5 причини заради кои е добро да се пие чај од камилица

Чајот од камилица традиционално се користи за ублажување на различни здравствени тегоби, а делотворноста на овој напиток е потврдена и со бројни научни истражувања.

  • Една студија покажала дека пиењето чај од камилица во текот на еден месец може да ги ублажи менструалните болки;
  • Исто така, се покажало дека чајот од камилица ги ублажува воспаленијата, па на тој начин може да помогне во превенцијата од гастроинтестинални проблеми, хемороиди, како и автоимуни болести.
  • Чајот од камилица ја ублажува анксиозноста и помага при несоница. Истражувачите дури сметаат дека камилицата делива слично како бензодиазепините.
  • Инхалирањето со чај од камилица може да ги ублажи симптомите на настинка.
  • Камилицата поволно влијае на здравјето на кожата. Имено, повеќе студии покажале дека мелемите со екстракт од камилица го подобруваат зараснувањето на раните, како и дека помагаат при екцеми и благи воспалителни процеси на кожата.