14 знаци кои укажуваат дека црниот дроб работи забавено

Црниот дроб е многу ангажиран орган и клучен за дигестијата, а поради зголемениот внес на токсини во организмот, со исхрана или од опкружувањето, може забавено да работи.

Црниот дроб е еден од клучниот орган во дигестијата, а од нашиот организам постојано елиминира токсини. Исто така, тој ја филтрира крвта од цревата и ги обработува и подготвува хранливите материи кои се претвораат во енергија.

Детоксикацискиот процес кој го изведува црниот дроб има два чекора – првиот е да произведе одредени ензими кои ги прават тоскините помалку штетни за организмот, додека втроиот чекор е спојување на тие токсини со молекулите, и така лесно се исфрлаат од организмот.

Со други зборови, црниот дроб е многу ангажиран орган и клучен за дигестијата, а поради зголемениот внес на токсини во организмот, со исхрана или од опкружувањето, може забавено да работи.

ПОСТОЈАТ НЕКОЛКУ СИМПТОМИ КОИ СЕ ПОЈАВУВААТ ОД ЗАБАВЕНАТА РАБОТА НА ЦРНИОТ ДРОБ

 • Често доаѓа до замор, дури и при минимален физички напор
 • Се појавуваат главоболки кои се анифестираат во позадината на окото
 • Болки во зглобовите и мускулите
 • Доаѓа до засилено потење, оти телото ги исфрла токисните кои црниот дроб не може да ги процесуира
 • Настануваат проблеми со кожата во форма на акни и егзема, оти доаѓа до насобирање на токсични соединенија кои црниот дроб не ги процесуирал и исфрлил
 • Често се борите со алергии
 • Имате проблем со запек или пролив, а тоа е проследено со болка во абдоменот и доаѓа до надуеност

 • Се дебелеете иако не јадете многу
 • Проблеми со процесуирање на маснотиите, особено по консумирање на некои масни намирници и се јавуваат тешки дигестивни пречки
 • Не можете да се ослободите од лош здив
 • Доаѓа до хормонална нерамнотежа, оти црниот дроб не може да ги елиминира вишокот хормони
 • Потешко се концентрирате, а менталните задачи ви се поголем напор
 • Се чувствувате депресивно, иако не сте било изложени на трауми или случувања кои би можеле да бидат причина за нив
 • Чувствувате анксиозност, оти имате чувство дека нешто лошо ќе се случи
 • Наведените симптоми може да бидат симптоми и на други болести, а за да ги елиминирате проблеми со црниот дроб, важно е да посетите лекар, и од ден во ден квалитетно да се храните.