се познати по нивната висока содржина на влакна и препознатливиот вкус. Тие се исто така богати со корисни растителни соединенија.

Некои примери на крстовиден зеленчук вклучуваат:

брокула
бриселско зелје
зелка
кељ
карфиол
Истражувањата сугерираат дека зеленчукот со крстовидени содржи одредени соединенија кои го менуваат процесот на детоксикација и штитат од штетни соединенија.

Во една студија од 2016 година, глувците кои биле хранети со брокула развиле помалку тумори или заболување на масни црниот дроб отколку глувците во контролната група.

Иако човечките студии се ограничени, зеленчукот со крстовидени изгледа ветувачки како корисна храна за здравјето на црниот дроб.

9. Јаткасти плодови
Јаткастите плодови се богати со неколку клучни хранливи материи Доверлив извор, вклучувајќи:

здрави масти
антиоксиданси
витамин Е
корисни растителни соединенија
Овие хранливи материи се одговорни за неколку здравствени придобивки.

Студија од 2019 година покажа дека исхраната повисоко од јаткасти плодови е поврзана со намален ризик од NAFLD.

Иако се потребни повеќе висококвалитетни студии, прелиминарните податоци укажуваат на тоа дека јаткастите плодови се важна група на храна за здравјето на црниот дроб.

10. Масна риба
Масната риба содржи омега-3 масни киселини, кои се здрави масти кои помагаат во намалување на воспалението и се поврзани со помал ризик од срцеви заболувања.

Анализата од 2016 година покажа дека омега-3 масните киселини помагаат во намалување на мастите и триглицеридите на црниот дроб кај оние со NAFLD или безалкохолен стеатохепатитис.

Иако се чини дека консумирањето масна риба богата со омега-3 е корисно за вашиот црн дроб, додавањето повеќе омега-3 масти во вашата исхрана не е единственото нешто што треба да се земе предвид.

Односот на омега-3 мастите со омега-6 мастите е исто така важен.

Повеќето луѓе ги надминуваат препораките за внесување на омега-6 масти, кои се наоѓаат во многу растителни масла и путер.

Соодносот на омега-6 и омега-3 кој е превисок може да го промовира развојот на заболување на црниот дроб, според една студија на животни.

Значи, покрај додавањето на повеќе омега-3 масти здрави за срцето во вашата исхрана, можеби е добра идеја и да го намалите внесот на омега-6 масти кои промовираат воспаление.

11. Маслиново масло
Маслиновото масло се смета за здрава маст поради многубројните здравствени придобивки, вклучително и позитивните ефекти врз срцето и метаболичкото здравје.

Исто така, позитивно влијае на црниот дроб.

Според една студија од 2018 година, следењето на медитеранска исхрана богата со маслиново масло може да биде поврзано со намален ризик од замастен црн дроб кај постарите возрасни лица.

Неколку други студии открија слични ефекти од потрошувачката на маслиново масло кај луѓето, вклучително и помалку таложење маснотии во црниот дроб и подобрени нивоа на ензими на црниот дроб во крвта.

Акумулацијата на маснотии во црниот дроб е дел од првата фаза на заболување на црниот дроб. Затоа позитивните ефекти на маслиновото масло врз маснотиите на црниот дроб, како и другите аспекти на здравјето, го прават вреден дел од здравата исхрана.

Што ја прави храната добра за вашиот црн дроб?
Вклучувањето на храна богата со хранливи материи во вашата исхрана е едноставен, но ефикасен начин за подобрување на здравјето на вашиот црн дроб.

Тоа е затоа што многу храна содржи соединенија како антиоксиданси, кои можат да го поддржат здравјето на црниот дроб со намалување на воспалението, олеснување на оксидативниот стрес и спречување на оштетување на клетките.

Некои намирници се исто така богати со растителни влакна, што може да помогне во промовирањето на управувањето со тежината и да се осигура дека вашиот црн дроб функционира правилно.