13 начини за лекување на болки во грбот поврзани со возраста

Одмор, физикална терапија, акупунктура и нервни блокови се само неколку начини да се најде олеснување. Со возраста доаѓа мудроста и искуството. За жал, болките  имаат тенденција да се надополнуваат при возењето. Стареењето на 'рбетот можеби е животен факт, но тоа не значи дека треба да се насмевнете и да го поднесете. Специјалистот за управување со болка, д-р Елен Розенквист, споделува некои од најчестите причини зошто болките во грбот може да се развијат како што стареете - и 13 можни начини за нејзино решавање.

Одмор, физикална терапија, акупунктура и нервни блокови се само неколку начини да се најде олеснување. Со возраста доаѓа мудроста и искуството. За жал, болките  имаат тенденција да се надополнуваат при возењето.

Стареењето на ‘рбетот можеби е животен факт, но тоа не значи дека треба да се насмевнете и да го поднесете. Специјалистот за управување со болка, д-р Елен Розенквист, споделува некои од најчестите причини зошто болките во грбот може да се развијат како што стареете – и 13 можни начини за нејзино решавање.

Причини за болки во грбот поврзани со возраста
Вашиот ‘рбет е колона од 24 коски што се протегаат од вашиот череп до опашката коска, опкружејќи го вашиот’ рбетниот мозок. Нејзините коски, или пршлени, се поврзани со ситни зглобови наречени фасети. Помеѓу, дисковите исполнети со супстанција слична на желе служат како перница. Лигаментите слични на јаже го стабилизираат вашиот ‘рбет.

Трите најчести причини за развој на болки во грбот по 50-тата година се:

Дегенеративни промени во дисковите и зглобовите. Губењето на влага и еластичност може да ги направи дисковите помалку ефикасни како амортизери.
Спинална стеноза. Каналот низ кој минува вашиот ‘рбетниот мозок може да се стесни поради дегенерација на дискот, задебелени лигаменти или артритични фасетни зглобови (обично во долниот дел на грбот).
Спондилолистеза. Еден ‘рбетен пршлен може да се лизне напред или назад на пршленот долу.
Било која од овие состојби може да предизвика воспаление, притисок врз нервите или болка – и не е невообичаено да имате повеќе од една од овие состојби. Добрата вест? Постојат многу начини за лекување на болки во грбот поврзани со возраста, кои се движат од брзи поправки до минимално инвазивни процедури.

13 работи што можете да ги направите за да ја ублажите болката во грбот
Болката е лична. Така е и ублажувањето на болката. Различни пристапи работат за различни луѓе – и на повеќето луѓе им е потребна комбинација на терапии за да добијат олеснување.

Кога се обидувате да се справите со болките во грбот поврзани со возраста, постојат три категории на пристапи кои давателите на услуги може да ги преземат пред да размислат за операција: конзервативни терапии, комплементарни терапии и напредни терапии.

Конзервативните или конвенционалните терапии се првото скалило во скалата за ослободување од болка – работите на кои прво помислувате кога сте повредени или повредени, како:

Да се ​​биде физички поактивен. „Движењето е лосион“ за вашиот ‘рбет, вели др. Розенквист. Колку сте поактивни, толку подобро ќе се чувствувате. Останете активни и побрзо ќе се вратите од епизодите на болки во грбот.
Правење физикална терапија. Лекарите може да ви препишат програма за вежбање за да ви помогнат да стекнете сила и да ја подобрите рамнотежата и флексибилноста. Зајакнувањето на грбот и стомачните мускули – јадрото – ќе го направи вашиот ‘рбет поотпорен.
Земање лекови. Нестероидните антиинфламаторни лекови (НСАИЛ) – ибупрофен, напроксен и аспирин – можат да ја спречат воспалителната болка. „Пулсивно дозирање – постојано земање на лекот два до три пати на ден во период од пет до 10 дена, дури и откако болката ќе се смири – е поразумно отколку дозирањето „по потреба“, вели д-р. Розенквист. Таа додава дека опиоидните лекови против болки не се препорачуваат за хронична болка во грбот.
Примена на ладно. Прво посегнете по пакет со мраз кога ќе се појават болки во грбот. Нанесувањето мраз (20 минути вклучено, 20 минути исклучување) помага да се смират болните воспаленија или мускулни грчеви. (Таа стара подготвеност, доверлива кеса со замрзнат грашок, исто така ќе го направи трикот!)


