Абдоминална хистеректомија-операција со која се отстранува матката

Може да имате чувство на загуба по хистеректомија. Жените во пременопауза кои треба да направат хистеректомија за лекување на гинеколошки карцином може да тагуваат поради губењето на плодноста. Ако тагата или негативните чувства го попречуваат вашето уживање во секојдневниот живот, разговарајте со давател на здравствена заштита.

Абдоминална хистеректомија е операција со која се отстранува матката преку исеченица во долниот дел на стомакот, наречена и абдомен. Ова е познато како отворена постапка. Матката, наречена и утроба, е местото каде што бебето расте кога некој е бремен. Со делумна хистеректомија се отстранува матката, оставајќи го вратот на утробата на место. Вратот на матката е грлото на матката. Со тотална хистеректомија се отстрануваат матката и грлото на матката.

Хистеректомија, исто така, може да се направи преку пресек на вагината. Ова се нарекува вагинална хистеректомија. Или можеби имате лапароскопска или роботска хирургија, која користи долги, тенки инструменти поминати низ мали исеченици во стомакот.

 

Можеби ќе ви треба абдоминална хистеректомија наместо други видови на хистеректомија ако:

Имате голема матка.
Вашиот давател на здравствена заштита сака да ги провери другите карлични органи за знаци на болест.
Вашиот хирург смета дека е во ваш најдобар интерес да ја направите операцијата како отворена процедура.

 

Видови операција на хистеректомија
Делумна хистеректомија, прикажана горе лево, ја отстранува матката. Со тотална хистеректомија, прикажана горе десно, се отстрануваат матката и грлото на матката. Хирургот, исто така, може да ги отстрани јајниците и јајцеводите, прикажани на дното.

Можеби ќе ви треба хистеректомија за лекување:

Рак. Ако имате рак на матката или грлото на матката, хистеректомијата може да биде најдобрата опција за третман. Во зависност од специфичниот карцином и колку е тој напреднат, други опции за третман може да вклучуваат зрачење или хемотерапија.
Фиброиди. Хистеректомијата е единствениот сигурен, траен лек за фиброидите. Фиброидите се тумори кои растат во матката. Тие не се рак. Тие можат да предизвикаат обилно крварење, анемија, карлична болка и притисок на мочниот меур.
Ендометриоза. Ендометриозата е состојба каде што ткивото кое е слично на ткивото што ја обложува внатрешноста на матката расте надвор од матката. Ткивото може да расте на јајниците, јајцеводите и другите блиски органи. За тешка ендометриоза, може да биде потребна хистеректомија за отстранување на матката заедно со јајниците и јајцеводите.

Пролапс на матката. Кога мускулите и лигаментите на дното на карлицата се протегаат и ослабуваат, можеби нема да има доволно поддршка за да се одржи матката на своето место. Кога матката ќе се помести од своето место и ќе се лизне во вагината, тоа се нарекува пролапс на матката. Оваа состојба може да доведе до истекување на урина, притисок во карлицата и проблеми со движењето на дебелото црево. Понекогаш е потребна хистеректомија за лекување на оваа состојба.
Неправилно, тешко вагинално крварење. Ако менструацијата ви е тешка, не доаѓајте во редовни интервали или не траат многу денови секој циклус, хистеректомијата може да донесе олеснување. Хистеректомија се прави само кога крварењето не може да се контролира со други методи.
Хронична карлична болка. Може да биде потребна хируршка интервенција како последно средство ако имате хронична карлична болка која започнува во матката. Но, хистеректомијата не поправа некои форми на карлична болка. Ако имате хистеректомија што не ви е потребна, може да создадете нови проблеми.
Операција за потврдување на полот. Некои луѓе кои сакаат подобро да ги усогласат своите тела со нивниот родов идентитет избираат да направат хистеректомија за отстранување на матката и грлото на матката. Овој тип на операција, исто така, може да вклучува отстранување на јајниците и јајцеводите.
По хистеректомија, повеќе не можете да забремените. Ако постои можност да сакате да забремените во иднина, прашајте го вашиот давател на здравствена заштита за други опции за третман. Во случај на рак, хистеректомија може да биде вашата единствена опција. Но, за состојби како што се фиброиди, ендометриоза и пролапс на матката, може да има други третмани.

