12 начини за лекување на болки во грбот без операција

Порано или подоцна, болките во грбот доаѓаат за сите нас. И без разлика дали тоа е резултат на сколиоза или стеноза, испакнати дискови или коскени шпорети, стискани нерви или лошо држење на телото, таа болка навистина може да го зафати вашиот стил.

Од физичка и биофидбек терапија до нервни аблации и блокади, постојат многу нехируршки опции за управување со болки во грбот. Порано или подоцна, болките во грбот доаѓаат за сите нас. И без разлика дали тоа е резултат на сколиоза или стеноза, испакнати дискови или коскени шпорети, стискани нерви или лошо држење на телото, таа болка навистина може да го зафати вашиот стил.

Хируршката интервенција може да го намали и вашиот стил. Но, ако вашата болка е доволно лошо управувана, операцијата може да почне да се чувствува како најдобрата достапна опција. За некои луѓе, тоа е. Но, повеќето болки во грбот всушност може да се лекуваат без да се држат под нож. Има широк спектар на третмани и терапии таму што вреди да се пробаат, вклучувајќи и некои за кои веројатно никогаш не сте слушнале!

Специјалистот за управување со болка, доктор Кристин Пауерс, споделува 12 алтернативни третмани за хронична болка во грбот, нуди совети за спречување на болката пред да започне и објаснува кога да разговарате со вашиот лекар за операцијата.

Опции за нехируршки третман
Ако имате хронична болка во грбот, може да има ефективни третмани покрај операцијата кои ќе ви помогнат, во зависност од вашата конкретна состојба.

„Важно е да го видите вашиот лекар и да разговарате за опциите“, рече д-р. вели Пауерс.

Еве некои од опциите за нехируршки третман што вашиот давател може да ги разгледа со вас:

1. Физикална терапија
„Физотерапевтите можат да ви помогнат да се опоравите од повреда или да управувате со хронична состојба“, рече Др. Пауерс објаснува. Физиотерапевтот ќе ја прилагоди рутината за вежбање на вашата специфична состојба и ќе ве научи на правилна форма.

„Целта со физикална терапија е да ги научите вежбите што ве учат и да ги изведувате сами дома повеќе пати неделно“, продолжува таа. „Физикалната терапија игра важна улога во одржувањето на силата, мобилноста и функцијата како што старееме“.

2. Антиинфламаторни и мускулни релаксатори
Има широк спектар на лекови кои се докажани ефикасни за болки во грбот. Нестероидните антиинфламаторни лекови (НСАИЛ) како ибупрофен, напроксен и аспирин се одлична опција за справување со акутна болка предизвикана од повреда или егзацербација на хронична состојба.

Може да биде лесно да се заборави колку се моќни антиинфламаторните средства што сите ги чуваме во нашите кабинети со лекови. Но, Др. Моќта е јасна: антиинфламаторните лекови кои се продаваат без рецепт треба да се користат само на краткорочна основа – и тоа ретко. Таа, исто така, забележува дека луѓето со хронична бубрежна болест или чир на желудникот треба да бидат дополнително внимателни.

Иако тие се одлични за ублажување на воспалението, НСАИЛ нема да бидат толку корисни за сите состојби на грбот. Според др. Моќите, мускулните релаксатори се покорисни за справување со грчеви, спастичност и мускулно-скелетни болки.

Постои уште една класа на лекови што може да се спомене: опиоиди.

„Често ме прашуваат за улогата на опиоидите во лекувањето на хроничната болка во грбот“, рече др. Powers акции. „Истражувањето на оваа тема беше многу убедливо. Тоа ни кажува дека треба да избегнуваме да ги користиме за лекување на хронична болка во грбот на долг рок“.

Опиоидите немаат смисла за лекување на хронична болка во грбот поради начинот на кој тие функционираат.

„Ние градиме толеранција кон овие лекови“, вели таа, „што значи дека треба да ја зголемиме дозата со текот на времето само за да ја добиеме истата количина на ублажување на болката“. Но, препорачаната доза се препорачува со причина. Високите дози на опиоиди може да предизвикаат сериозни несакани ефекти кои влијаат на повеќе органски системи. Тие исто така создаваат навики.

„Опиоидите не се ефикасна, безбедна терапија за хронична болка во грбот“, рече д-р. Напојува заклучоци.

