АЛОЕ-кремите и мастите безбедни, оралниот гел под голем знак прашање

Додека гелот од алое е генерално безбеден кога се користи како што е препорачано, оралната употреба на алое латекс предизвикува загриженост за безбедноста. Всушност, земањето 1 грам дневно алое латекс неколку дена може да предизвика оштетување на бубрезите и може да биде фатално.

Алоето, растение, произведува две супстанции кои се користат во производите за здравствена заштита – проѕирен гел и жолт латекс.

Луѓето првенствено го користат чистиот гел од алое локално во креми и масти за лекување на изгореници, состојбата на кожата, псоријазата, па дури и акните. Некои, исто така, го земаат гелот орално за лекување на одредени состојби. Алое латекс, лаксатив, се зема орално за лекување на запек.

Додека гелот од алое е генерално безбеден кога се користи како што е препорачано, оралната употреба на алое латекс предизвикува загриженост за безбедноста. Всушност, земањето 1 грам дневно алое латекс неколку дена може да предизвика оштетување на бубрезите и може да биде фатално.

Што вели истражувањето
Истражувањето за употребата на алое за специфични состојби покажува:

Изгореници и рани. Се чини дека примената на гел од алое го скратува времетраењето на заздравувањето на раните за изгореници од прв и втор степен. Гелот од алое исто така може да го промовира заздравувањето на раните.
Акни. Истражувањата сугерираат дека гелот од алое, кој се нанесува наутро и навечер, покрај употребата на локалниот лек за акни на рецепт, третиноин (Ретин-А, Атралин, други), може да биде поефикасен во намалувањето на акните отколку само да се користи тематски рецепт.


Псоријаза. Кремот со екстракт од алое може да го намали црвенилото, лупењето, чешањето и воспалението предизвикано од блага до умерена псоријаза. Можеби ќе треба да го користите кремот неколку пати на ден за еден месец или повеќе за да видите подобрувања на вашата кожа.
Вирусот на херпес симплекс. Нанесувањето крем што содржи екстракт од алое може да помогне лезиите побрзо да заздрават.
Орален лишај планус. Истражувањата сугерираат дека двапати дневно примена на гел од алое во текот на осум недели може да помогне да се намалат симптомите на оваа воспалителна состојба која влијае на внатрешноста на устата.
Запек. Не е јасно дали оралната употреба на алое латекс е ефикасна во лекувањето на запек. Иако делува како лаксатив, алое латексот може да предизвика и стомачни грчеви и дијареа.

Зелено светло: Генерално безбедно
Генерално безбедно
Гелот од алое е генерално безбеден и може да биде ефикасен во лекувањето на кожни состојби како што се изгореници и псоријаза.

Сепак, избегнувајте да користите алое латекс орално. Непреработениот алое латекс содржи хемикалии кои се чини дека имаат потенцијал да предизвикаат рак, а обработениот латекс од алое може да има соединенија кои предизвикуваат рак. Земањето 1 грам дневно алое латекс неколку дена може да предизвика оштетување на бубрезите и може да биде фатално.

Безбедност и несакани ефекти
Гелот од алое генерално се смета за безбеден кога соодветно се нанесува на кожата. Може да биде безбедно кога соодветните дози се земаат орално за кратко време.

Латексот од алое или екстрактот од цели листови земени орално може да бидат небезбедни и веројатно не се безбедни во високи дози. Земањето 1 грам дневно алое латекс неколку дена може да предизвика акутна бубрежна инсуфициенција и може да биде фатална. Алое латекс, исто така, може да има потенцијал да предизвика рак. Други несакани ефекти вклучуваат стомачни грчеви и дијареа. Оралната употреба на алое латекс и екстракт од цели листови не се препорачува за деца помлади од 12 години.

Интеракции
Можните интеракции вклучуваат:

Антикоагуланси и антитромбоцитни лекови, билки и додатоци. Овие видови на лекови, билки и суплементи го намалуваат згрутчувањето на крвта. Оралната употреба на алое исто така може да го забави згрутчувањето на крвта. Земањето алое орално со кој било од овие типови на лекови може да доведе до зголемено крварење.
Дигоксин (Ланоксин). Оралната употреба на алое латекс може да го намали нивото на калиум. Ниското ниво на калиум може да ги зголеми несаканите ефекти на дигоксинот. Не земајте алое латекс и дигоксин заедно.
Лекови за дијабетес. Оралната употреба на гел од алое, кога се зема во комбинација со лекови за дијабетес, може да го зголеми ризикот од состојба која се карактеризира со абнормално ниско ниво на шеќер во крвта (хипогликемија).
Орални лекови. Оралната употреба на алое латекс може да ја намали апсорпцијата на други лекови од страна на вашето тело. Ова може да ја намали нивната ефикасност.
Севофлуран (ултан). Оваа анестезија што се користи за време на операцијата може да го забави згрутчувањето на крвта. Оралната употреба на алое може да има сличен ефект. Кога се користи во комбинација, можно е прекумерно крварење за време на операцијата.
Стимулантни лаксативи. Оралната употреба на алое латекс со стимулативни лаксативи може да ги престимулира вашите црева. Ова може да доведе до дехидрација.

Варфарин. Оралната употреба на алое латекс може да предизвика дијареа. Ова може да ги зголеми ефектите на варфаринот, лек за разредување на крвта и ризикот од крварење.
Апчиња за вода (диуретици). Оралната употреба на алое латекс, лаксатив, во комбинација со употреба на диуретици може премногу да го намали нивото на калиум. Можеби ќе биде потребна суплементација на калиум.