За време на операцијата за хистеректомија, можеби ќе имате поврзана процедура за отстранување на јајниците и јајцеводите. Ако сè уште имате менструации, отстранувањето на двата јајници води до она што е познато како хируршка менопауза.

Со хируршка менопауза, симптомите на менопауза често започнуваат брзо по спроведувањето на процедурата. Краткорочната употреба на хормонска терапија може да помогне во олеснување на симптомите кои навистина ве мачат.

Ризици
Хистеректомијата е генерално безбедна, но со секоја поголема операција доаѓа ризикот од компликации.

Ризиците од абдоминална хистеректомија вклучуваат:

Инфекција.
Премногу крварење за време на операцијата.
Оштетување на уринарниот тракт, мочниот меур, ректумот или други карлични структури за време на операцијата, на кои можеби ќе им треба повеќе операција за да ги поправат.
Лоша реакција на анестезија, што е лек што се користи за време на операцијата за вкочанетост на болката.
Згрутчување на крвта.
Менопауза која започнува на помлада возраст, дури и ако јајниците не се извадени.
Ретко, смрт.

Како се подготвувате
Може да се чувствувате вознемирени поради хистеректомија. Подготвеноста пред операцијата може да ви помогне да ги смирите вашите нерви. За да се подготвите за вашата процедура:

Соберете информации. Пред операцијата, добијте ги сите информации што ви се потребни за да се чувствувате сигурни за вашиот избор да направите хистеректомија. Поставувајте прашања до вашиот тим за здравствена заштита. Дознајте за операцијата, вклучувајќи ги сите вклучени чекори и што можете да очекувате по операцијата.
Следете ги упатствата за лековите. Дознајте дали треба да ги промените вообичаените лекови што ги земате во деновите пред операцијата. Кажете му на вашиот тим за нега за какви било лекови, додатоци во исхраната или билки што ги земате без рецепт.
Прашајте каков тип на анестезија ќе имате. Абдоминална хистеректомија обично бара општа анестезија. Овој тип на анестезија ве става во состојба на спиење за време на операцијата.
Планирајте престој во болница. Колку долго ќе останете во болница зависи од типот на хистеректомија што ја имате. За абдоминална хистеректомија, планирајте престој во болница од најмалку 1 до 2 дена.
Подгответе се за помош. Целосното закрепнување може да потрае неколку недели. Можеби ќе треба да ги ограничите вашите активности во ова време. На пример, можеби ќе треба да избегнувате возење или кревање нешто тешко. Договорете за помош дома ако мислите дека ќе ви треба.
Бидете што е можно повеќе фит. Престанете да пушите ако сте пушач. Фокусирајте се на јадење здрава храна, вежбање и слабеење, доколку е потребно.

Што можете да очекувате
Пред постапката
Можеби ќе ви требаат тестови за да проверите за рак и други болести. Резултатите од тестот би можеле да го променат пристапот на хирургот кон операцијата. Тестовите може да вклучуваат:

Пап тест, наречен и цервикална цитологија, кој открива неправилни клетки на грлото на матката или рак на грлото на матката.
Ендометријална биопсија, која зема примерок од ткиво од слузницата на матката. Овој тест може да открие неправилни клетки во поставата на матката или рак на ендометриумот.
Ултразвук на карлицата, кој е визуелен тест кој може да ја покаже големината на фиброидите на матката, ендометријалните полипи или цистите на јајниците.
Тестови на крвта, за проверка на какви било состојби кои можат да влијаат на операцијата.
МНР на карлицата, што е скенирање кое користи магнетно поле за да создаде слики од органи и ткива во телото.
КТ на абдоменот и карлицата, кој користи рендгенски снимки направени од различни агли околу вашето тело за да прикаже слики со пресек на матката и другите карлични структури.
Еден ден пред и утрото на операцијата, ќе се капете или туширате со помош на специјален сапун. Ова може да помогне да се намали ризикот од инфекција. Вашиот тим за нега, исто така, може да ве натера да ја исчистите вагината со вагинален туш и ректумот со клизма.

