РУБЕОЛА-ДИЈАГНОЗА И ТРЕТМАН

Рубеолата е блага инфекција. Некои жени кои имале рубеола доживуваат артритис на прстите, зглобовите и колената, кој обично трае околу еден месец. Во ретки случаи, рубеолата може да предизвика инфекција на увото или воспаление на мозокот. Меѓутоа, ако сте бремени кога ќе заболите од рубеола, ефектот врз вашето неродено дете може да биде тежок, а во некои случаи и фатален. До 90% од доенчињата родени од мајки кои имале рубеола во текот на првите 12 недели од бременоста развиваат конгенитален синдром на рубеола. Овој синдром може да предизвика еден или повеќе проблеми, вклучувајќи:

Рубеолата е заразна вирусна инфекција најдобро позната по својот карактеристичен црвен осип. Тоа се нарекува и германски сипаници или тридневни сипаници. Оваа инфекција може да предизвика благи или никакви симптоми кај повеќето луѓе. Сепак, може да предизвика сериозни проблеми за неродените бебиња чии мајки се инфицираат за време на бременоста.

Рубеолата не е исто што и сипаницата, но двете болести споделуваат некои знаци и симптоми, како што е црвениот осип. Рубеолата е предизвикана од различен вирус од сипаниците, а рубеолата не е толку заразна или толку тешка како сипаниците.

Вакцината против сипаници-заушки-рубеола (ММР) е безбедна и високо ефикасна во спречувањето на рубеола. Вакцината обезбедува доживотна заштита од рубеола.

Во многу земји, инфекцијата со рубеола е ретка или дури и непостоечка. Меѓутоа, бидејќи вакцината не се користи насекаде, вирусот сè уште предизвикува сериозни проблеми за бебињата чии мајки се заразени за време на бременоста.

Во многу земји, инфекцијата со рубеола е ретка или дури и непостоечка. Меѓутоа, бидејќи вакцината не се користи насекаде, вирусот сè уште предизвикува сериозни проблеми за бебињата чии мајки се заразени за време на бременоста.

Рубеола
Рубеолата резултира со фин, розов осип кој се појавува на лицето, трупот (прикажано на сликата), а потоа и на рацете и нозете.
Симптоми
Знаците и симптомите на рубеола често тешко се забележуваат, особено кај децата. Знаците и симптомите генерално се појавуваат помеѓу две и три недели по изложувањето на вирусот. Тие обично траат околу 1 до 5 дена и може да вклучуваат:

Блага треска од 102 F (38,9 C) или пониска
Главоболка
Затнат или течење на носот
Црвени, чешачки очи
Зголемени, нежни лимфни јазли во основата на черепот, задниот дел на вратот и зад ушите
Фин, розов осип кој започнува на лицето и брзо се шири на трупот, а потоа на рацете и нозете, пред да исчезне по истиот редослед
Болни зглобови, особено кај млади жени

Кога да одите на лекар
Контактирајте со вашиот давател на здравствена заштита ако мислите дека вие или вашето дете можеби сте биле изложени на рубеола или ако забележите знаци или симптоми кои може да бидат рубеола.

Ако размислувате да забремените, проверете ја вашата евиденција за вакцинација за да бидете сигурни дека сте ја примиле вакцината против сипаници-заушки-рубеола (ММР). Ако сте бремени и ви се појави рубеола, особено во првиот триместар, вирусот може да предизвика смрт или сериозни вродени дефекти кај фетусот во развој. Рубеолата за време на бременоста е најчеста причина за вродена глувост. Најдобро е да се заштитите од рубеола пред бременоста.

Ако сте бремени, најверојатно ќе бидете подложени на рутински скрининг за имунитет на рубеола. Но, ако никогаш не сте ја примиле вакцината и мислите дека можеби сте биле изложени на рубеола, веднаш контактирајте со вашиот давател на здравствена заштита. Тестот на крвта може да потврди дека веќе сте имуни.

Причини
Рубеолата е предизвикана од вирус кој се пренесува од човек на човек. Може да се шири кога заразено лице кашла или кива. Може да се шири и со директен контакт со заразена слуз од носот и грлото. Исто така, може да се пренесе од бремени жени на нивните неродени деца преку крвотокот.

Лицето кое било заразено со вирусот што предизвикува рубеола е заразно околу една недела пред почетокот на осипот до околу една недела откако осипот ќе исчезне. Заразено лице може да ја рашири болеста пред лицето да сфати дека ја има.

