5 работи што морате да ги знаете да не го изгубите слухот

Вашите уши се веројатно нешто на што не размислувате многу секој ден. Тоа е, додека не добиете инфекција на увото. Или почнуваат да ѕвонат. Или почнуваат да чешаат.

Вашите уши се веројатно нешто на што не размислувате многу секој ден. Тоа е, додека не добиете инфекција на увото. Или почнуваат да ѕвонат. Или почнуваат да чешаат.

И одеднаш, вашите уши и вашиот слух скокаат на врвот на вашите грижи.

„Природно е да го земеме нашиот слух и здравјето на нашите уши здраво за готово“, вели аудиологот Џули Хонакер, д-р. „Но, проактивната нега на ушите и спречувањето на губење на слухот може да направат голема разлика во вашата благосостојба“.

Тоа значи да ги исчистите ушите на вистински начин. Правилно користење на заштитата за слух. Спречување на повреда на вашите уши. И добивање медицинска помош кога ви е потребна.

Д-р Хонакер ги споделува своите врвни совети за правилно да се грижите за вашите уши и да го зачувате вашиот слух.

1. Исчистете ги ушите на вистински начин
Правилната хигиена на ушите е важна. Но, можеби нема да изгледа како што очекувате.

За почеток: Чекор. Далеку. Од. На. Памук. брис.

Ушната маст не е валкана или нездрава. Всушност, тоа е спротивното. Ушната маст помага да се заштитат од габични инфекции и бактерии. И помага да се задржат ситните честички кои можат да предизвикаат оштетување на тапанчето. Тоа вклучува работи како прашина и коса.

„Вообичаена погрешна перцепција е да се мисли дека треба редовно да се отстранува ушната маст“, споделува д-р Хонакер. „Но, вистината е дека ушната маст е вграден систем на вашето тело за чистење на ушите и природен хидратантен крем“.

Д-р Хонакер советува да ги чистите ушите само со крпа на прстот. Без Q-tips®, боби иглички или остри шилести предмети. Тие работи можат да го повредат вашиот ушен канал и тапанчето.

Што се однесува до методот на свеќи за уши, кој тврди дека црпи „нечистотии“ и „токсини“ од вашите уши? Исто така, управувајте јасно.

Истражувачите и американската Администрација за храна и лекови (ФДА) предупредуваат на практиката на свеќање на увото, бидејќи е докажано дека носи висок ризик од изгореници и оштетување на средното уво. Научниците во една студија велат: „Неизбежниот заклучок е дека свеќите за уши прават повеќе штета отколку корист“.

Ако имате акумулација на ушна маст што ви го блокира слухот или создава придушен звук, посетете лекар за да ви го отстрани. Не обидувајте се да го отстраните сами.

Ако имате дупнати уши, редовно чистете ги обетките и ушите со алкохол за триење.

2. Заштитете ги ушите од гласни звуци
Знаете дека ѕвонењето на увото го добивате откако ќе излезете од концерт? На крајот исчезнува, но реалноста е дека ѕвонењето е знак за оштетување на слухот. И гласните звуци имаат голем данок на вашиот слух.

„Изложеноста на гласни звуци го оштетува вашето внатрешно уво и може да доведе до неповратно губење на слухот“, вели д-р Хонакер. „Дури и ако мислите дека слухот ви се вратил во нормала по гласен настан, звуците сепак може да ги оштетат клетките на косата во вашето внатрешно уво. И кога доволно од тие влакнести клетки се оштетени, може да доживеете трајно губење на слухот“.

Значи, заштитата на вашиот слух од гласни звуци е важна за одржување на слухот до крајот на животот. Со други зборови? Намалете ја јачината на звукот. Сериозно, ризикувањето на вашиот слух не вреди.

