Ако не заспиете за 20 минути, можеби ви се заканува некоја од овие болести!

Доколку ви се потребни повеќе од 20 минути да заспиете кога ќе легнете можеби зад таа ваша несоница се крие некој посериозен проблем и би требало да побарате лекарска помош.

Заспивањето може многу да открие за вашето здравје затоа што многу нешта се случуваат кога сте уморни. Времето потребно да заспиете се нарекува „спиечка латентност“ и нормално се движи од 15 до 25 минути и се смета за најдобра точка кога вашето тело е подготвено да потоне во сон. Mожат да ја загрозат неколку различни фактори. Освен што предизвикувачите можат да бдат сериозни, недостатокот на сон предизвикува нови проблеми и така запаѓате во лавиринт на кој не му се гледа крајот. Доколку имате проблем да заспиете, појдете на лекар затоа што зад сето тоа може да се крие некој од следните проблеми:

Гастроезофагеален рефлукс

Кога лежите стомачната киселина полесно доаѓа до езофагусот и предизвикува срцебиење. Тоа го узурпира вашиот организам кој не може да заспие, па имате проблем да најдете поза која ќе ви одговара.

Анксиозност

Ако сте под стрес или сте нервозни, тоа може да се одрази на сонот.

Астма

Симптомите на астмата се влошуваат ноќе и се манифестираат како гушење, шиштење од белите дробови и губење на здивот.

Пореметен распоред на спиење

Поразличните обврски и начинот на живот може да го поремети и вашето спиење затоа што се поместува и времето кога одите во кревет.

Артритис

Ако чувствувате чешање и болка, а тие обично се интензивираат ноќе, тоа може да е знак за артритис. Повеќе од 80 отсто од луѓето кои имаат артритис имаат проблем со дишењето, а не се ни свесни за тоа.

Менопауза

Поврзана е со стареењето на жените и треба да знаете дека токму таа може да е една од причините зошто не можете да спиете како порано.

Синдром на уморни нозе

Превртувањето по креветот и неможноста да најдете поза која ви одговара може да е последица на синдромот на немирни нозе.

Апнеа

Иако е позната како проблем кој го ремети сонот додека спиете, може да доведе и до тешкотии при заспивањето. Со оглед на тоа дека тешко се дијагностицира можеби нема да успеете веднаш да сфатите во што е проблемот.

Недостаток на витамини

На нашето тело му се потребни витамини за нормално да функционита. Доколку се јави недостаток на витамини, а особено на минералите – магнезиум и железо, доаѓа до отежнато заспивање.