20 интересни факти за крвта кои до сега сигурно не сте ги слушнале

Сите знаеме дека васкуларниот систем е комплициран, и дека е многу важен во одржувањето на здравјето на срцето. Ова се само некои од нив.

 1. Дури 1.120.000 комарци, од кои секој по еднаш кога би повлекол крв, би требало комплетно да ја исуши крвта од просечен човек.
 2. Човекот може да живее без пулс. Во 2012 година, лекари во телото на 55 – годишниот Крег Луис инсталирале уред кој овозможил циркулација на крвта без пулс.
 3. Стан Ларкин чекајќи трансплантација, живеел 555 дена без срце. Неговото срце го замениле со вештачко кое Стан го носел во ранец. Можел дури да игра и кошарка.
 4. Количината на крв која поминува низ телото во текот на 25 дена е приближно еднаква на среден базен.
 5. Едно лице може да изгуби 400% од својата крв и се уште да остане жив. Секако, потребна е трансфузија на крв.
 6. Дури 21% од срцевите удари се случуваат во понеделник. Научниците претпоставуваат дека причина за тоа е “изливање“ на хормонот на стрес на почетокот на неделата.
 7. Нашето срце влијае на нашето расположение. Научниците го проучувале овој феномен кога лице примило ново срце. По операцијата, неговиот мозок, чувствата и работата на необичен начин се промениле.
 8. За да го намалите ризикот од срцев удар, мора наутро да станувате полека и да го намалите интензитетот на вечерните вежбања.
 9. Кокосовата вода може да ја замени крвната плазма благодарение на сличните композиции.
 10. Крвната група може да биде причина за развод. Научниците откриле дека постои врска меѓу крвните групи на партнерите со процентот на разводи. Значи, најстабилни парови се оние што имаат крвна група О. Паровите кои решаваат да се разведат обично ги имаат овие комбинации: А+АБ или А+О.

 1. Типот на крва влијае на нашето здравје. Лицата со крвна група О не се склони на кардиоваскуларни болести, но се чувствителни на развој на рак на кожата и дебелина.
 2. Лицата со крвна група А треба да обрнат внимание на нивото на холестерол во крвта, а се склони и за развој на коронарни болести на срцето.
 3. Оние се крвна група Б склони се кон дијабетес и рак на панкреасот.
 4. Луѓето кои имаат тип АБ треба да водат сметка за начинот на помнење и концентрацјата, бидејќи шансите за когнитивно оштетување, кај АБ поединците се за 82% поголеми отколку кај другите крвни групи.
 5. Енергетските пијалоци го менуваат начинот на чукање на срцето. Научниците откриле дека по консумацијата на енергетските напитоци, количината на кофеин е за 3 пати поголема отколку кај другите пијалоци со кофеин. Тие влијаат на отчукувањето на срцето и може да предизвикаат напади па дури и смрт.
 6. Во Јапонија постои посебна продавница со производи за секоја крвна група: храна, козметика и производи за лична хигиена.
 7. Не е секоја крв црвена. Раковите имаат сина крв, глистите и пијавиците зеленкаста, додека пеперутките и голем број на инсекти имаа крв во жолтеникава боја.
 8. Се претпоставува дека некаде околу 15 отсто од луѓето се онесвестуваат кога ќе видат крв.
 9. Атлетските резултати зависат од крвната група. Студија од 2017 година покажала дека луѓето со крвна група О имаат подобра издржливост од останатите. Меѓу успешните ватерполисти, научниците не пронашле од оние со АБ крвна група.
 10. Верувале или не, крвта содржи и мали количини на злато, околу 0,2 милиграми.