Во текот на постапката
Вертикални, хоризонтални засеци на абдоминална хистеректомија

Ќе добиете општа анестезија пред процедурата. Ова значи дека нема да чувствувате болка за време на операцијата. Самата процедура генерално трае околу 1 до 2 часа.

Ќе имате уринарна цевка, наречена катетер, која ќе помине низ уретрата за да го испразните мочниот меур. Катетерот останува на место за време на операцијата и кратко време потоа. Вашиот тим за нега користи стерилен раствор за чистење на абдоменот и вагината пред операцијата. Исто така, ќе примате антибиотски лек преку вена на вашата рака за да го намалите ризикот од инфекција.

Следно, хирургот прави исеченица во долниот дел на стомакот. Овој рез се нарекува инцизија. Може да имате:

Вертикален засек, кој започнува во средината на абдоменот и се протега од под папокот до над срамната коска. Понекогаш овој засек исто така треба да се прошири над папокот. Тоа се одредува според големината на матката или доколку се планираат и други хируршки процедури заедно со хистеректомијата.
Хоризонтален засек на бикини линија, кој лежи околу еден инч над срамната коска.
Каков тип на засек ќе ви треба зависи од многу фактори. Тука спаѓаат причината за хистеректомијата, потребата да се истражува горниот дел на стомакот, големината на матката и дали имате лузни од претходните операции.

По постапката
По операцијата, ќе бидете преместени во просторијата за опоравување, а потоа во вашата болничка соба. Вашиот тим за нега ќе:

Проверете дали има симптоми на болка.
Дајте лекови за да ја контролирате болката.
Ве охрабруваме да станете и да се движите наоколу веднаш по операцијата.
Ве поттикнуваат да пиете течности и да јадете мали оброци.
Внимавајте на хируршки компликации.
Може да бидете во болница 1 до 2 дена, но може да биде подолго. Хигиенските влошки можат да помогнат во контролата на вагинално крварење и исцедок. Може да имате крвава вагинална дренажа неколку дена до недели по хистеректомија. Кажете му на вашиот тим за нега дали имате крварење кое е силно како менструацијата или крварење што нема да престане.

Со текот на времето, вашиот засек ќе заздрави. Но, ќе имате видлива лузна на долниот дел на стомакот.

Резултати
Може да поминат неколку недели пред да се чувствувате како да се вратите на своето вообичаено јас. Во тоа време:

Одморете многу.
Не кревајте ништо тешко цели шест недели по операцијата.
Останете активни по операцијата, но избегнувајте напорна физичка активност во првите шест недели.
Почекајте шест недели за да продолжите со сексуалната активност.
Следете ги предлозите на вашиот тим за нега за враќање на вашите вообичаени активности.

Животот по хистеректомија
Хистеректомија менува некои аспекти од животот. На пример:

Веќе нема да имате менструација.
Може да почувствувате олеснување од симптомите што ја направија операцијата неопходна.
Нема да можете да забремените.
Ако сте во предменопауза, отстранувањето на јајниците заедно со матката започнува менопауза.
Може да започнете со менопауза на помлада возраст по хистеректомија, дури и ако јајниците не биле извадени за време на операцијата.
Со делумна хистеректомија, грлото на матката останува на своето место. Сè уште постои ризик од рак на грлото на матката. Редовните ПАП тестови честопати сè уште ќе бидат потребни за скрининг за рак на грлото на матката.
Другите делови од вашиот живот веројатно ќе се вратат како што биле пред операцијата или ќе се подобрат. На пример:

Ако сте имале добар сексуален живот пред хистеректомија, големи се шансите дека ќе продолжите да имате добар сексуален живот и по операцијата. Можеби ќе имате повеќе сексуално задоволство по хистеректомија. Ова може да се должи на ослободување од хронична болка или тешко крварење што дошло од проблем со матката.
Олеснувањето на симптомите може да го подобри квалитетот на вашиот живот. Можеби ќе почувствувате целокупно чувство на благосостојба.
Но, може да имате чувство на загуба по хистеректомија. Жените во пременопауза кои треба да направат хистеректомија за лекување на гинеколошки карцином може да тагуваат поради губењето на плодноста. Ако тагата или негативните чувства го попречуваат вашето уживање во секојдневниот живот, разговарајте со давател на здравствена заштита.