5 техники за синусна масажа за ублажување на притисокот и промовирање на дренажа

Нежен допир на сите вистински места може да помогне да се исцедат вашите синуси Ако сте склони кон конгестија на синусите, премногу добро го знаете чувството. Надуени очи. Наполнет нос. Притисок од кој ве боли целото лице. Можеби се работи за алергија. Или настинка. Или фазата на месечината. Или што и да е. Без разлика на причината, веројатно сакате да се ослободите од тој синусен притисок. Брзо.

Нежен допир на сите вистински места може да помогне да се исцедат вашите синуси. Ако сте склони кон конгестија на синусите, премногу добро го знаете чувството. Надуени очи. Наполнет нос. Притисок од кој ве боли целото лице. Можеби се работи за алергија. Или настинка. Или фазата на месечината. Или што и да е. Без разлика на причината, веројатно сакате да се ослободите од тој синусен притисок. Брзо.

Знаете дека работи како што се нети тенџериња, антихистаминици, топли облоги и спиење со овлажнител може да помогнат. Ладна крпа за перење или пакување мраз во фрижидер може да го направи трикот, исто така. И ако се работи за бактериска синусна инфекција, можеби ќе бидат потребни круг антибиотици.

Но, еве нешто што можеби не сте го пробале: Масажа на синуси.

Сега пред да ви се разбуди имагинацијата – не, не зборуваме за масажа на внатрешноста на синусите (тука нема инструменти до носот). Наместо тоа, ние зборуваме за примена на мал притисок на одредени делови од вашето лице за да помогне во промовирањето на дренажата.

„Воспалението во вашите синуси доведува до акумулација на течност што предизвикува отекување и притисок“, објаснува терапевтот за масажа Вики Боднер, LMT. „Некои насочени техники на масажа може да помогнат да се ослободи дел од тој метеж и да се промовира одводнување на течности“.

Боднер нè води низ чекор-по-чекор автомасажа на синусите што може да ви помогне малку полесно да дишете.

Зошто да пробате масажа на синусите
Вашите синуси се четирите шупливи простори во секоја страна од вашата глава и лице кои овозможуваат проток на воздух и слуз. Тие се поврзани со тесни премини. Кога сè е во ред, воздухот и слузот се пробиваат низ синусите и излегуваат од вашиот нос без воопшто да размислувате за тоа.

Но, кога вашите синуси ќе станат воспалени, тие пасуси се стеснуваат. Тоа ги загрозува работите. Слузта се заглавува и станува скучна работа да дишете од вашиот нос. Резултатот? Куп искористени марамчиња ја полнат вашата корпа за отпадоци и болки во лицето и зад очите.

Звучи познато?

Иако нема никакви истражувачки студии за поддршка на оваа практика, според искуството на Боднер, масажата може да помогне работите да течат повторно.

Како да ги масирате синусите
Имате четири синусни шуплини од секоја страна во вашето лице. Двата најголеми се фронталните и максиларните синуси.

Вашите фронтални синуси се наоѓаат во долниот дел на челото. Тие се наоѓаат точно околу највнатрешните делови на секоја од вашите веѓи.

Вашите максиларни синуси се веднаш под очите, зад јаготките на секоја страна од лицето.

„За да добиете ослободување од синусите од масажата, ќе сакате да ги насочите сите области каде што чувствувате непријатност во синусите – без разлика дали во челото, образите или и двете“, вели Боднер. „Сепак, запомнете дека ќе сакате да користите многу лесен допир со секоја масажа на синусите. Не сакате да додавате дополнителен притисок на тие воспалени синусни шуплини“.

Премногу напорно на тие синуси може да доведе до зашеметеност, вртоглавица или дури и вртоглавица. Значи, полека.

1. Точка на притисок на фронталниот синус
Едно место во вашите фронтални синуси може да помогне да се придвижат некои течности. Тоа е точка на притисок во близина на внатрешните агли на вашите веѓи каде што вашите фронтални синуси се испуштаат до носот.
Нежно, проследете ги показалците нагоре по секоја страна од носот, токму до местото каде што вашиот нос почнува да се криви за да се сретне со вашата орбитална коска (коска на очите) во близина на вашите веѓи. Таму може да почувствувате благ гребен.
Потпрете ги прстите на таа точка, нанесувајќи многу лесен притисок.
Ослободете го притисокот за секунда, а потоа повторно нанесете го истиот лесен притисок. Или ротирајте ги прстите во многу мали кругови на тоа место.
Изведете околу пет до 10 секунди, ако се чувствувате добро.
Клучот е да се одржи притисокот минимален. Вашите веѓи не треба да се движат или да се виткаат под вашите прсти.

„Сакате да бидете навистина нежни овде бидејќи работите околу тоа деликатно ткиво во близина на вашите очи“, советува Боднер. „Издржете се на искушението да копате. Идејата е да му дозволите на вашето тело да се ослободи. Не сакате да го присилите. Треба да се чувствува како тежина од еден денар на твоето лице“.

Оваа точка на притисок може да биде малку незгодно да се најде, но штом ќе ја пронајдете, ќе ја почувствувате. Може да забележите зголемена топлина или чувство на пецкање. Тоа е знак дека работи.

2. Стиснување на фронтален синус

Почнувајќи од највнатрешниот дел на веѓите, нежно стискајте ги веѓите помеѓу палецот и показалецот.
Држете за секунда или две и движете се малку нанадвор, кон слепоочниците.
Повторете додека не стигнете до краевите на веѓите. Треба да бидат потребни четири или пет нежни штипки за да се пробијат низ веѓите.

3. Точка на притисок на максиларниот синус
Нежно следете ги показалците надолу по секоја страна од носот, токму до местото каде што ноздрите се спојуваат со образите. (Веднаш на врвот на вашите „линии за насмевка“.) Можеби ќе почувствувате благи поделби таму.
Потпрете ги прстите на таа точка, нанесувајќи многу лесен притисок.
Ослободете го притисокот за секунда, а потоа повторно нанесете го истиот лесен притисок. Или ротирајте ги прстите во многу мали кругови на тоа место.
Изведете околу пет до 10 секунди, или колку и да е добро за вас.

4. Метање на максиларниот синус
Користете ги показалците за нежно да притиснете на која било страна од носот, во основата на ноздрите.
Заокружете под јаготките, кон ушите и до слепоочниците, над веѓите и надолу по страните на носот. Ќе направите целосен круг, почнувајќи од таму каде што сте започнале.
Пробајте го и во другата насока.
Пополнете околу пет кругови или онолку колку што се чувствувате добро.

5. Метање на фронталниот синус
Започнете со четири врвови на прсти (не палецот) на секоја од вашите веѓи во најблиската точка, најблиску до вашиот нос.
Користете ги врвовите на прстите за полека да се движите нагоре и надвор преку линијата на веѓите од носот до слепоочниците.
Со секое бришење, движете се нагоре по челото околу половина инч додека не ја достигнете линијата на косата.
Кога да видите провајдер
Синусниот притисок може да биде поврзан со низа состојби. И понекогаш, ќе ви требаат повеќе од домашни лекови и самомасажа за да го ослободите.

Што е најважно, бактериските инфекции на синусите, на пример, може да бараат третман со антибиотици или други лекови на рецепт. Разговарајте со давател на здравствена заштита ако вашата болка е придружена со треска или болка што не се подобрува со домашни третмани или ако имате хронична синусна болка (трае 10 дена или повеќе).