Како можете да умрете од нелекуван дијабетес?

И високиот и нискиот шеќер во крвта може да доведат до сериозни здравствени компликации, вклучително и смрт, кај луѓето со нетретиран дијабетес, без разлика дали се работи за тип 1 или тип 2. Потребна е работа за да се контролира нивото на шеќер во крвта, но новите технологии го олеснуваат тоа. Со контролирање на нивото на шеќер во крвта и управување со факторите на ризик за да се намалат шансите за развој на срцеви заболувања, мозочен удар и други болести, луѓето со дијабетес можат да живеат долг и квалитетен живот.

Дијабетесот е хронична состојба која погодува милиони луѓе. Приближно еден од 10 луѓе има дијабетес во САД – а секој петти човек не ни знае дека го има. Нелекуваниот дијабетес може да доведе до опасни здравствени ефекти кои може да вклучуваат смрт. Сепак, луѓето можат да живеат многу години со соодветни третмани за дијабетес.

И високиот и нискиот шеќер во крвта може да доведат до сериозни здравствени компликации, вклучително и смрт, кај луѓето со нетретиран дијабетес, без разлика дали се работи за тип 1 или тип 2. Потребна е работа за да се контролира нивото на шеќер во крвта, но новите технологии го олеснуваат тоа.

За да се одржува нивото на глукозата во крвта во нормални вредности и за да се спречи развој на дијабетес тип 2, потребно е да се променат животните навики.

Со контролирање на нивото на шеќер во крвта и управување со факторите на ризик за да се намалат шансите за развој на срцеви заболувања, мозочен удар и други болести, луѓето со дијабетес можат да живеат долг и квалитетен живот.

Пред да се открие инсулинот, луѓето со дијабетес живееле пократок живот. Сега, третманите им овозможуваат на луѓето со дијабетес да живеат подолг живот со добар квалитет на живот. Сепак, дијабетесот беше седма водечка причина за смрт во САД во 2021 година. Но, што точно предизвикува компликации и што може да се направи за да се спречат?

За да дознае повеќе, Health разговараше со д-р Доналд Меклејн, професор по ендокринологија и метаболизам на Медицинскиот факултет Вејк Форест во Северна Каролина. Еве повеќе информации за дијабетесот, некои вообичаени, но опасни компликации на дијабетесот и како луѓето со дијабетес можат да се заштитат себеси.
Што е дијабетес?
Дијабетесот се јавува кога вашето тело не може да го регулира нивото на шеќер во крвта. Постојат два типа на дијабетес: тип 1 и тип 2. Дијабетесот тип 1 ве спречува да произведувате инсулин, хормон кој го контролира шеќерот во крвта. Дијабетесот тип 2 не произведува или користи инсулин добро, што ве спречува да го одржувате шеќерот во крвта на нормално ниво. Двете состојби можат да доведат до висок шеќер во крвта.

Симптомите на дијабетес може да вклучуваат: 

Чувство на повеќе жед од нормалното
Мокрење повеќе од нормално
Зголемен глад
Замор
Заматен вид
Вкочанетост или пецкање во рацете или нозете
Рани кои не заздравуваат
Необјаснето губење на тежината
Дијабетесот влијае на телото на многу различни начини. Затоа, ако не се лекува, може да доведе до различни компликации.

Кои се компликациите на дијабетесот?
Нелекуваниот дијабетес може да доведе до неколку здравствени компликации како дијабетична кетоацидоза, оштетување на нервите, проблеми со бубрезите, срцеви заболувања, мозочен удар и негативни влијанија врз менталното здравје – сето тоа поради нерегулираното висок шеќер во крвта.

Хемикалии во вашата крв (дијабетична кетоацидоза)
Кога дијабетесот е добро управуван, пациентите можат да живеат долг и здрав живот. Сепак, нелекуваниот дијабетес може да доведе до висок шеќер во крвта и дијабетична кетоацидоза, сериозна состојба која може да биде смртоносна.

Дијабетична кетоацидоза се јавува кога луѓето со дијабетес не можат да го користат шеќерот во крвта за енергија. Клетките на вашето тело вообичаено користат шеќер за енергија, но тие бараат инсулински сигнали за да го добијат тој шеќер од крвта. Без инсулин, луѓето со дијабетес мора да користат масти за енергија, создавајќи штетни количини на хемикалии наречени кетони. Оваа компликација е почеста кај луѓето со дијабетес тип 1, но може да се појави и кај луѓе со дијабетес тип 2.

