Ананас – борец против остеопороза и токсини

Бромелаин е ензим кој го подобрува варењето растворајќи ги протеините. А, лошото варење на протеините може да предизвика здравствени тегоби, како алергии или болести кои се појавуват при дигестивно варење, што доведува до автоинтоксикација, состојба предизвикана од различни материи, продукти за варење и измени на материите, а на организмот делуваат токсично.

Ананасот е многу често споменуван како ефикасно средство за намалување на килограмите. Но, ова е пред се, намирница која е одличен извор на манган, витамин Ц, влакна, како и противвоспалителниот ензим важен за варење на храната – бромелаин.

Борец против остеопороза

Организмот го користи манганот за производство на колаген, влакнест протеин кој учествува во обликувањето на сврзните ткива, како што се коските, кожата и рскавицата. И затоа, недостаток на манган предизвикува пореметувања слични на остеопорозата. Една студија покажала дека жените кои страдаат од остеопороза имаат понизок процент на манган, за разлика од оние кои го немаат ова пореметување. Во порција од 200гр ананас има повеќе од 2 милиграми манган, односно повеќе од 100% од препорачаната секојдневна количина.

Што е бромелаин?

Бромелаин е ензим кој го подобрува варењето растворајќи ги протеините. А, лошото варење на протеините може да предизвика здравствени тегоби, како алергии или болести кои се појавуват при дигестивно варење, што доведува до автоинтоксикација, состојба предизвикана од различни материи, продукти за варење и измени на материите, а на организмот делуваат токсично. Бромелаинот спаѓа во т.н. протеолитички ензими делувајќи противвоспалително. А во комбинација со други ензими може да ги ублажи симптомите на инфекции на уринарниот тракт. Бромелаинот природно ја чисти крвта штитејќи од создавање наслаги на крвните садови, што делумно ги потврдуваат и резултатите  од разни клинички студии кои укажуваат на влијанието на бромелаинот во намалувањето на симптомите на ангина пекторис, како и во превенција од тромбоза.

Многу е важно да се напомене неговата ефкасност во намалувањето на густината на слузта, што е од голема помош на лицата кои страдаат од астма и хроничен бронхитис.

Јакнење на имунитетот и детоксикација

Ако ве мачи настинка, витаминот Ц е драгоцен за намалување на хистаминот, супстанца поради која очите ви солзат и тече од носот, а што се вообичаени симптоми за настинка. Ананасот во тоа може многу да помогне благодарение на витаминот Ц кој го има во голема количина, особено ако го консумирате како овошен сок. Една чаша сок од ананас содржи 60 милиграми витамин Ц, односно 100% од препорачаната дневна доза.

Едно од својствата на ананасот, кое е помалку познато, е неговото ефикасно делување во борбата против некои паразити. Особено паразитите од семејството на амеби и протози. Па затоа јадете  ананас за да се ослободите од многубројните паразити скриени во организмот, за кои воопшто не сме свесни.