Убод од морски еж може да ве чини живот?! Внимавајте каде газите кога сте на одмор!

одека многу убоди од морски еж може да бидат благи и нивните симптоми исчезнуваат во рок од неколку дена, постои можност тие сериозно да се  закомплицираат. Затоа, важно е да знаете како да се однесувате во овие ситуации и кога да побарате стручна помош. Откако ќе ве боцне морски еж, ќе видите видлив оток околу боцнатата област, заедно со црвенило околу влезната точка на боцките од морскиот еж. Важно е да се напомене дека бојата околу погодената област исто така може да биде сина. Областа ќе се чувствува многу чувствителна и можеби болна, а ако морскиот еж ја пробие кожата, може да видите модринки.

Додека многу убоди од морски еж може да бидат благи и нивните симптоми исчезнуваат во рок од неколку дена, постои можност тие сериозно да се  закомплицираат. Затоа, важно е да знаете како да се однесувате во овие ситуации и кога да побарате стручна помош.

Откако ќе ве боцне морски еж, ќе видите видлив оток околу БОЦНАТАТА област, заедно со црвенило околу влезната точка на боцките од морскиот еж. Важно е да се напомене дека бојата околу погодената област исто така може да биде сина. Областа ќе се чувствува многу чувствителна и можеби болна, а ако морскиот еж ја пробие кожата, може да видите модринки.

Треба да бидете претпазливи за какви било боцки што се отцепиле во телото, а кои би можеле да се движат подлабоко ако не се отстранат, бидејќи тоа може да предизвика повреди на ткивото, коските или нервите.

Ако морски еж ве убоди повеќе од еднаш, може да имате потешки симптоми, кои се движат од екстремен шок до парализа.

Други тешки симптоми вклучуваат:

Силен оток околу погодената област.
Тешко крварење.
Повраќање.
Вртоглавица.
Губење на свеста.

Во екстремни случаи, особено ако не се лекува, убодите од морски еж може да доведат до инфекции, па дури и до смрт, поради што е важно брзо да се реагира и да се лекуваат.

Дали морските ежови се отровни?
Морските ежови имаат два вида отровни органи – боцки и педицеларии.

‘Рбетот на морскиот еж е нивниот природен убод. Тоа се случува кога нивните отровни шилци ја пробиваат кожата и вбризгуваат болен отров. Тие можат да навлезат длабоко и постои ризик да се отцепат во телото.

Од друга страна, педицеларијата е мал клуч или додаток во облик на канџи со подвижна вилица. Ова е активен убод од морскиот еж кој, ако се остави да се движи подлабоко под кожата, може да предизвика дерматитис, болки во зглобовите и мускулите.

Што предизвикува убод од морски еж?
„Малото допирање на морскиот еж обично не предизвикува убод, но ако додадете било каков притисок – на пример, стапнете на морски еж – неговите педицеларии најверојатно ќе испуштат отров и ќе ве убодат.

Во суштина, ова е морски еж кој боцка од инстинкт. Нивната природна реакција е да го користат нивниот одбранбен механизам – кој е секогаш вклучен – кога се чувствуваат загрозени или загрозени. Но, имаат и поактивен убод, а тоа се вилиците.

Кој е најсмртоносниот вид морски еж?
Морските ежови обично се наоѓаат во области со карпесто дно. Ова може да се плитки води или длабоки  ували како на хрватската ривиера.

Постојат различни видови на морски ежови, а најопасен е цветниот морски еж (Toxopneustes pileolus).

Овие морски ежови се толку отровни што можат да пробијат низ  сандалите Цветните морски ежови се наоѓаат или поединечно или во групи, а се широко распространети во Југоисточниот Атлантик и Индо-Западниот Тихи Океан.

Во меѓувреме, најчестиот вид на морски еж е морскиот костен. Овој вид, (Paracentrotus lividus) се наоѓа во Средоземното Море и Атлантскиот Океан. Тие се вообичаени до 30 метри вода.

Како да се лекува убодот од морски еж

Користете пинцети за веднаш да извадите дел од ‘рбетот на ежот што останал во кожата. Не користете голи раце.
Нанесете крема за бричење и лесно изгребете со жилет каде педицеларија навлегла во кожата.
Потопете ја погодената област во топла вода најмалку еден час.
Земете лекови против болки без рецепт, како парацетамол или ибупрофен за да ја ублажите болката.
Нанесете локални креми како што е хидрокортизон за да го намалите чешањето и воспалението.
Побарајте лекарска помош ако симптомите се влошат или ви даваат причина за загриженост.

Кога треба да се обратите на лекар за убод од морски еж?
Треба веднаш да побарате лекарска помош доколку забележите знаци на инфекција или ги почувствувате следните симптоми:

Замор.
Мускулна слабост.
Тешкотии со дишењето.
Губење на чувството во телото.
несвестица.
Треба да посетите лекар и ако убодот е длабока пункција. Обидете се да одговорите на нивните прашања за тоа како се случило убодот и кои се вашите симптоми најдобро што можете.

Неколку дена по убодот, ако болката продолжува или ако симптомите не ви се подобриле, побарајте стручен совет, бидејќи убодот може да биде заразен.

