6 начини за ублажување на “менаџерската” болка во вратот

Стресот, лошиот сон и физичките заболувања со текот на времето може да доведат до болка во вратот. Секојдневниот живот не е љубезен кон вратот. Можеби сте премногу запознаени со тоа што го добивате кога го ставате телефонот помеѓу рамото и увото или напорот што го чувствувате откако работите на вашиот компјутер.Ова се нарекува 'менаџерска " болка во вратот, која создава своевиден спазам, и понекогаш е придружена со главоболка.

Стресот, лошиот сон и физичките заболувања со текот на времето може да доведат до болка во вратот. Секојдневниот живот не е љубезен кон вратот. Можеби сте премногу запознаени со тоа што го добивате кога го ставате телефонот помеѓу рамото и увото или напорот што го чувствувате откако работите на вашиот компјутер.Ова се нарекува ‘менаџерска ” болка во вратот, која создава своевиден спазам, и понекогаш е придружена со главоболка.

Болката во вратот ретко започнува преку ноќ. Обично се развива со текот на времето. И тоа може да биде поттикнато од артритис или дегенеративна болест на дискот и да биде нагласено со лошо држење, намалена мускулна сила, стрес, па дури и недостаток на сон, рече д-р Захарија Исак, медицински директор на Центарот за сеопфатна нега на ‘рбетот во Бригам, поврзан со Харвард. и Женска болница и директор за интервентна физикална медицина и рехабилитација на Медицинскиот факултет Харвард.


Следниве шест совети можат да ви помогнат да ја намалите болката во вратот:

Не останувајте премногу долго во една положба. Тешко е да се врати лошото држење на телото, вели д-р Исак, но ако станувате и се движите доволно често, ќе избегнете да го заглавите вратот во нездрава положба.


Направете некои ергономски прилагодувања. Поставете го вашиот компјутерски монитор на ниво на очите за да можете лесно да го гледате. Користете ја функцијата без раце на телефонот или носете слушалки. Поставете го таблетот на перница така што ќе седи под агол од 45°, наместо да лежи рамно во скутот.

Ако носите очила, гледајте диоптерот да ви е погоден, или да не има поминато повеќе време од офтамолошкиот преглед, со тоа имате тенденција да ја навалите главата назад за да гледате подобро“, вели д-р Исак.

Не користете премногу перници. Спиењето со неколку перници под главата може да го задуши опсегот на движења на вашиот врат.


Знајте ги вашите граници. На пример, пред да преместите голема гардероба низ собата, размислете што може да ви направи на вратот и грбот и побарајте помош.


Спијте добро. Проблемите со спиењето го зголемуваат ризикот за неколку различни состојби, вклучително и мускулно-скелетна болка.

Општо земено, болката во вратот не е ништо за што треба да се грижите, но ако се јавува со други, посериозни симптоми, како што се зрачна болка, слабост или вкочанетост на раката или ногата, посетете го вашиот лекар. „Други клучни работи кои би можеле да направат некој повеќе да се загрижи се треска или губење на тежината поврзано со болка во вратот или силна болка“, рече д-р Исак. „Треба да го известите вашиот лекар за овие симптоми.