ЛАРИНГИТИС-АКУТЕН И ХРОНИЧЕН

Ларингитис е воспаление на вашата гласовна кутија (ларинкс) од прекумерна употреба, иритација или инфекција. Внатре во гркланот се вашите гласни жици - два набори на мукозната мембрана што ги покрива мускулите и 'рскавицата. Нормално, вашите гласни жици непречено се отвораат и затвораат, формирајќи звуци преку нивното движење и вибрации. Но, со ларингитис, вашите гласни жици стануваат воспалени или иритирани. Ова предизвикува отекување на гласните жици, што ги искривува звуците произведени од воздухот што минува над нив. Како резултат на тоа, вашиот глас звучи рапаво. Во некои случаи на ларингитис, вашиот глас може да стане речиси незабележлив.

Ларингитис е воспаление на вашата гласовна кутија (ларинкс) од прекумерна употреба, иритација или инфекција. Внатре во гркланот се вашите гласни жици – два набори на мукозната мембрана што ги покрива мускулите и ‘рскавицата. Нормално, вашите гласни жици непречено се отвораат и затвораат, формирајќи звуци преку нивното движење и вибрации.

Но, со ларингитис, вашите гласни жици стануваат воспалени или иритирани. Ова предизвикува отекување на гласните жици, што ги искривува звуците произведени од воздухот што минува над нив. Како резултат на тоа, вашиот глас звучи рапаво. Во некои случаи на ларингитис, вашиот глас може да стане речиси незабележлив.

Ларингитисот може да биде краткотраен (акутен) или долготраен (хроничен). Повеќето случаи на ларингитис се предизвикани од привремена вирусна инфекција и не се сериозни. Постојаното засипнатост понекогаш може да сигнализира посериозна основна медицинска состојба.

Симптоми
Во повеќето случаи, симптомите на ларингитис траат помалку од неколку недели и се предизвикани од нешто ситно, како што е вирус. Поретко, симптомите на ларингитис се предизвикани од нешто посериозно или долготрајно. Знаците и симптомите на ларингитис може да вклучуваат:

Засипнатост
Слаб глас или губење на гласот
Чувство на скокоткање и суровост во грлото
Воспалено грло
Суво грло
Сува кашлица
Кога да одите на лекар
Можете да управувате со повеќето акутни случаи на ларингитис со чекори за самогрижа, како што се одмор на гласот и пиење многу течности. Напорното користење на гласот за време на епизода на акутен ларингитис може да ги оштети вашите гласни жици.

Закажете состанок со лекар ако симптомите на ларингитис траат повеќе од две недели.

Побарајте итна медицинска помош ако:
Имате проблеми со дишењето
Кашлате крв
Имате треска што не поминува
Имате зголемена болка во текот на неколку недели

Инфекцијата на крајниците и грлото е честа болест, особено кај децата

Побарајте итна медицинска помош ако вашето дете:

Испушта бучни, високи звуци на дишење при вдишување (стридор)
Се лигaви повеќе од вообичаено
Има проблеми со голтањето
Има потешкотии со дишењето
Има треска

Овие знаци и симптоми може да укажуваат на круп – воспаление на гркланот и дишните патишта веднаш под него. Иако круп обично може да се лекува дома, тешките симптоми бараат медицинска помош. Овие симптоми може да укажуваат и на епиглотитис, воспаление на ткивото кое делува како капак (епиглотис) за покривање на душникот (душникот), што може да биде опасно по живот за децата и возрасните.

Причини
Акутен ларингитис
Повеќето случаи на ларингитис се привремени и се подобруваат откако основната причина ќе се подобри. Причините за акутен ларингитис вклучуваат:

Вирусни инфекции слични на оние кои предизвикуваат настинка
Напрегање на гласот, предизвикано од викање или прекумерно користење на гласот
Бактериски инфекции, иако тие се поретки
Хроничен ларингитис
Ларингитисот кој трае подолго од три недели е познат како хроничен ларингитис. Овој тип на ларингитис генерално е предизвикан од изложеност на надразнувачи со текот на времето.

Хроничниот ларингитис може да предизвика истегнување на гласните жици и повреди или израстоци на гласните жици (полипи или нодули). Хроничниот ларингитис може да биде предизвикан од:

Инхалирани надразнувачи, како што се хемиски испарувања, алергени или чад
Рефлукс на киселина, исто така наречена гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)
Хроничен синузитис
Прекумерна употреба на алкохол
Вообичаена прекумерна употреба на вашиот глас (како на пример кај пејачи или навивачки)
Пушењето

Поретки причини за хроничен ларингитис вклучуваат:

Бактериски или габични инфекции
Инфекции со одредени паразити

Други причини за хронично засипнатост вклучуваат:

Рак
Парализа на гласните жици, што може да резултира од повреда на нервите поради операција, повреда на градниот кош или вратот, рак, нервни нарушувања или други здравствени состојби
Поклонување на гласните жици
Фактори на ризик

Фактори на ризик за ларингитис вклучуваат:

Имате респираторна инфекција, како што е настинка, бронхитис или синузитис
Изложеност на иритирачки супстанции, како што се чад од цигари, прекумерно внесување алкохол, стомачна киселина или хемикалии на работното место
Прекумерна употреба на гласот, со премногу зборување, прегласно зборување, викање или пеење

Компликации
Во некои случаи на ларингитис предизвикан од инфекција, инфекцијата може да се прошири на други делови од респираторниот тракт.

Превенција
За да спречите сувост или иритација на вашите гласни жици:

Избегнувајте пушење и држете се настрана од пасивното пушење. Чадот ви го суши грлото. Може да предизвика иритација на вашите гласни жици.
Ограничете го алкохолот и кофеинот. Тие предизвикуваат губење на вкупната телесна вода.
Пијте многу вода. Течностите помагаат слузта во грлото да биде тенка и лесно да се исчисти.
Исклучете ја зачинетата храна од вашата исхрана. Зачинетата храна може да предизвика стомачната киселина да оди во грлото или хранопроводникот. Ова може да доведе до металоиди или гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ).
Вклучете разновидна здрава храна во вашата исхрана. Јадете овошје, зеленчук и цели зрна. Тие имаат неколку витамини, како што се витамините А, Е и Ц, кои се важни за целокупното здравје. Оваа храна може да помогне и во одржување на здрави мукозните мембрани во грлото.
Избегнувајте чистење на грлото. Ова прави повеќе штета отколку добро, бидејќи предизвикува абнормални вибрации на вашите гласни жици и може да го зголеми отокот. Чистењето на грлото, исто така, предизвикува вашето грло да лачи повеќе слуз и да се чувствувате повеќе иритирано, што ве тера да сакате да o повторно исчистете го грлото.
Избегнувајте инфекции на горните дишни патишта. Често мијте ги рацете и избегнувајте контакт со луѓе кои имаат инфекции на горните дишни патишта како настинка.