Некои симптоми на дијабетична кетоацидоза вклучуваат:

Чувство на жед
Често мокрење
Гадење и повраќање
Тешкотии со дишењето
Слабост
Конфузија
Здив со мирис на овошје
И покрај третманите за дијабетес, кетоацидозата сè уште може да се случи – и без итни инсулински инјекции, може да биде фатална. Ова може да се случи кога луѓето прескокнуваат дози на инсулин, но може да биде предизвикано и од болести или одредени лекови. Редовно следете го шеќерот во крвта за да бидете сигурни дека тој останува во целниот опсег. Ова е особено важно ако сте болни кога можеби не пиете доволно течности или не јадете доволно.


Ако се сомневате дека имате дијабетична кетоацидоза, контактирајте со давател на здравствена заштита и веднаш побарајте медицинска помош.

Оштетување на нервите
Високото ниво на шеќер во крвта не ги оштетува само органите и крвните садови со текот на времето. Тие исто така можат да предизвикаат оштетување на нервите, состојба наречена дијабетична невропатија. Оштетените нерви може да предизвикаат низа проблеми од блага вкочанетост до болка што ги попречува нормалните активности. Ако имате оштетување на нервите во стапалото, на пример, можеби нема ни да почувствувате расекотина или болка.

Исекотина или раната на стапалото што не се лекува може да доведе до сериозни проблеми како инфекција, чиреви или ампутација на стапалата или нозете. Луѓето со дијабетес треба да имаат навика да ги проверуваат стапалата секој ден. Работи кои треба да ги барате се:

Исеченици
Рани
Плускавци
Оток
Промени на кожата и ноктите
Промени во бојата или температурата на вашите стапала
Ако забележите исеченица или рана што е заразена или не заздравува правилно, време е да побарате лекарска помош.
Проблеми со бубрезите
Дијабетесот со текот на времето може да предизвика оштетување на органите и ткивата во телото. „На пример, крвните садови во бубрезите може да бидат оштетени од високиот шеќер во крвта“, вели д-р Меклејн – компликација што може да доведе до хронично заболување на бубрезите и на крајот, бубрежна инсуфициенција.

Еден од тројца возрасни со дијабетес ќе развие хронична бубрежна болест (ХББ). Повеќето луѓе кои имаат ХББ не знаат дека ја имаат се додека болеста не напредне до точка на потреба од дијализа или трансплантација на бубрег. Хроничната бубрежна болест е поделена по фази, од кои последната е бубрежна инсуфициенција, што значи дека вашата бубрежна функција паднала под 15% од нормалното.7 Дијабетесот е причина број еден за бубрежна инсуфициенција.

Проблеми со срцето и крвните садови
Луѓето со дијабетес имаат висок ризик за срцеви заболувања бидејќи високиот шеќер во крвта може да го оштети вашето срце и крвните садови. Луѓето кои имаат дијабетес тип 2 имаат два пати поголеми шанси да умрат од срцеви заболувања. Луѓето со дијабетес почесто имаат:

Дебелината
Висок холестерол
Висок крвен притисок
Овие состојби исто така може да ги оштетат или зацврстат вашите крвни садови и срцето, зголемувајќи го ризикот од срцеви заболувања. А нервите кои го контролираат вашето срце исто така може да се оштетат.

Одржувањето здрава тежина, урамнотежена исхрана и редовна физичка активност се начини на кои луѓето со дијабетес можат да помогнат во заштитата на нивните срца и мозоци како што стареат. Исто така, погрижете се да работите со вашиот давател на здравствена заштита за да го следите шеќерот во крвта, крвниот притисок и холестеролот.

Низок шеќер во крвта
Прекумерниот третман на дијабетес исто така може да му наштети на вашето здравје. „Ако земате премногу инсулин и шеќерот во крвта значително се намали, тоа може да предизвика напади, кома и смрт“, рече д-р Меклејн. Нискиот шеќер во крвта може да го изгладне мозокот од кислород, додаде д-р Меклејн, а исто така може да предизвика неправилни отчукувања на срцето. Овие неправилни отчукувања на срцето го зголемуваат ризикот од мозочен удар или срцев удар.

Подобрувањата во медицинската технологија го направија третманот многу помалку веројатно отколку што беше порано, но сепак е ризик – особено кога пациентите стареат. „Системот за предупредување што му дава до знаење на вашиот мозок дека шеќерот во крвта ви е премногу низок станува затапен како што стареете“, рече д-р Меклејн. Можеби нема да ги почувствувате симптомите на низок шеќер во крвта кога ќе остарите. Медицински, ова се нарекува несвесност за хипогликемија.