3.Промени во исхраната
Алергии, нетолеранција, чувствителност, ограничувања во исхраната, преференции на храна: Можеби ќе бидете изненадени колку нештата што ги јадете (или не ги јадете!) можат да влијаат на нивото на болка. Др. Пауерс сугерира да се поврзете со диететичар или да пробате елиминациска диета за да ја идентификувате храната што предизвикува воспаление и болка.

„Здравите навики во исхраната се особено важни за луѓето кои живеат со дијабетес кои доживуваат хронична болка“, рече д-р. Моќни белешки. „Тие често забележуваат дека кога шеќерот во крвта не е добро контролиран, нивната болка е полоша!

4. Терапија со остеопатска манипулација (ОМТ)
Оваа терапија, изведена од доктор по остеопатска медицина (DO), му помага на вашето тело да се усогласи со нежно движење, масажа и истегнување на мускулите и зглобовите.

5. Транскутана електрична нервна стимулација (TENS)
Чувството може да потрае некое навикнување, но терапијата ТЕНС може да помогне во ублажување на болките во грбот, особено ако се предизвикани од мускулни грчеви.

„TENS се залага за транскутана електрична нервна стимулација“, рече др. Пауерс објаснува. „Уредот испраќа електрична струја до електродите стратешки поставени на вашиот грб“.

Физичките терапевти и хиропрактичарите имаат тенденција да имаат TENS единици на лице место, а некои планови за осигурување дури и ќе ги покријат трошоците за лична единица TENS. Ако не, можете лесно да купите и сами за домашна употреба.

6. Внимание и медитација
Практиката на внимателност може да ви помогне да ги пренасочите вашите мисли, да ве извади од непријатност и да ја подобрите вашата способност да се справите со стресот што предизвикува болка. Некои пристапи дури можат да ви помогнат да ја промените вашата врска со болка. Списокот на интервенции за внимателност е долг и вклучува практики како работа со здив и скенирање на телото, медитација со мантра и намерно движење.

7. Масажа
Ако баравте причина да се фрлите на масажа, добредојдени сте! Иако веројатно сте слушнале за шведски и масажи со длабоки ткива, тие се само врвот на ледениот брег за ублажување на болката. Активната точка, миофасцијалното ослободување и шиацу масажите исто така можат да помогнат. Исто така, треба да размислите да разговарате со вашиот провајдер за ролфинг, рефлексологија и краниосакрална терапија.

8. Медицина за однесување
Не велиме дека болките во грбот ви се во глава… но добар дел од тоа е! Тоа е затоа што ја обработуваме болката во мозокот и централниот нервен систем. Како резултат на тоа, нашата ментална и емоционална состојба може да влијае на нашата физичка состојба. Когнитивната бихејвиорална терапија (КБТ), позната и како „терапија со разговор“, може да ве научи како да ја искористите врската ум-тело во ваша корист.

„Тоа ви помага да ги развиете вештините што ви се потребни за да ги обработите и да ги надминете негативните мисли“, рече д-р. Пауерс објаснува. „Тоа го прави полесно да се справите со болката и попреченоста“.

9. Биофидбек терапија
Како и КБТ, терапијата со биофидбек бара сензори, опрема за следење и медицински инструменти.

„Тоа е комплементарна терапија“, рече др. Пауерс појаснува, „што значи дека го користите како додаток, а не наместо други третмани“.

Во текот на неколку сесии, вие и вашиот лекар ќе сфатите како вашето тело реагира на одредени физиолошки промени. Преку обиди и грешки, ќе научите како да ги користите тие информации за подобро да се справите со болката и низа други здравствени проблеми.

10. Акупунктура
Тие ситни иглички можат да спакуваат прилично ублажување на болката! Сè уште не знаеме точно како оваа практика на традиционална кинеска медицина (TCM) ја ублажува болката во долниот дел на грбот. Некои истражувачи се сомневаат дека делува на централниот нервен систем и стимулира антиинфламаторен одговор.

11. Епидурални стероидни инјекции (ESIs), нервни блокови и нервни аблации
Овие полуинвазивни медицински процедури не се соодветни за секоја состојба на грбот, но заедно со физикална терапија и лекови, процедурите за болка како епидурали, нервни блокови и аблации можат да ја ублажат болката и да ја подобрат функцијата. Др. Пауерс препорачува да ги разгледате овие опции пред да извршите операција на грбот.

