АКО СЕ БУДИТЕ УМОРНИ И БЕЗ ЕНЕРГИЈА: Што треба да пиете секое утро?

“Ако јадете оброк и се обидувате да заспиете час или два подоцна, тоа ќе предизвика проблеми бидејќи вашето тело не може да ја свари храната, ниту да се одмори и да се опорави“, објаснува нутриционистката.

Доколку тешко се будите наутро, една напивка е решението. Против утринскиот замот и за подигање на енергијата, секое утро треба да се испие вода, а ако се додаде малку лимон во чаша топла вода, ефектот е уште подобар.

Нутриционистот Ајслин Кембриџ, советува наутро веднаш да се испие вода која о хидратизира телото и го намалува крвниот притисок.

“Ако сакате да имате енергија и да се чувствувате добро, шолја топла вода со половина лимон исцеден лимон во неа. Тоа е како магија“, објаснува Кембриџ.

Исто така, од последниот оброк до легнување во кревет, треба да поминат најмалку три часа за телото да ја свари храната.

“Ако јадете оброк и се обидувате да заспиете час или два подоцна, тоа ќе предизвика проблеми бидејќи вашето тело не може да ја свари храната, ниту да се одмори и да се опорави“, објаснува нутриционистката.

Особено, како што тврди Кембриџ, треба да се избегнуваат диетални пијалаци, односно без шеќер, бидејќи можат полошо да влијаат на организмот. Ваквите пијалоци содржат состојка аспартам која негативно влијае на цревата, па затоа е многу поштетна од вистинскиот шеќер.