Ако ве боли грло, појдете на лекар! Може да укажува на сериозна болест

Карциномот на штитна жлезда главно се јавува кај личностите на возраст од 30 до 60 години.

Стручњаците откриваат дека болката во грлото која не престанува после три недели може да биде симптом за карцином на штитна жлезда. Карциномот на штитна жлезда главно се јавува кај личностите на возраст од 30 до 60 години, а жените почесто заболуваат од оваа болест од мажите.

Штитната жлезда (тироида) го регулира процесот како нашето тело ја користи енергијата и нејзиното правилно функционирање е неопходно за здравјето на целиот организам, а кога нејзините клетки почнуваат абнормално да растат доаѓа до заболување.

Еден од главните симптоми на рак на штитната жлезда е болка во грлото кога трае долго и не може да се залечи. Исто така, израстокот на вратот (топченце) што може да биде болно со текот на време се зголемува и може да се придвижува со прстите.

Други симптоми на рак на штитна жлезда се отечени жлезди на вратот, болка во вратот, отежнато голтање и дишење, мутација на вратот која трае подолго од три недели и дијареја. Ако ги имате овие симптоми, што поскоро појдете на лекар за да направите детални анализи и да го проверите здравјето на тироидата.