7 здравствени придобивки засновани на наука од пиење доволно вода

Да останете хидрирани е една од најдобрите работи што можете да ги направите за целокупното здравје. Останувањето хидриран може да помогне во поддршката на физичките перформанси, и да спречите главоболки и запек и многу повеќе. Човечкото тело се состои од околу 60% вода. Вообичаено се препорачува да пиете осум чаши вода од 237 мл дневно (правило 8×8). Иако има малку наука зад ова специфично правило, важно е да се остане хидриран.

Да останете хидрирани е една од најдобрите работи што можете да ги направите за целокупното здравје. Останувањето хидриран може да помогне во поддршката на физичките перформанси, и да спречите главоболки и запек и многу повеќе.

Човечкото тело се состои од околу 60% вода. Вообичаено се препорачува да пиете осум чаши вода од 237 мл дневно (правило 8×8). Иако има малку наука зад ова специфично правило, важно е да се остане хидриран.

Еве 7 здравствени придобивки засновани на докази од пиење многу вода.

1.Помага да се максимизираат физичките перформанси
Ако не останете хидрирани, вашите физички перформанси може да настрадаат. Ова е особено важно за време на интензивно вежбање или висока топлина. Дехидратацијата може да има забележителен ефект ако изгубите само 2% од содржината на вода во вашето тело. Сепак, не е невообичаено спортистите да изгубат дури 6-10% од нивната тежина во вода преку пот . Ова може да доведе до променета контрола на телесната температура, намалена мотивација и зголемен замор. Исто така, може да направи вежбањето да се чувствува многу потешко, и физички и ментално .

Докажано е дека оптималната хидратација го спречува тоа да се случи, а може дури и да го намали оксидативниот стрес што се јавува при вежбање со висок интензитет. Ова не е изненадувачки кога сметате дека мускулите се околу 80% вода.
Губењето на само 2% од содржината на вода во вашето тело може значително да ги наруши вашите физички перформанси.

2.Ако интензивно вежбате и имате тенденција да се потите, да останете хидрирани може да ви помогне да постигнете апсолутно најдобро на нивото на енергија и функцијата на мозокот
Вашиот мозок е под силно влијание на вашиот статус на хидратација.

Истражувањата покажуваат дека дури и блага дехидратација, како што е губењето на 1-3% од телесната тежина, може да наруши многу аспекти на функцијата на мозокот.

Во една студија кај млади жени, истражувачите откриле дека губењето на течности од 1,4% после вежбање го нарушува и расположението и концентрацијата. Исто така, ја зголемува фреквенцијата на главоболки.

Многу членови на истиот истражувачки тим спроведоа слична студија кај млади мажи. Тие откриле дека загубата на течност од 1,6% е штетна за работната меморија и зголеменото чувство на анксиозност и замор.

Загубата на течност од 1-3% е еднаква на околу 0,5-2 кг телесна тежина за лице со тежина од 68 кг. Ова лесно може да се случи преку нормални дневни активности, а камоли за време на вежбање или висока топлина.

Многу други студии, со теми кои се движат од деца до постари возрасни, покажаа дека блага дехидратација може да го наруши расположението, меморијата и перформансите на мозокот.

Благата дехидратација (губење на течност од 1-3%) може да го наруши нивото на енергија, да го наруши расположението и да доведе до големи намалувања на меморијата и перформансите на мозокот.

3.Може да помогне во спречување и лекување на главоболки
Дехидрацијата може да предизвика главоболки и мигрена кај некои поединци.

Истражувањата покажаа дека главоболката е еден од најчестите симптоми на дехидрација. Уште повеќе, некои студии покажаа дека пиењето вода може да помогне во ублажување на главоболката кај оние кои имаат чести главоболки.

Студијата во 102 мажи покажа дека пиењето дополнителни 1,5 литри вода дневно резултирало со значителни подобрувања на скалата за квалитет на живот специфичен за мигрена, систем за бодување за симптомите на мигрена.