„Разговарајте со вашиот провајдер за да дознаете дали овие процедури би можеле да се сметаат како дел од вашиот сеопфатен план за управување со болката“, рече Др. Моќите советуваат.

12. Намерно движење
Ако ве боли грбот, тешко е да се возбудите поради вежбањето. Но, што ако постоеше бавна вежба со низок интензитет што може да помогне во вашата болка без да ве изложи на ризик од повреда?

Добри вести: Постојат неколку практики – како јога, пилатес, таи чи и чигонг – кои можат да го релаксираат умот, да ја подобрат флексибилноста, да изградат сила, да го продолжат опсегот на движење и да ја подобрат рамнотежата.

Спречување на хронична болка во грбот
Во одреден момент од животот, 8 од 10 Американци ќе доживеат болки во грбот. Иако не е можно да се спречат сите болки или повреди во грбот, еве неколку работи што можете да ги направите за да го одржите грбот здрав:

Јадете добро. Сите знаеме дека здравата, добро балансирана исхрана може да помогне да ги одржите вашите коски и мускули силни. Др. Пауерс вели дека антиинфламаторната диета – како медитеранската диета или диетата DASH – може да помогне да се намали отокот, да се смират болките во зглобовите и мускулите, да се подобри сонот и многу повеќе.
Одржувајте здрава тежина. Носењето дополнителна тежина става дополнителен стрес на структурите на долниот дел на грбот. Но запомнете: Не постои идеална тежина која одговара на сите. Др. Powers препорачува да разговарате со вашиот провајдер. Тие ќе ви помогнат да одредите дали губењето на тежината ќе ја подобри вашата болка и – ако би – како безбедно да се справите со тоа.
Вежбајте редовно. Ова вклучува истегнување, за да ги одржите вашите зглобови флексибилни, а грбот и стомачните мускули силни.
Изберете спорт со внимание. Др. Powers поттикнува избор на активности и спортови со мал удар, како што е пливањето, кои не го ставаат вашиот долниот дел од грбот на ризик од повреда.
Користете добра механика на телото. „Обратете внимание на тоа како седите, стоите и кревате“, рече др. Пауерс поттикнува. „Обидете се да го држите грбот исправен, а рамената назад. Кога седите, држете ги колената свиткани и стапалата рамни на подот. Не претерувајте и избегнувајте извртувачки движења. Кога кревате, свиткајте ги колената и користете ги силните мускули на нозете за да помогнете во балансирање на товарот“.
Одржувајте добро држење на телото. Ако почнете да се чувствувате болно или вкочането, променете го вашето држење и модифицирајте ја механиката на телото. Вашето тело ќе ве предупреди, користејќи болка како сигнал, кога вашиот ‘рбет е неправилно порамнет, Др. Пауерс објаснува.
Практикувајте безбедносни мерки за да спречите падови. Ова вклучува носење чевли што се вклопуваат правилно и одржување на скалите и патеките без неред.
Не пуши. Тутунот го попречува протокот на крв во ‘рбетот.

Кога да разговарате со вашиот провајдер за операција
Значи, кога е време да разговарате со вашиот провајдер за да одите под нож? Др. Пауерс вели дека следниве се добри причини да се започне тој разговор:

Ниту една од нехируршките опции наведени овде не функционира.
Искусувате невролошки симптоми како вкочанетост или слабост во екстремитет.
Имате болка во рацете или нозете.
Вашето функционирање на мочниот меур или дебелото црево е засегнато.
Вашиот долен дел од телото се чувствува исклучително слаб и/или вкочанет.
Се мачите да одите или да ги користите рацете.
„Операцијата можеби не е секогаш најдобрата опција за лекување на хронична болка во грбот. Вашиот провајдер може да препорача поконзервативни опции пред да препорача операција“, рече Др. Повторуваат моќите. Но, понекогаш, тие други методи не успеваат, што ја прави операцијата најдобар следен чекор.

„За одредени услови, операцијата може да биде многу ефикасна“, додава таа. „Вашите даватели на услуги можат да ви помогнат да добиете хируршки мислења и да ви помогнат да донесете информирана одлука за тоа како да продолжите напред“.

Заедно со вашиот давател на здравствена заштита, целта е да пронајдете комбинација од терапии кои ќе ви помогнат да се справите со болката во грбот или – се надеваме – целосно да ја оставите зад себе.