Ако ги имате овие дамки по вратот, можно е да е во прашање сериозна болест

Кога сакате да дознаете што е можно повеќе информации за своето здравје, погледнете си го вратот. Така велат луѓето од народот, но со ова се согласуваат и научниците.

Ако сте забележале дека на вратот ви се јавуваат темни дамки, пигментации во вид на темни прстени или младежи, можеби патите од ран стадиум на акантоза. Ова заболување може да биде и малигно, па би било добро да посетите лекар.

Кога сакате да дознаете што е можно повеќе информации за своето здравје, погледнете си го вратот. Така велат луѓето од народот, но со ова се согласуваат и научниците.

Младежите, темните прстени околу вратот и дамките на него можат да укажуваат на синдром на полицистични јајници, дијабетес, но и на акантоза (хиперпигментација на кожата) која може да биде и малигна, односно да биде последица на рак на желудникот, цревата, рак дојка, бели дробови и Хочкин лимфом.

Стручниот назив за темните дамки е акантоза нигриканс, а според Британската национална служба за здравје постојат повеќе причини заради кои таа се јавува. Акантозата најчесто ја забележуваат луѓето кои имаат прекумерна тежина. Се јавува и при компликации на дијабетес тип 2, па здравствените стручњаци велат дека при првата појава на овие дамки на кожата е неопходно да го посетите својот лекар за состојбата да не помине во сериозна болест.

Прстените околу вратот кои се со темна боја можат да бидат последица и на хормонален дисбаланс во организмот, па кај жените често се јавува синдром на полицистични јајници. Научниците велат дека акантозата може да биде бенигна и малигна. Во секој случај за неа не постои лек. Како малигно заболување оди заедно со ракот на желудник, иако оваа комбинација на состојби е мошне ретка. Покрај тоа акантозата се јавува заедно и со ракот на цревата, дојките, белите дробови, Хочкин лимфомот и други облици на карциноми. Во тој случај, таа може да биде и спасоносна затоа што кога ќе укаже на болест на време тогаш имате шанса да ја лекувате и да си го спасите животот.

Значи, ако ги имате овие промени на кожата, особено на вратот, ваше е само да појдете на лекар.