Рубеолата е ретка во многу земји бидејќи повеќето деца се вакцинираат против инфекцијата на рана возраст. Во некои делови од светот, вирусот е сè уште активен. Ова е нешто што треба да го земете предвид пред да заминете во странство, особено ако сте бремени.

Откако сте ја имале болеста, обично сте трајно имуни.

Компликации
Рубеолата е блага инфекција. Некои жени кои имале рубеола доживуваат артритис на прстите, зглобовите и колената, кој обично трае околу еден месец. Во ретки случаи, рубеолата може да предизвика инфекција на увото или воспаление на мозокот.

Меѓутоа, ако сте бремени кога ќе заболите од рубеола, ефектот врз вашето неродено дете може да биде тежок, а во некои случаи и фатален. До 90% од доенчињата родени од мајки кои имале рубеола во текот на првите 12 недели од бременоста развиваат конгенитален синдром на рубеола. Овој синдром може да предизвика еден или повеќе проблеми, вклучувајќи:

Доцнење на растот
Катаракта
Глувост
Проблеми со развојот на срцето (вродени срцеви мани)
Проблеми со развојот на други органи
Проблеми со менталниот развој и учењето
Најголем ризик за фетусот е во текот на првиот триместар, но изложеноста подоцна во бременоста е исто така опасна.

Превенција
Вакцината против рубеола обично се дава како комбинирана вакцина против сипаници-заушки-рубеола (MMR). Оваа вакцина може да вклучува и вакцина против варичела (варичела) – MMRV вакцина. Здравствените работници препорачуваат децата да ја примаат вакцината ММР помеѓу 12 и 15 месеци, и повторно помеѓу 4 и 6 години – пред да влезат во училиште.

ММР вакцината ја спречува рубеолата и штити од неа доживотно. Добивањето на вакцината може да спречи рубеола за време на идните бремености.

Бебињата родени од жени кои ја примиле вакцината или кои веќе се имуни обично се заштитени од рубеола 6 до 8 месеци по раѓањето. Ако на детето му е потребна заштита од рубеола пред 12-месечна возраст – на пример, за одредени патувања во странство – вакцината може да се даде уште на возраст од 6 месеци. Но, децата кои се вакцинирани рано сепак треба да се вакцинираат на препорачаната возраст подоцна.

Обезбедувањето на вакцината ММР како комбинација од препорачаните вакцини може да спречи доцнење во заштитата од сипаници, заушки и рубеола – и со помалку вакцини. Комбинираната вакцина е исто толку безбедна и ефикасна како и вакцините дадени одделно.

Нема докажана врска помеѓу МРП вакцината и аутизмот
Широко распространета загриженост е покрената за можната врска помеѓу ММР вакцината и аутизмот. Сепак, опсежните извештаи од Американската академија за педијатрија, Националната академија за медицина и Центрите за контрола и превенција на болести заклучуваат дека не постои научно докажана врска помеѓу ММР вакцината и аутизмот.

Овие организации забележуваат дека аутизмот често се идентификува кај мали деца на возраст меѓу 18 и 30 месеци, што е отприлика времето кога на децата им се дава првата МРП вакцина. Но, оваа коинциденција во тајмингот не треба да се помеша со причинско-последична врска.

Дали ви е потребна ММР вакцината?
Не ви треба вакцина ако:

Имаше две дози од МРП вакцината по 12-месечна возраст.
Направете тестови на крвта кои покажуваат дека сте имуни на сипаници, заушки и рубеола.
Родени се пред 1957 година. Луѓето родени пред 1957 година веројатно имале сипаници, заушки и рубеола во детството и се имуни. Сепак, без тест на крвта кој покажува имунитет, се препорачува МРП вакцината.
Добијте вакцина ако не сте примиле две дози од ММР вакцината по 12-месечна возраст или тест на крвта за да покажете дека сте имуни на сипаници, заушки и рубеола.

Обезбедувањето на имунитетот е особено важно ако:

Дали сте небремена жена во репродуктивна возраст
Посетете колеџ, трговско училиште или средно училиште
Работете во болница, медицинска установа, центар за згрижување деца или училиште
Планирајте да патувате во странство или да одите на крстарење
Вакцината не се препорачува за:

Бремени жени или жени кои планираат да забременат во следните четири недели
Луѓе кои имале опасна по живот алергиска реакција на желатин, антибиотик неомицин или претходна доза на МРП вакцина
Ако имате рак, нарушување на крвта или друга болест, или земате лекови кои влијаат на вашиот имунолошки систем, разговарајте со вашиот давател на здравствена заштита пред да добиете МРП вакцина.

