Алергија на школки-реакција на имунолошкиот систем на телото на протеини кај одредени морски животни

Алергијата на школки е атипична реакција на имунолошкиот систем на телото на протеини кај одредени морски животни. Морските животни во категоријата школки вклучуваат ракови и мекотели. Примери се ракчиња, ракови, јастог, лигњи, остриги, раковини и полжави.

Школките се честа алергија на храна. Некои луѓе со алергија на школки реагираат на сите школки, додека други реагираат само на одредени видови. Реакциите се движат од благи симптоми – како што се коприва или затнат нос – до тешки, па дури и опасни по живот.

Ако мислите дека имате алергија на школки, разговарајте со вашиот давател на здравствена заштита. Тестовите можат да помогнат да се потврди алергијата за да можете да преземете чекори за да избегнете идни реакции.

Симптоми
Симптомите на алергија на школки обично започнуваат во рок од неколку минути до еден час по јадење или контакт со школки. Тие може да вклучуваат:

Коприва
Чешање, иритирана кожа
Запушување на носот (конгестија)
Оток на усните, лицето, јазикот и грлото или други делови од телото
Отежнато дишење или проблеми со дишењето
Кашлање и гушење или чувство на стегање во грлото
Стомачна (абдоминална) болка, дијареа, гадење или повраќање
Вртоглавица, зашеметеност или несвестица
Анафилакса
Алергиите може да предизвикаат тешка, потенцијално опасна по живот алергиска реакција позната како анафилакса. Може да се појави во рок од неколку секунди до минути по изложувањето на нешто на што сте алергични – и брзо се влошува.

Анафилактична реакција на школки е итна медицинска помош. Анафилаксата бара итен третман со епинефрин (адреналинска) инјекција и последователно патување во собата за итни случаи. Ако анафилаксата не се лекува веднаш, може да биде фатална.

Анафилакса предизвикува имунолошкиот систем да ослободи поплава од хемикалии што може да предизвикаат да паднете во шок. Знаците и симптомите на анафилакса вклучуваат:

Отечено грло или јазик или стегање во грлото (констрикција на дишните патишта) што го отежнува дишењето
Кашлање, гушење или отежнато дишење со проблеми со дишењето
Шок, со силен пад на крвниот притисок и забрзан или слаб пулс
Тежок осип на кожата, коприва, чешање или оток
Гадење, повраќање или дијареа
Вртоглавица, зашеметеност или несвестица
Кога да одите на лекар
Побарајте итен третман ако развиете знаци или симптоми на анафилакса.

Посетете лекар или специјалист за алергија ако имате симптоми на алергија на храна кратко време по јадење.

Причини
Сите алергии на храна се предизвикани од прекумерна реакција на имунолошкиот систем. Вашиот имунолошки систем идентификува безопасна супстанција како штетна. Оваа супстанца се нарекува алерген. При алергија на школки, вашиот имунолошки систем погрешно идентификува одреден протеин во школките како штетен. Вашиот имунолошки систем е начинот на кој вашето тело се заштитува, така што произведува имуноглобулин Е (IgE) антитела за заштита од овој алерген. Следниот пат кога ќе дојдете во контакт со протеинот од школки, овие антитела му сигнализираат на вашиот имунолошки систем да ослободи хемикалии како хистамин во вашиот крвоток. Ова предизвикува реакција која води до симптоми на алергиска реакција.

Видови школки
Постојат неколку видови на школки, од кои секоја содржи различни протеини:

Раковите вклучуваат ракови, јастог, рак, ракчиња и ракчиња
Мекотелите вклучуваат лигњи, октопод, школки, полжави, школки, остриги, абалон и раковини
Алергијата на ракови е најчестиот вид. Некои луѓе се алергични на само еден вид школки, но можат да јадат други. Други луѓе со алергија на школки мора да ги избегнуваат сите школки.

Алергија на риба – како лосос, туна или сом – е различна алергија на морска храна од алергија на школки. Некои луѓе кои се алергични на школки сè уште можат да јадат риба, или може да бидат алергични на двете. Вашиот давател на здравствена заштита може да ви помогне да одредите што е безбедно за јадење.

Фактори на ризик
Вие сте изложени на зголемен ризик да развиете алергија на школки ако алергиите од кој било тип се вообичаени во вашето семејство.

Иако луѓето од која било возраст може да развијат алергија на школки, таа е почеста кај возрасните. Всушност, алергијата на школки е најчеста алергија на храна кај возрасните. Кај возрасните, алергијата на школки е почеста кај жените. Кај децата, алергијата на школки е почеста кај момчињата.

Компликации
Во тешки случаи, алергијата на школки може да доведе до анафилакса, опасна алергиска реакција која може да биде опасна по живот.