Некои благи симптоми на низок шеќер во крвта може да вклучуваат:

Тресење
Потење
Се чуствувам иритирано
Чувство на нервоза или вознемиреност
Конфузија
Зашеметеност или вртоглавица
Гадење
Замор
Главоболка

Ако имате низок шеќер во крвта, Американското здружение за дијабетес препорачува да земате 15 грама јаглени хидрати на секои 15 минути додека нивото на шеќер во крвта не биде најмалку 70 mg/dL. Во тешки случаи, луѓето со низок шеќер во крвта можеби ќе треба да се лекуваат со хормон наречен глукагон кој го зголемува шеќерот во крвта.

Влијанија врз менталното здравје
Луѓето со дијабетес можат да бидат погодени од неколку ментални здравствени проблеми. Тие имаат два до три пати поголеми шанси да развијат депресија отколку оние без дијабетес. И тие имаат 20% поголема веројатност да имаат анксиозност во одреден момент.

Проблемите со менталното здравје може да влијаат на тоа колку добро се грижите за себе и, според тоа, на тоа колку добро управувате со вашиот дијабетес. На пример, ако сте под стрес, хормоните на стрес може да предизвикаат зголемување на нивото на шеќер во крвта. И ако сте депресивни, можеби нема да управувате со вашиот дијабетес како што можете.

Исто така, постои нешто што се нарекува дијабетична болка. Ова е стрес кој доаѓа од секојдневното управување со дијабетесот. Дел од тој стрес доаѓа од тоа што мора да се следи шеќерот во крвта повеќе пати на ден. А друг дел може да дојде од високи медицински сметки. Луѓето со дијабетес имаат повеќе од двојно повисоки трошоци за здравствена заштита во споредба со лицата без дијабетес.
Центрите за контрола и превенција на болести. Дијабетес и ментално здравје.

Ако забележите какви било знаци на депресија или анксиозност, не ги игнорирајте. Разговарајте со давател на здравствена заштита и/или придружете се на група за поддршка за луѓе со дијабетес.

Како се лекува дијабетесот?
„Знаеме дека одржувањето на шеќерот во крвта под контрола, и за дијабетес тип 1 и тип 2, е еден од најдобрите начини да се намали ризикот од овие компликации“, рече д-р Меклејн. Третманите за дијабетес спречуваат висок шеќер во крвта и дијабетична кетоацидоза со тоа што ќе се осигураат дека клетките можат да земаат шеќер од крвта.

Повеќето луѓе со дијабетес тип 1 можат да користат инсулинска пумпа или рачно да инјектираат инсулин неколку пати на ден. Во меѓувреме, луѓето со дијабетес тип 2 можат да направат промени во животниот стил, да земаат лекови или да користат инсулин – во зависност од нивниот случај. Ако имате дијабетес, прашајте го давателот на здравствена заштита кој пристап е најдобар за вас.

За луѓето со дијабетес тип 2, понекогаш им требаат инсулински инјекции за да го контролираат шеќерот во крвта. инсулинот може да биде корисен за луѓето со потежок дијабетес кои не реагираат доволно силно на нивоата на инсулин што нивното тело го произведува. Сепак, не сите луѓе со дијабетес имаат потреба од инсулински инјекции. Разговарајте со давател на здравствена заштита за најдобриот начин да го контролирате шеќерот во крвта.

Здравствените услуги се подобруваат во лекувањето на дијабетесот и спречувањето на компликации за пациентите да можат да живеат подолг и поздрав живот. „Имав неколку пациенти со дијабетес во нивните 80-ти, на кои им оди доста добро“, рече д-р Меклејн. „Не е лесно, и тоа е многу работа од страна на пациентот, но имаме добри алатки кои постојано се подобруваат и можеме да го направиме ова.

И високиот и нискиот шеќер во крвта може да доведат до сериозни здравствени компликации, вклучително и смрт, кај луѓето со нетретиран дијабетес, без разлика дали се работи за тип 1 или тип 2. Потребна е работа за да се контролира нивото на шеќер во крвта, но новите технологии го олеснуваат тоа.

Со контролирање на нивото на шеќер во крвта и управување со факторите на ризик за да се намалат шансите за развој на срцеви заболувања, мозочен удар и други болести, луѓето со дијабетес можат да живеат долг и квалитетен живот.