Афакија-недостаток на леќа во вашето око-како да ја откриете?

Заштитата на вашиот вид е важна за вас и за вашиот давател на здравствена заштита. Ако имате афакија поради повреда или операција, или ако вашето дете е родено без леќа во окото, соработувајте со вашиот давател на здравствена заштита за да го одредите најдобриот третман. Секогаш е важно да закажете и одржувате редовни состаноци со вашиот давател на нега на очите.

Најчеста причина за афакија, или состојба да нема леќи на едното или двете очи, е операција на катаракта. Повредите може да го оштетат вашиот објектив или може да се родите без леќа во окото или очите.

Што е афакија?
Афакија значи дека ви недостасува леќата во окото. Леќата се наоѓа зад вашата зеница и ирисот, кој е обоениот дел од вашето око. Вашиот ирис е заштитен со проѕирна рожница и е опкружен со склерата (белиот дел од вашето око).

Објективот ја фокусира светлината што доаѓа во вашето око и испраќа фокусирана слика до задниот дел од окото. Без објектив за да се обезбеди фокус, работите ќе изгледаат матно.

Ако ви недостасуваат леќите на двете очи, имате билатерална афакија. Билатерално значи дека нешто се случува на двете страни.

Ако ви недостасува леќата на едното око, имате еднострана афакија или афакија само на едната страна. Ова се нарекува и монокуларна афакија.

Која е разликата помеѓу афакија и псевдофакија?
Афакија се однесува на тоа да немате леќи во окото. Псевдофакијата се однесува на поставување на интраокуларна леќа (IOL) во вашето око. Ова обично се случува кога леќите со катаракта се отстрануваат за време на операцијата. Катарактата ги прави вашите леќи заматени или заматени.

На кого влијае афакија?
Афакија може да влијае на секого, но најчеста е кај луѓе кои имаат операција за отстранување на катаракта.

Симптоми и причини
Кои се знаците и симптомите на афакија?
Знаците и симптомите на афакија може да вклучуваат:

Заматен вид.
Проблеми со гледање работи што се блиски и далеку.
Проблеми со гледање на осветленоста на боите. Можеби се чини дека боите се избледени. Ова не е исто што и далтонизмот.
Перуника која се тресе. Ова се нарекува иридодонеза.
Проблеми со прилагодување на разликите во тоа колку е нешто далеку или блиску.

Што предизвикува афакија?
Причините за афакија вклучуваат операција, повреда и вродени медицински состојби.

Афакија предизвикана од операција
Операцијата на катаракта е најчестата процедура која резултира со отстранување на леќата од вашето око. За време на хируршки третман, хирургот ја отстранува заматената леќа и обично ја заменува со вештачка леќа. Овие интраокуларни леќи (IOLs) се користат во повеќето операции на катаракта. Сепак, хирурзите може да одлучат да не имплантираат леќи кај некои бебиња или деца.

Афакија предизвикана од вродени медицински состојби
Конгениталната состојба е состојба која е присутна кога ќе се родите. Бебињата може да се родат со вродена афакија или без леќи на едното или двете очи. Вродената афакија е ретка. Може да се појави со други проблеми со очите кои се присутни при раѓање. Тоа може да се случи ако сте заразени со рубеола за време на бременоста.

Постојат два вида на вродена афакија: примарна и секундарна. Во примарниот тип, леќата воопшто не се развива. Во секундарниот тип, леќата почнува да се развива, но никогаш не се развива целосно. Можеби имате фрагменти од леќите, но сепак немате леќа.

Афакија предизвикана од повреда
Повреди или рани на очите може да резултираат со губење на леќата. Овој тип на афакија е познат и како трауматска афакија.

Дијагноза и тестови
Како се дијагностицира афакија?
Вашиот офталмолог ќе може да дијагностицира афакија при целосен очен преглед. За време на овој преглед, давателот на услуги ќе користи процепна ламба (светилка и микроскоп) за да ги прегледа вашите очи. Ова ќе му овозможи на вашиот провајдер да види дали имате леќа во очите или не.

Некои случаи на афакија се наоѓаат за време на пренаталниот ултразвук.

Менаџмент и третман
Како се лекува афакија?
Третманите за афакија вклучуваат:

Операција: Ова е највообичаениот третман за афакија. Вашиот хирург ќе ја замени вашата оштетена леќа со IOL (интраокуларна леќа).
Контактни леќи: Вашиот давател на услуги може да предложи вие или вашето бебе да носите специјални (афакични) контактни леќи. Овие леќи се многу моќни. Некои типови што се користат за доенчиња може да се остават неколку дена во исто време, но некои треба да се менуваат секојдневно.
Очила: Ако имате билатерална афакија (недостасуваат леќи во двете очи), вашиот лекар може да предложи да носите очила. Сепак, овие типови очила може да предизвикаат проблеми. Чашите може да бидат тешки. Леќите може да предизвикаат да ги перцепирате правите линии како кривини навнатре (ова се нарекува ефект на стискање). Можеби имате проблеми со перцепцијата на длабочината. Може да имате козметички приговори. Поради овие проблеми, вашиот провајдер има поголема веројатност да предложи контактни леќи.

Компликации/несакани ефекти
Глаукомот со отворен агол или затворен агол е можна компликација на отстранување на катаракта и детска афакија. Овој тип на глауком се нарекува афакичен глауком.

Децата кои имаат операција на катаракта ќе треба да носат бифокални очила дури и ако имаат вградени леќи или афакични контактни леќи. Ова е за да се спречи амблиопија, вообичаено наречена „мрзливо око“.

Промените во големината на очите на децата кои растат значат дека секој тип на корективни леќи ќе мора често да се прилагодува. Ова е исто така за да се спречи амблиопија.

Превенција
Како можам да го намалам ризикот од афакија?
Не постои начин да се спречи афакија, но можете да направите работи за да го одржите вашиот вид. На пример, можете:

Редовни очни прегледи.
Користете заштитни очила кога работите или учествувате во енергична активност.
Носете очила за сонце.
Јадете здрава исхрана која вклучува зелен лиснат зеленчук.
Престанете да пушите.
Останете активни.
 
Што можам да очекувам ако имам афакија?
Афакија може да се лекува. Можеби нема да гледате толку добро како некој што нема око, но треба да можете да гледате прилично добро со третман, кој ќе вклучува корективни леќи од некој тип.

Ако вашето бебе има афакија, вашиот провајдер ќе разговара за тоа кој третман е најдобар. На пример, користењето контактни леќи може да биде побезбедно за вашето многу мало дете отколку да имате IOL.

Кога треба да го видам мојот давател на здравствена заштита?
Нема да знаете дека имате афакија додека не поставите дијагноза, но веројатно ќе имате симптоми кои влијаат на вашиот вид. Ако имате проблеми со гледањето или мислите дека има проблем со видот на вашето дете, посетете го вашиот давател на здравствена заштита.

Заштитата на вашиот вид е важна за вас и за вашиот давател на здравствена заштита. Ако имате афакија поради повреда или операција, или ако вашето дете е родено без леќа во окото, соработувајте со вашиот давател на здравствена заштита за да го одредите најдобриот третман. Секогаш е важно да закажете и одржувате редовни состаноци со вашиот давател на нега на очите.