Сериозноста на одредени симптоми во менопаузата не треба да се релативизира

С ериозноста на одредени симптоми на менопаузата е поврзана и со полош когнитивен ефект кај жените, укажуваат резултатите од нова студија во која учествувале 404 жени на возраст од 40 до 65 години. Ова истражување покажало дека жените кои имале тешки симптоми на менопауза имале значајно пониски вредности за ориентација, регистрирање, внимание, помнење и јазично/визуелно просторни вештини во однос на врсничките со благи симптоми на менопауза. Исто така се покажало дека тешката депресија и поголемата сексуална дисфункција биле значајно поврзано со пониски оценки на тестот за ментални способности. Нарушувањата во расположението се чести при преминот во менопауза и може да влијаат на помнењето и половото функционирање, истакнуваат стручњаците. Се смета дека овие резултати ја нагласуваат важноста на проценката на симптомите на менопауза кај жените и нудењето на соодветен третман, каде што е индицирано, вклучително и лекување на депресијата и сексуалната дисфункција.

Сериозноста на одредени симптоми на менопаузата е поврзана и со полош когнитивен ефект кај жените, укажуваат резултатите од нова студија во која учествувале 404 жени на возраст од 40 до 65 години.

Ова истражување покажало дека жените кои имале тешки симптоми на менопауза имале значајно пониски вредности за ориентација, регистрирање, внимание, помнење и јазично/визуелно просторни вештини во однос на врсничките со благи симптоми на менопауза.

Исто така се покажало дека тешката депресија и поголемата сексуална дисфункција биле значајно поврзано со пониски оценки на тестот за ментални способности.

Нарушувањата во расположението се чести при преминот во менопауза и може да влијаат на помнењето и половото функционирање, истакнуваат стручњаците.

 

Се смета дека овие резултати ја нагласуваат важноста на проценката на симптомите на менопауза кај жените и нудењето на соодветен третман, каде што е индицирано, вклучително и лекување на депресијата и сексуалната дисфункција.ените кои влегуваат во менопауза пред 50. година од животот, изложени се на поголем ризик од развој на кардиоваскуларни болести, укажува анализа на 15 студии. Резултатите покажале дека раната менопауза го зголемиува ризикот од нефатална кардиоваскуларна состојба, како срцев удар, ангина пекторис или мозочен удар.

Имено, се покажало дека жените кои влегуваат во менопауза пред 40. година од животот имаат речиси двојно поголема веројатност дека ќе имаат нефатално кардиоваскуларно случување, пред 60. година од животот.

Жените кои влегле во менопауза помеѓу 40 и 44 години имале за 40% поголема веројатност дека ќе заболат од кардиоваскуларна болест.

Пушењето, прекумерната телесна тежина и дебелината, како и ниското ниво на образование, исто така може да ја засилат врската помеѓу раната менопауза и ризикот од кардиоваскуларни болести.

Менопаузата се  појавува на одредена возраст и тоа главно меѓу 35 и 50 година од животот. Повеќето жени се неспремни за појавата на симптомите на овој синдром и им се создава паника бидејќи менопаузата ја сфаќаат трагично и таа го означува крајот на нивната плодност.

Еве некои симптоми кои укажуваат на почеток на менопауза:
Нередовниот циклус е првиот и највообичаен симптом на менопаузата, а се должи на нестабилноста на хормоните во телото.
Топли, а понекогаш и ладни валунзи се случуваат ненадејно и предизвикуваат црвенило во лицето. Сето тоа се случува заради падот на естрогенот.
Жените кои минуваат низ менопауза можат да страдаат и од несоница, а причина за тоа се брановите на жештина. Освен снабдувањето на телото со естроген, во периодот на менопауза опаѓа и снабдувањето со прогестерон.
Заради намаленото производство на естроген, хормон кој е одговорен за одржување на влажноста на вагината, ткивото почнува да се суши и станува помалку еластично.

Чувството на напнатост, нервоза и депресија можат да ја совладаат жената која минува низ менопауза. Вознемиреност и губење на емоционалната стабилност се вообичаени симптоми, како и нападите на паника и физичките знаци, како забрзано биење на срцето и отежнато дишење.
Заради хормоналната неурамнотеженост екстремитетите почнуваат полека да отекуваат и да болат. Меѓутоа, доколку е болката е зачестена и неподнослива, не е лошо да се побара лекарско мислење.

Чест симптом на влегувањето во менопауза е и постоењето на хормонална неурамнотеженост која се гледа и во промените во растењето на косата. Заради намаленото производство на естроген може да дојде и до проретчување или губење на косата.
Жените во просек влегуваат во менопауза на возраст од околу 51. година. Меѓутоа, тој просек ги опфаќа и оние жени кои во неа ќе влезат нешто порано и оние кои со неа ќе се сретнат нешто подоцна. Ако ве загрижуваат некои промени на телото, можеби со право се сомневате на ран почеток на менопауза.

Ова се само некои типични симптоми кои упатуваат на ран почеток на менопауза. Ако ве загрижуваат, најдобро е да поразговарате со гинеколог.

Неправилност во доаѓањето на месечниот циклус

Неправилниот циклус ги следи некои жени цел живот, но тоа, кај жени кај кои го немале тој проблем, често е показател дека нешто не е во ред или се менува. Типично за почеток на менопауза е скратување на циклусот, односно менструацијата почнува да доаѓа прерано и тогаш изненадно повеќе не доаѓа. Ако ви се чини дека циклусот ви е пократок, следете што се случува и посоветувајте со својот гинеколог како би исклучиле останати причинители на таквите промени.

Бранови топлина

Брановите на жештина е можеби најпознатиот симптом на менопаузата. Некои жени вакви бранови имаат еднаш дневно, а некои многу почесто. Тие се јавуваат во текот на денот и предизвикуваат облевање во пот, а се јавуваат и навечер и го попречуваат сонот.

Жените во просек влегуваат во менопауза на возраст од околу 51. година.

 

 

Вагинална сувост

Женскиот хормон естроген е одговорен, меѓу другото и за здрава вагинална флора и влажност. Еднаш кога нивото на тој хормон ќе падне, може да се појави проблем со вагинална сувост.

Промени на расположението

Уште еден знак за почеток на менопаузата е нестабилно расположение. Тоа може да биде многу различно од ден во ден, но понекогаш и значајно варира во текот на денот.