7 совети за начин на живот за да го намалите ризикот од рак

Изборот на здрав начин на живот може да направи разлика во ризикот од рак Накратко, многумина од нас ќе бидат погодени од рак во текот на нашиот живот - без разлика дали тоа ќе биде дијагностицирано ние самите или кога ќе му биде дијагностициран некој близок. Иако не постои сигурен начин да се спречи ракот, сите ние имаме способност да направиме живот што може да не заштити и да го ограничи ризикот од рак.

Веројатно сите знаеме некој кој бил погоден од рак. Додека некои видови на рак се формираат поради фактори надвор од наша контрола, некои избори на начин на живот може да помогнат да се намали ризикот од рак.

Според Националниот институт за рак, 2 милиони луѓе биле дијагностицирани со рак во 2023 година, а околу 610.000 луѓе починале од рак. Истражувањата покажуваат дека повеќе од 40% од овие случаи и речиси половина од смртните случаи може да се поврзат со причини што може да се спречат.

1. Не користете тутун
Употребата на тутун се припишува на 30% од сите смртни случаи поврзани со рак. Тоа е поврзано со многу видови на рак, вклучувајќи:

рак на белите дробови
рак на устата
рак на хранопроводникот
гласовна кутија (ларингеален) рак
рак на панкреасот
рак на мочниот меур
рак на матката
рак на бубрезите


Ниту една форма на тутунски производи не е безбедна. Ова вклучува цигари, електронски цигари, пури, тутун за џвакање и наргиле или водени цевки. Производите за испарување може да содржат и многу канцерогени – иако на пониско ниво – кои се наоѓаат во запаливиот тутун. Пасивното пушење исто така го зголемува ризикот од рак.

Откажувањето од тутунот е важен начин за спречување на многу видови рак.

2. Одржувајте здрава тежина и активен животен стил
Останувањето активно може да помогне да се спречат одредени видови на рак. Вишокот тежина резултира со производство и циркулација на повеќе естроген и инсулин, два хормони кои можат да го поттикнат растот на ракот. Одржувањето здрава тежина може да го намали ризикот од рак на дојка, простата, белите дробови, дебелото црево и бубрезите.

Лицата со индекс поголем од 30 се сметаат обезни.

Американскиот институт за истражување на ракот препорачува најмалку 150 минути умерено вежбање или 75 минути енергично вежбање секоја недела за превенција од рак. Најдобра е комбинација од умерено и енергично вежбање. Нешто е подобро од ништо. Дури и кратка прошетка, возење велосипед или игра со топка со кисели краставички неколку дена во неделата за да го придвижите вашето тело може да помогне.

3. Внимавајте што јадете и пиете
До 50% од ракот што може да се спречи е резултат на храната што ја јадеме. Јадењето растителна исхрана, ограничувањето на количината на црвено месо и ограничувањето на потрошувачката на алкохол може да помогне да се спречат одредени видови на рак.

Алкохолот го зголемува ризикот од разни видови на рак, вклучувајќи рак на дојка, дебелото црево, белите дробови, бубрезите и црниот дроб. Пообилните алкохоличари се изложени на поголем ризик од рак.

Според упатствата на Американското здружение за рак, најдобро е целосно да избегнувате алкохол. Луѓето кои избираат да пијат алкохол треба да го ограничат внесот на не повеќе од два пијалаци дневно за мажи и една пијачка дневно за жени.

4. Носете крема за сончање
Ракот на кожата е најчестиот рак во САД и во светот. На повеќе од 9.500 Американци им се дијагностицира рак на кожа секоја година, според Фондацијата за рак на кожата. Ракот на кожата е исто така најпревентивиот рак.

Правилната употреба на крема за сончање е клучна за намалување на ризикот од оштетување на сонцето и рак на кожата. Дури и со крема за сончање, избегнувајте да бидете надвор кога сонцето е директно над главата. Ова е обично помеѓу 10 часот и 16 часот. Останете подалеку од солариуми и избегнувајте продолжено изложување на директна сончева светлина.

5. Вакцинирајте се
Заштитата од одредени вирусни инфекции може да помогне во заштитата од рак. Хуман папиломавирус (ХПВ), многу честа сексуално пренослива инфекција (СПИ), може да предизвика рак на грлото на матката. Вакцината за ХПВ е достапна за луѓе на возраст од 26 и помлади. Заштитува од 90% од ракот предизвикан од ХПВ.

Хепатитис Б е заболување на црниот дроб предизвикано од вирусот на хепатитис Б (ХБВ). Вакцината против хепатитис Б е достапна за сите возрасни групи за да се спречи ХБВ инфекција.

6. Земете скрининг
Редовните самопрегледи и рутинските прегледи за карциноми може да ги зголемат вашите шанси за рано откривање на рак. Раното откривање е клучот за успешно лекување на ракот. Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) ги препорачуваат овие скрининг тестови за да се спречи или рано да се фати рак:

Скрининг за рак на дојка
Скрининг за рак на грлото на матката
Скрининг за колоректален карцином
Скрининг за рак на белите дробови

7. Знајте ја вашата семејна историја
Познавањето на болестите што се појавуваат во вашето семејство игра важна улога во разбирањето на ризикот од рак. Ако имате семејна историја на рак на дојка, јајници, матка или колоректален карцином, може да имате поголем ризик за развој на овие видови на рак.

ЦДЦ препорачува да ја соберете вашата семејна здравствена историја од членови на семејството поврзани со крв. Ова вклучува биолошки родители, баби и дедовци, тетки, чичковци, браќа и сестри, внуки, внуци и деца.

За да ја соберете вашата семејна здравствена историја, прашајте ги тие роднини:

Кој во семејството имал рак, и каков(и) имал?
Колку години имале кога им бил дијагностициран рак?
Дали се уште живеат? Ако не, на која возраст умреле, и што ја предизвикало нивната смрт?
Изборот на здрав начин на живот може да направи разлика во ризикот од рак
Накратко, многумина од нас ќе бидат погодени од рак во текот на нашиот живот – без разлика дали тоа ќе биде дијагностицирано ние самите или кога ќе му биде дијагностициран некој близок. Иако не постои сигурен начин да се спречи ракот, сите ние имаме способност да направиме живот што може да не заштити и да го ограничи ризикот од рак.