Плус, 47% од мажите кои пиеле повеќе вода пријавиле подобрување на главоболката, додека само 25% од мажите во контролната група го пријавиле овој ефект.

Сепак, не се согласуваат сите студии, а истражувачите заклучија дека поради недостаток на висококвалитетни студии, потребни се повеќе истражувања за да се потврди како зголемувањето на хидратацијата може да помогне да се подобрат симптомите на главоболка и да се намали зачестеноста на главоболката.

Водата за пиење може да помогне да се намалат главоболките и симптомите на главоболка. Сепак, потребни се повеќе висококвалитетни истражувања за да се потврди оваа потенцијална корист.


4.Може да помогне во ублажување на запек
Запекот е чест проблем кој се карактеризира со ретки движења на дебелото црево и тешкотии при измет.

Зголемувањето на внесот на течности често се препорачува како дел од протоколот за третман, и има некои докази за да се потврди тоа.

Ниската потрошувачка на вода се чини дека е фактор на ризик за запек и кај помладите и кај постарите лица .Зголемената хидратација може да помогне да се намали запек. Минералната вода може да биде особено корисен пијалок за оние со запек. Истражувањата покажаа дека минералната вода која е богата со магнезиум и натриум ја подобрува фреквенцијата и конзистентноста на движењето на дебелото црево кај луѓето со запек.

Пиењето многу вода може да помогне во спречување и ублажување на запек, особено кај луѓе кои генерално не пијат доволно вода.

5. Може да помогне во лекувањето на камења во бубрезите
Уринарните камења се болни грутки од минерални кристали кои се формираат во уринарниот систем.

Најчеста форма се камењата во бубрезите, кои се формираат во бубрезите. Постојат ограничени докази дека внесот на вода може да помогне да се спречи повторување кај луѓе кои претходно добиле бубрежни камења.

Поголемиот внес на течности го зголемува волуменот на урината што минува низ бубрезите. Ова ја разредува концентрацијата на минералите, така што тие се со помала веројатност да се кристализираат и да формираат купчиња. Водата, исто така, може да помогне да се спречи почетното формирање на камења, но потребни се студии за да се потврди ова.

Се чини дека зголемениот внес на вода го намалува ризикот од формирање на камења во бубрезите.

6. Помага во спречување на мамурлак
Мамурлакот се однесува на непријатните симптоми кои се појавуваат после пиење алкохол.

Алкохолот е диуретик, па поради тоа губите повеќе вода отколку што внесувате. Ова може да доведе до дехидрација. Иако дехидратацијата не е главната причина за мамурлакот, таа може да предизвика симптоми како жед, замор, главоболка и сува уста.

Добри начини да го намалите мамурлакот е да пиете чаша вода помеѓу пијалоците и барем една голема чаша вода пред да одите на спиење.

Мамурлакот делумно е предизвикан од дехидрација, а пиењето вода може да помогне да се намалат некои од главните симптоми на мамурлакот.

7. Може да помогне во губење на тежината
Пиењето многу вода може да ви помогне да изгубите тежина.

Тоа е затоа што водата може да ја зголеми ситоста и да го зајакне вашиот метаболизам.

Некои докази сугерираат дека зголемувањето на внесот на вода може да промовира губење на тежината со малку зголемување на вашиот метаболизам, што може да го зголеми бројот на калории што ги согорувате на дневна основа.

Студија од 2013 година на 50 млади жени со прекумерна тежина покажа дека пиењето дополнителни 500 ml вода 3 пати на ден пред оброците во текот на 8 недели доведе до значително намалување на телесната тежина и телесните масти во споредба со нивните мерења пред студијата.

Важен е и тајмингот. Пиењето вода половина час пред оброците е најефикасно. Може да направи да се чувствувате посити за да јадете помалку калории.

Во една студија, оние кои пиеле 0,5 литри вода пред оброците изгубиле 44% повеќе тежина во период од 12 недели отколку оние кои биле на диета кои не пиеле вода пред оброците.