Постои можност за шипките на морскиот еж да бараат хируршко отстранување ако се премногу длабоки во телото за да не можете сами да ги извадите. Вашиот лекар, исто така, може да ви препише антибиотици или да ве испрати кај A&E доколку веруваат дека тоа е неопходно.

Потенцијални компликации од убод од морски еж
Канани уверува дека со третман, болката и симптомите на убод од морски еж треба да исчезнат во рок од пет дена.

Сепак, можни се компликации, особено ако отровот продира длабоко. На пример, ткивна некроза (смрт на телесното ткиво) може да доведе до артритис и вкочанетост на зглобовите.

Во ретки случаи, респираторна инсуфициенција е можна и треба веднаш да се лекува. Веднаш повикајте ги службите за итни случаи и тие можат да обезбедат кислород и можна вентилација доколку е потребно.

Иако е невообичаено, можна е парализа, па дури и смрт, поради што брзото реагирање и лекувањето на убодот од морски еж се од витално значење.

Со третман, болката и симптомите на убод од морски еж треба да исчезнат во рок од пет дена.

Сепак, можни се компликации, особено ако отровот продира длабоко. На пример, ткивна некроза (смрт на телесното ткиво) може да доведе до артритис и вкочанетост на зглобовите.

Во ретки случаи, респираторна инсуфициенција е можна и треба веднаш да се лекува. Веднаш повикајте ги службите за итни случаи и тие можат да обезбедат кислород и можна вентилација доколку е потребно.

Иако е невообичаено, можна е парализа, па дури и смрт, поради што брзото реагирање и лекувањето на убодот од морски еж се од витално значење.

Совети за избегнување на убоди од морски еж
Набљудувајте ги морските ежови оддалеку – иако е убаво да се погледне, тие не треба да се допираат.
Избегнувајте пливање ноќе ако е познато дека областа има морски ежови.
Носете водени чевли за заштита, особено во плитки, карпести води.
Внимателно газете во вода за да избегнете случајно да стапнете на морски ежови.
Внимавајте каде ги ставате рацете за да избегнете изненаден контакт со морски еж.

КАКО ДА ГИ ИЗВАДИТЕ БОЦКИТЕ ОД МОРСКИОТ ЕЖ

Топлата вода и карпестите пукнатини на гребен создаваат пријатни домови за морски ежови. Нивните остри боцки како трн се наменети да ги заштитат ежовите од предаторски суштества, но тие исто така можат да ги повредат своеволните сурфери, нуркачите и пливачите кои не ги забележуваат навреме.

Боцките генерално предизвикуваат мала штета освен болката и можноста за инфекција. Меѓутоа, доколку доживеете алергиска реакција, како што е отежнато дишење, веднаш посетете лекар.

Отстранување на боцки од морски еж
Еве совети како да ги отстраните боцките од морскиот еж од вашите стапала доколку некогаш се најдете во таква несреќна состојба.

Потопете се во топла вода – ублажете ја болката и омекнете ги иглите со натопување на погодената област во топла вода.

Смирете се со пинцета – обидете се да издвоите колку што можете повеќе парчиња со нож, игла или, по можност, со пинцета. Најголемиот проблем е што боцките од морскиот еж често се откинуваат под кожата, затоа бидете многу внимателни кога ги вадите боцките.

Потопете се во оцет – урбаната легенда вели дека човечката урина, или мочање, ќе ги третира и убодите од медуза и боцките од морскиот еж, но мочањето на заболената област всушност не функционира. Наместо тоа, обидете се да користите дестилиран бел оцет. Потопете го местото во чист оцет (растворот од топла вода и оцет ќе делува исто така), што ќе ги омекне боцките. Боцките на ежот или ќе се растворат под кожата или ќе се подигнат на површината. Продолжете да ја натопувате погодената област додека не исчезнат боцките.

Исплакнете со сапун и вода – Кога ќе исчезнат сите рбети, избегнувајте инфекција со испирање на погодената област со сапун и чиста вода.

Дозволете лекар да ги отстрани преостанатите боцки – ако има некакви боцки што не можете да ги отстраните или се премногу болни за да ги отстраните, треба да закажете состанок со лекар, кој може да ги отстрани кичмата со порафинирани алатки.

Всушност, морските ежови навистина не ги напаѓаат луѓето. Тие не се агресивни суштества и имаат тенденција да бидат бавни. Убодите обично се резултат на случајна  СРЕДБА  помеѓу човек и морски еж.

Боцките на морскиот еж се нејзиниот начин да се брани кога се чувствува загрозен. Постојат многу видови на морски ежови со боцки кои се разликуваат по острината и должината. Боцките на некои видови се полни со отров, додека други не се. Но, дури и без отров, боцките се ефикасна и болна одбранбена алатка.

Некои видови морски ежови имаат уште едно болно средство за заштита, наречено педицеларини, ситни структури слични на канџи кои можат да ви ја зграпчат кожата и да внесат болен отров.

Не земајте лесно четка со морски еж. Покрај инфекцијата, може да претрпите посериозни последици доколку во вашиот систем се акумулира отров. Невообичаени, но можни ефекти се несвестица, грчеви во мускулите и отежнато дишење. Доколку не се лекува во доволно количество, отровот може да биде фатален.