Кога имате алергија на школки, може да имате зголемен ризик од анафилакса ако имате:

Астма
Алергиски реакции на многу мали количества школки (екстремна чувствителност)
Историја на анафилакса предизвикана од храна
Силна семејна историја на алергија
Анафилаксата се третира со итна инјекција на епинефрин (адреналин). Ако сте изложени на ризик да имате тешка алергиска реакција на школки, секогаш треба да носите епинефрин за инјектирање ).

Превенција
Ако имате алергија на школки, единствениот начин да избегнете алергиска реакција е да ги избегнете сите школки и производи кои содржат школки. Дури и мали количини на школки може да предизвикаат сериозна реакција кај некои луѓе.


Размислете за носење нараквица или ѓердан за медицинско предупредување што им дава до знаење на другите дека имате алергија на храна.

Радиоконтрастна боја со јод злато
Една работа за која не треба да се грижите е дали ќе бидете алергични на јод или на радиоконтраст материјал што се користи во некои тестови за снимање. Иако школките содржат мали количини на јод, алергијата на школки не е поврзана со реакциите што некои луѓе ги имаат на радиоконтраст материјал или јод.

Превенција
Ако имате алергија на школки, единствениот начин да избегнете алергиска реакција е да ги избегнете сите школки и производи кои содржат школки. Дури и мали количини на школки може да предизвикаат сериозна реакција кај некои луѓе.

Избегнување на школки
Бидете внимателни кога вечерате надвор. Кога вечерате во ресторани, секогаш проверувајте дали тавата, маслото или приборот што се користи за школки не се користат и за подготовка на друга храна, што создава вкрстена контаминација. Можеби е неопходно да се избегне јадење во ресторани со морска храна, каде што постои висок ризик од вкрстена контаминација.
Читајте етикети. Вкрстена контаминација може да се случи во продавниците каде што друга храна се обработува или се изложува во близина на школки и за време на производството. Школки може да бидат во рибен фонд или арома на морска храна. Внимателно прочитајте ги етикетите на храната.

Школките обично не се скриена состојка. Од компаниите се бара да го означат секој производ што содржи ракови од ракови или одредени други намирници кои често предизвикуваат алергиски реакции. Сепак, овие прописи не важат за мекотелите.

Одржувајте растојание. Можеби ќе треба целосно да ги избегнувате местата каде што се подготвуваат или обработуваат школки. Некои луѓе реагираат по допирање на школки или вдишување на пареа од варење школки.

Биди подготвен
Ако имате алергија на школки, разговарајте со вашиот давател на здравствена заштита за носење итен епинефрин и како да го користите.

Историјата на алергиски реакции кратко време по изложувањето на школки може да биде знак за алергија на школки. Но, симптомите може да бидат предизвикани и од нешто друго, како што е труење со храна.

Тестирањето за алергија е единствениот сигурен начин да се каже што ги предизвикува вашите симптоми, така што вашиот провајдер може да препорача еден или двата од овие тестови:

Тест со убод на кожата. Мали количества протеини кои се наоѓаат во школките се набиваат во кожата на вашата рака или горниот дел од грбот. Потоа ве следат за алергиска реакција. Ако сте алергични, ќе развиете подигната испакнатина (коприва) на местото на тестирање на вашата кожа. Ова обично трае околу 15 до 20 минути. Специјалистите за алергија обично се најдобро опремени да вршат тестови за алергија на кожата.
Тест на крвта. Примерок од крв се испраќа во лабораторија за да се измери одговорот на вашиот имунолошки систем на специфичен алерген. Овој тест го мери одговорот на вашиот имунолошки систем на протеините од школки со мерење на количината на антитела што предизвикуваат алергија во вашиот крвоток, познати како антитела на имуноглобулин Е (IgE).
Медицински надгледувани предизвици со храна може да се извршат ако дијагнозата сè уште не е јасна по тестирањето за алергија.


Третман
Единствениот сигурен начин да се спречи алергиска реакција на школки е да се избегнуваат школки. Но, и покрај вашите најдобри напори, може да дојдете во контакт со школки.

Ако имате тешка алергиска реакција на школки (анафилакса), најверојатно ќе ви треба итна инјекција на епинефрин (адреналин). Ако сте изложени на ризик од анафилакса на школки, вашиот давател на здравствена заштита може да ви даде однапред рецепт и да објасни како и кога да ја дадете инјекцијата. Редовно проверувајте го датумот на истекување на пакувањето за да бидете сигурни дека е актуелен.

Носете инекции епинефрин  со вас во секое време. Епинефринот обично се дава при првиот знак на алергиска реакција. Може да биде потребна втора доза доколку симптомите се повторат. Откако ќе користите епинефрин, побарајте итна медицинска помош, дури и ако почнете да се чувствувате подобро.