Несакани ефекти од вакцината
Повеќето луѓе немаат никакви несакани ефекти од вакцината.

Кај некои луѓе, помали несакани ефекти може да се појават околу две недели по вакцинацијата, но обично се јавуваат поретко по вториот истрел. Тие може да вклучуваат:

Болна рака на местото на инјектирање
Треска
Благ осип или црвенило на местото на инјектирање

Многу малку луѓе доживуваат:

Привремена болка или вкочанетост во зглобовите, особено кај тинејџери и возрасни жени кои претходно не биле имуни на рубеола
Отекување на жлездите во образите или вратот
Напади кои се јавуваат со треска
Ниско ниво на клетки во крвта кои помагаат при згрутчување (тромбоцити), што може да предизвика невообичаено крварење или модринки
Осип по целото тело
Сериозни алергиски реакции, многу ретко
По дијагноза
Ако сте биле изложени на вирусот и сте заболени од рубеола, можете да помогнете да ги заштитите пријателите, семејството и соработниците со тоа што ќе им кажете за вашата дијагноза. Ако вашето дете има рубеола, известете го училиштето или давателот на грижа за деца.

Дијагноза
Осипот од рубеола може да изгледа како многу други вирусни исипи. Така, давателите на здравствени услуги обично ја потврдуваат рубеолата со помош на лабораториски тестови. Може да имате вирусна култура или тест на крвта, што може да открие присуство на различни видови антитела на рубеола во вашата крв. Овие антитела покажуваат дали сте имале неодамнешна или мината инфекција или вакцина против рубеола.

Третман
Ниту еден третман не го скратува текот на инфекцијата со рубеола, а симптомите обично не треба да се третираат бидејќи тие често се благи. Сепак, давателите на здравствени услуги обично препорачуваат изолација од други – особено од бремени жени – за време на инфективниот период. Изолирајте од другите веднаш штом ќе се посомневате на рубеола и до најмалку седум дена откако осипот ќе исчезне.

Поддршката на новороденче родено со синдром на вродена рубеола варира во зависност од степенот на проблемите на доенчето. Децата кои имаат повеќе компликации може да бараат ран третман од тим специјалисти.

Побарајте состанок
Само-грижа
Потребни се едноставни мерки за самогрижа кога дете или возрасен е заразен со вирусот што предизвикува рубеола, како што се:

Одмор во кревет
Ацетаминофен за ослободување од треска и болки
Бидете внимателни кога давате аспирин на деца или тинејџери. Иако аспиринот е одобрен за употреба кај деца постари од 3 години, децата и тинејџерите кои се опоравуваат од варичела или симптоми слични на грип никогаш не треба да земаат аспирин. Тоа е затоа што аспиринот е поврзан со Рејевиот синдром, ретка, но потенцијално опасна по живот состојба, кај таквите деца. За третман на треска или болка, размислете да му дадете на вашето дете треска и лекови против болки без рецепт за доенчиња или деца, како што се ацетаминофен или ибупрофен како побезбедна алтернатива на аспиринот.

Подготовка за вашиот состанок
Додека се подготвувате за вашиот состанок, добро е да ги запишете сите прашања што ги имате. Вашиот давател на здравствена заштита веројатно ќе ви постави и голем број прашања. Подготвеноста да одговорите на нив може да резервира време да ги надминете сите точки на кои сакате да потрошите повеќе време.

Вашиот провајдер може да побара:

Дали сте биле вакцинирани за рубеола?
Колку долго сте имале знаци или симптоми, како што се осип или болки во зглобовите?
Дали сте биле изложени на некој со рубеола?
Дали сте патувале во други земји во последните недели? Кои земји?
Дали се чини дека нешто ги подобрува вашите симптоми?
Дали се чини дека нешто ги влошува вашите симптоми?
Кога ќе се пријавите за терминот, задолжително кажете му на бирото дека се сомневате на заразна болест. Од вас и од вашето дете може да биде побарано да носите маска за лице или веднаш да бидат прикажани во просторија за испит.