Алуминиумската фолија не се користи само за готвење, може да помогне и кога е здравјето во прашање!

Речиси и да не постои дом во кој нема алуминиумска фолија, но, веројатно, никогаш не сте ни помислиле дека можете да ја користите и на телото.

Место да ја користите само за готвење или виткање храна, еве како фолијата можете да ја искористите и за да си помогнете при некои здравствени проблеми.

Болни зглобови

Алуминиумската фолија е супер за лекување болни состојби како што се артритис, гихт, ишијас и болки во петите. За да извлечете максиумум од овој метод со фолија завиткајте го најболниот дел од телото и користете медицински завој за да ја фиксирате. Оставете ја облогата да делува во текот на ноќта или додека одморате (на неколку часа). Повторувајте ја постапката 10-12 дена, а потоа паузирајте две недели. Ако болката продолжи, повторете го третманот.

Изгореници

Измијте ја изгореницата со ладна вода и оставете ја да се исуши. Нанесете маст за изгореници, па прекријте со стерилна газа. Одозгора завиткајте фолија и прицврстете со медицински завој.

П.С. Овие совети е добро да се применуваат само како поддршка на терапија, никако како единствен начин на лекување. Кога се во прашање изгорениците, ова важи само за мали и незначителни изгореници. Во никој случај не значи дека фолијата е единствен третман! Доколку е изгорена поголема површина или има видливи промени на кожата, веднаш побарајте лекарска помош и не експериментирајте!