Примена на топлина. По два или три дена, размислете да користите грејна рампа, да се бањате или да лежите накратко под топлинска ламба. Ова може да ги опушти вашите мускули на грбот и да го стимулира протокот на крв. Но, немојте прекумерно да ја користите топлината (на пример, со заспивање на грејна рампа) за да избегнете изгореници. Истегнете ги загреаните мускули за да спречите мускулен спазам откако ќе се отстрани изворот на топлина.
Одмор … но само за некое време. Стареењето има тенденција да го забави нашето закрепнување од повредите. Но, ако грбот ви „изгасне“, нежното истегнување е супериорно во однос на одморот во кревет. „Секој одмор во кревет над 48 часа може да го зголеми времетраењето и интензитетот на болките во грбот и да го забави темпото на вашето закрепнување“, рече др. објаснува Розенквист.

Ако болката во грбот поврзана со возраста не се подобри со конвенционален третман, во мешавината може да се додадат комплементарни медицински техники, вклучувајќи:

Акупунктура. Акупунктуристите вметнуваат фини игли во вашата кожа на одредени точки од телото и манипулираат со нив. Ова може да ја ублажи хроничната болка со стимулирање на процесот на заздравување на вашето тело.
Остеопатска манипулација. Остеопатски лекари (DOs) или хиропрактичари ги користат рацете за да го мобилизираат, прилагодат, масираат и стимулираат вашиот ‘рбет и неговите околни ткива.
Ако вашата болка стане хронична и постојана и покрај интервенциите наведени погоре, Др. Розенквист ве повикува да не чекате премногу долго за да посетите специјалист за болки во грбот.

„Болката во грбот не мора да го уништи квалитетот на вашиот живот“, додава таа. Постојат достапни повеќе напредни третмани кои можат да помогнат, вклучувајќи:

Нервни блокови и инјекции. Стероидите – со или без анестетици – може да се инјектираат за да се намалат болките во грбот и воспалението на изворот, без разлика дали се работи за корен на ‘рбетниот нерв или за зглоб, вели д-р. Розенквист.
Радиофреквентна аблација. Може да се вметне внимателно водена игла способна да пренесува радио бранови за да ги блокира болните нервни сигнали користејќи висока фреквентна струја. Ова може да ја ублажи хроничната болка во грбот за шест месеци или подолго кај внимателно избрани луѓе.
Стимулатори на ‘рбетниот мозок. Стимулирањето на дел од ‘рбетниот мозок може да ја промени перцепцијата за болка кај некои луѓе. Мала низа електроди – слична на повеќе пејсмејкери – може да се вгради за да испрати благи електрични импулси до вашиот ‘рбетниот мозок. Овие маскираат или ги пренасочуваат сигналите за болка за да не стигнат до вашиот мозок.


Минимално инвазивна лумбална декомпресија. Оваа амбулантска процедура конкретно ја третира лумбалната спинална стеноза предизвикана од прекумерен раст на лигаментозното ткиво. Се изведува преку мал засек кој не бара општа анестезија и без конци.
Минимално инвазивна вертебропластика или кифопластика. Оваа постапка може да се користи во специјализирани случаи кога акутна фрактура на ‘рбетот ја инхибира функцијата. „Внесуваме цемент во скршено вертебрално тело за да ја ублажиме болката и брзо да го вратиме пациентот во целосна функција“, објаснува др. Розенквист.
„Комбинирањето на широк спектар на пристапи – вклучително и конзервативни терапии – во сеопфатен план за управување со болка може да ја намали болката и да ја подобри функционалноста“, продолжува таа.

Со други зборови, можеби нема да најдете олеснување од еден третман. На крајот на краиштата, болката во грбот често има повеќе од една причина. Тоа значи дека можеби ќе треба да измешате и усогласите конзервативни, комплементарни и напредни терапии со вашиот добавувач некое време за да го најдете планот за управување со болка што работи за вас.

Може да биде обесхрабрувачки да се пробаат терапевтски пристапи кои не помагаат или само малку помагаат. Но, да се најде најдобрата опција за третман за вас е вредно за напор и експериментирање.

Што ако сè уште ве боли?
Ако комбинациите од 13-те терапии што ги наведовме овде не прават вдлабнатина во вашата хронична болка во грбот поврзана со возраста, не очајувајте. Наместо тоа, Др. Rosenquist предлага да го известите вашиот провајдер. Можеби сте добар кандидат за операција. Тоа е последно средство, но – за луѓето на кои навистина им е потребна – операцијата на ‘рбетот може да направи голема, позитивна разлика во квалитетот на животот.

Трите најчести причини за болки во грбот поврзани со возраста се дегенерација на дисковите и зглобовите во ‘рбетот, стеноза и спондилолистеза. Може да искусите едно или повеќе од овие, исто така. И има многу други прашања и околности кои може дополнително да ја влошат вашата непријатност.

Но, и покрај максималните напори на времето како фактор можете да најдете ублажување од болките во грбот. И додека болките во грбот често бараат комбинација од техники за олеснување на болката, давателот на здравствена заштита може да ви помогне да ги најдете пристапите кои најдобро ќе функционираат за вас.