Ако се прејадете за празниците, еве како да си помогнете!

Ако и понатаму тешко успевате да му оддолеете на искушението наречено храна, еве неколку начини како барем можете да ги ублажите последиците.

Колку пати ви се случило после обилен ручек или вечера да ви е тешко до степен да почнете сами на себе да си ветувате дека тоа нема да ви се повтори, дека отсега ќе бидете умерени… Но ако и понатаму тешко успевате да му оддолеете на искушението, еве неколку начини како барем можете да ги ублажите последиците.

  • Лажичка сода бикарбона или јаболков оцет се сигурен „лек“ против мачнини. Ставете ги во чаша вода и испијте ја смесата штом почувствувате дека сте се прејале.
  • Последиците од калоричните залчиња ќе ги „излечите“ и со лимон. Исцедете лимон во чаша вода и испијте го што е можно поскоро, затоа што ова овошје го поттикнува варењето и го забрзува разградувањето на храната.

  • Минералите особено калиумот и магнезиумот добро делуваат на желудникот и го ублажуваат чувството на надуеност, па затоа би требало да ги внесувате со обилен ручек. Најмногу ги има во зелениот листест зеленчук.
  • Чаша црно вино, кое содржи антиоксиданти, ги разградува мастите. Но запаметете – 2 дцл се лековити за желудникот, се што е повеќе од тоа само одмага.