Ако треба да бирате, одберете обичен сапун – антибактериските сапуни и гелови се бескорисни

Антибактериските сапуни и гелови се бескорисни и може да предизвикаат повеќе штета на кожа отколку да имате корист од нив, предупредуваат научниците.

Научниците тврдат, наместо да користите разно-разни антибактериски сапуни и гелови, најдобро ќе се заштитите со обичен сапун и вода. Предупредуваат дека антибактериските производи, од кои некои веќе се забранети во САД, а постепено забраната се воведува и во Европа, може да предизвикаат штета кај трудниците и доилките.

 

„Луѓето мислат дека антибактерискиот сапун за раце пружа поголема заштита од заболувања, но всушност вистината е дека тие не се ништо подобри од обичниот сапун и вода“, вели професорката по еколошко здравје на Универзитетот во Сан Франциско д-р Барбара Сатлер.