Пет причини зошто е добро да се јаде лук и кромид

Утврдено е дека жените постари од 50 години кои почесто го консумираат овој зеленчук имаат поголема минерална густина на коските и за 20 проценти помал ризик од фрактура на колкот во споредба со жените кои никогаш не го јадат.

Без оглед на тоа дали се работи за лук, црвен или бел кромид овој зеленчук навистина поволно влијае на здравјето. Содржи помали количества витамини (особено витамин Ц, Б6 и Б9) и калиум и манган од минералите, како и изобилство на антиоксиданси меѓу кои се истакнува кверцетинот.

Една студија ја истражувала поврзаноста од консумирање лук и кромид со ризикот од појава на карцином кај испитаници во Италија и Швајцарија. Се покажало дека личностите кои почесто го користат овој зеленчук во исхраната имаат помал ризик од карцином.

Во една друга ситуација е утврдено дека жените постари од 50 години кои почесто го консумираат овој зеленчук имаат поголема минерална густина на коските и за 20 проценти помал ризик од фрактура на колкот во споредба со жените кои никогаш не го јадат.

Лукот и кромидот придонесуваат за здравјето на дигестивниот тракт благодарение на тоа што содржат инулин, вид влакна кои имаат пребиотичко дејство и го поттикнуваат растот на пријателските бактерии во цревата.

Истражувањата покажале дека овој зеленчук (како и нивниот сок) може да доведе до намалување на нивоата на вкупен и ЛДЛ холестерол, доколку редоно се консумира, и тоа во период од најмалку 8 недели.

Исто така, ја подобрува апсорпцијата на ликопен од доматите. За овој ефект заслужни се сулфурните соединенија. Ликопенот, инаку е антиоксидант кој може да се поврзе и со помал ризик од кардиоваскуларни болести и карциноми. Овој антиоксидант, исто така, поволно влијае на здравјето на очите и мозокот.