Д-р Хонакер ги споделува овие совети за да го заштитите вашиот слух:

Избегнувајте гласна јачина на телевизорот или системот за домашно кино. Ако мислите дека е премногу гласно, веројатно е.
Кога користите слушалки или слушалки, одржувајте ја јачината на звукот на удобно ниво. Ако некој друг може да го слушне тоа што го слушате, јачината на звукот е превисока. И вадете ги слушалките од време на време за да ги одморите вашите уши.
Чувајте го радиото во автомобилот на разумна јачина на звук. Не само што може да ви помогне да избегнете оштетување на слухот, туку и ќе ви помогне да бидете безбедни со тоа што ќе ви овозможи да слушате сирени и возила за итни случаи. (И навистина, автомобилите околу вас не треба да ги слушаат вашите метеж.)
Според законот, од вас се бара да користите заштита за слух ако работите во бучна средина. Ако е достапна заштита за слух на работа, користете ја.
Заштитете го вашиот слух од гласни звуци поврзани со домашни работи и градинарство. Носете заштита за слух кога косите тревник, користите дувалка за листови или користите електрични алати. Може да најдете уреди за заштита на слухот во повеќето аптеки, продавници за хардвер, трговци на отворено и градинарски центри.
Носете тампони за ушни места на гласни места, како што се концерти, ноќни клубови и моторни спортски настани.

3. Чувајте ги вашите уши безбедни од повреди
Некои активности може да ги изложат на ризик вашите уши од повреда. Минимизирајте го вашиот потенцијал со:

Носење шлем кога возите велосипед, скијате или учествувате во која било друга активност што ве изложува на ризик од повреди на главата и ушите.
Учење правилни подводни техники за да се избегнат потенцијално штетните промени во притисокот во вашите уши при нуркање.
Често голтање и зевање кога летате во авион, особено кога авионот слетува. Тоа помага да се изедначи притисокот во вашите уши. Размислете за набавка на тампони за уши со специјални филтри дизајнирани за воздушно патување.
Секогаш користете крема за сончање на вашите уши кога сте на отворено, особено во сончево време.

4. Препознајте ги знаците на губење на слухот

Добивањето навремено внимание за промените во вашиот слух е важно за да се зачува слухот што ви останал. Но, премногу често, луѓето не бараат помош додека не доживеат потешко губење на слухот.

„Кога губењето на слухот доаѓа постепено, луѓето можат лесно да ги занемарат знаците дека нивниот слух се влошува“, забележува д-р Хонакер. „Но, важно е да се обратите кај давател на здравствена заштита за губење на слухот, бидејќи тоа навистина може да влијае на вашите односи и на вашето задоволство од вашиот живот. Тоа дури може да ве стави на поголем ризик за деменција“.

Знаците на губење на слухот вклучуваат:

Имате потешкотии во следењето на разговорите, особено кога има многу бучава во позадина.
Често бара од другите да го повторат она што го кажале.
Несоодветно одговарајте на другите затоа што не сте разбрале што зборуваат.
Се согласувате, кимнете со главата или се смешкате за време на разговорите кога не сте сигурни што е кажано.
Чувство дека луѓето мрморат или имаат џамлии во устата кога зборуваат.
Повлекување од разговори и социјални ситуации бидејќи е премногу тешко да се слушне.
Читање на усните за да можете да се обидете да следите што зборуваат луѓето.
Слушање звуци во вашите уши или глава што другите не ги слушаат. Тоа се нарекува тинитус и може да звучи како ѕвонење, кликање, пулсирање, брмчење или брзање.
Зголемете ја јачината на звукот на телевизорот или радиото погласно отколку што претпочитаат другите во собата.
Тешко е да ги слушнете звуците од околината, како што е чврчорењето на птиците.
Повторно, можеби нема ни да ги забележите почетоците на губење на слухот. Другите околу вас може да го забележат тоа дури и пред вас. Ако некој во вашиот живот сугерира дека можеби имате проблеми со слухот, сфатете го сериозно. Можеби се зафатени со нешто.

5. Побарајте лекарска помош за проблеми со увото
Вашите уши и слух го заслужуваат вашето внимание. На крајот на краиштата, вашиот слух на големо влијае на вашиот живот и вашата благосостојба.

Некои причини за да добиете медицинска помош за вашите уши вклучуваат:

Натрупување на ушната маст.
Чешање или болка во ушите.
Повреди на главата или ушите.
Невообичаени испакнатини или лушпести области на надворешната страна на вашето уво.
Одводнување од увото. (Ова е типично знак на инфекција.)
Симптоми на губење на слухот, како споменатите.
Болка во забите, вилиците или вратот.
Не двоумете се да разговарате со давател на здравствена заштита, како што е аудиолог, за проблеми со увото или губење на слухот. Тие можат да ве прегледаат, да ве советуваат и да ви помогнат да го добиете потребниот третман.