5 индикатори за кратковидост кај децата

Миопија (кратковидост) значи дека вашето дете може да гледа одблиску, но има проблеми да гледа работи оддалеку. Проблемите со видот може да се класифицираат како рефрактивни грешки или нерефрактивни грешки. Миопијата е рефрактивна грешка. Миопија и други рефрактивни грешки се забележани кај 20 проценти од децата.  

Миопија (кратковидост) значи дека вашето дете може да гледа одблиску, но има проблеми да гледа работи оддалеку. Проблемите со видот може да се класифицираат како рефрактивни грешки или нерефрактивни грешки. Миопијата е рефрактивна грешка. Миопија и други рефрактивни грешки се забележани кај 20 проценти од децата.

Миопија, или кратковидост, е честа состојба на видот во која обликот на окото предизвикува светлината што влегува во него да се прекрши погрешно и да се фокусира пред мрежницата наместо директно на неа. Ова предизвикува објектите на далечина да изгледаат заматени, додека блиските објекти можат јасно да се видат. Миопија влијае на секој трет човек; сепак, статистиката е во пораст. Според системскиот преглед и анализа објавена од Американската академија за офталмологија, се предвидува дека половина од светската популација ќе биде погодена од миопија до 2050 година.

Симптоми на кратковидост
Некои луѓе се раѓаат со миопија; во други, може да се развие со текот на времето. Миопија може да се појави во семејства и често се дијагностицира кај деца на возраст меѓу осум и 12 години. Сепак, може да се открие многу порано. Еве пет предупредувачки знаци на миопија кај децата за кои треба да се внимава:

Кривогледување, претерано трепкање или триење на очите – Кога очите се мачат да се фокусираат и има блага миопија, често откриваме дека кривогледот помага да се „исправи“ проблемот, иако привремено. Децата, исто така, ќе бидат забележани како премногу често трепкаат или ги тријат очите за да се фокусираат појасно.

Главоболки предизвикани од напрегање на очите – Ако вашето дете се жали на чести главоболки и не мислите дека тие се поврзани со алергии, тие може да бидат предизвикани од напрегање на очите. Препорачуваме да закажете состанок за да се провери видот на вашето дете, бидејќи основниот очен преглед може да ја потврди кратковидоста.

Држете книги и предмети блиску до лицето – Еден од најлесните начини да забележите дека вашето дете има потешкотии да гледа предмети на далечина е ако постојано држи книги или предмети блиску до лицето за да ги види.
Седење блиску до телевизорот или пред училницата – Ако вашето дете рутински се движи за да седи блиску до ТВ или филмски екран, или претпочита да седи на предниот дел од класот за јасно да го види инструкторот или таблата со креда, овие се класични знаци дека можеби се кратковиди.
Затворање на едното око за читање – Ако забележите дека вашето дете го затвора едното око за да чита, тоа е дефинитивен знак дека има потешкотии со видот. Ова е природна техника што луѓето ја користат за да го надминат заматениот вид. Затворањето на едното око може да даде одредена визуелна јасност и „привремено да го поправи“ проблемот.

Како да се спречи кратковидоста
Постојат неколку едноставни начини како да го спречите вашето дете да развие кратковидост. Истражувањата покажуваат дека децата развиваат миопија со забрзано темпо, првенствено затоа што нивната дневна рутина речиси целосно се изведува на дофат на раката. Покрај училишната работа, игрите и другите форми на забава сега се испорачуваат преку нашите телефони, таблети и компјутери. Ова може да ја зголеми прогресијата на миопијата бидејќи повеќето од она на што се фокусираме е одблизу. Со тоа што вашето дете поминува повеќе време на отворено, ќе биде принудено да се фокусира на предмети во далечина. Ова ќе им овозможи на нивните очни мускули да се релаксираат – особено по сите тие часови поминати пред екранот. Покрај тоа, експертите силно препорачуваат:

Нема време на екранот за деца под две години
Ограничете го времето поминато на екранот на еден час дневно за деца на возраст од две до пет години
Ограничете го времето поминато на екранот на два часа дневно за деца на возраст од пет до 18 години
Иако оваа препорака може да изгледа предизвик за спроведување, особено за тинејџерите, практикувањето на правилото 20/20/20 со вашето дете може да биде поостварливо: на секои 20 минути, правете пауза од 20 секунди и гледајте најмалку 20 метри подалеку.

 

Спречување на миопија
Новиот напредок во технологијата постојано се развива. Во моментов, миопијата може да се коригира со помош на очила и контактни леќи, но овие третмани не ја спречуваат миопијата да напредува. Третмани како промена на обликот на рожницата или ортокератологија, мултифокални контактни леќи на централно растојание, специјално дизајнирани за справување со миопија и достапни капки за очи со ниски дози на атропин, кои се исто така ефикасни во забавување на прогресијата на оваа состојба.

Најдобар начин за лекување на миопија е преку рано откривање. Препорачуваме децата да бидат прегледани за очни болести и да го тестираат нивниот вид кај педијатар, оптометрист или офталмолог на следните возрасти:

Возраст 6 месеци
Возраст 3 години
Пред прво одделение и секоја втора година во училишните години. Овие прегледи може да се појават при редовни закажани педијатриски посети или преку училиште и/или јавни прегледи достапни во вашата област.
Јавете ни се денес за да закажеме очен преглед на вашето дете денес. Осигурете се дека вашето дете може да го види светот што е можно појасно и да ги избегне безбројните компликации кои често се поврзуваат со миопија кога состојбата ќе остане неоткриена.