Анемија со дефицит на железо

Aнемија со дефицит на железо е чест тип на анемија - состојба во која крвта нема соодветни здрави црвени крвни зрнца. Црвените крвни зрнца носат кислород до ткивата на телото. Како што имплицира името, анемијата со дефицит на железо се должи на недоволно железо. Без доволно железо, вашето тело не може да произведе доволно супстанција во црвените крвни зрнца што им овозможува да носат кислород (хемоглобин). Како резултат на тоа, анемијата со дефицит на железо може да ве остави уморни и без здив.

Анемија со дефицит на железо е чест тип на анемија – состојба во која крвта нема соодветни здрави црвени крвни зрнца. Црвените крвни зрнца носат кислород до ткивата на телото.

Како што имплицира името, анемијата со дефицит на железо се должи на недоволно железо. Без доволно железо, вашето тело не може да произведе доволно супстанција во црвените крвни зрнца што им овозможува да носат кислород (хемоглобин). Како резултат на тоа, анемијата со дефицит на железо може да ве остави уморни и без здив.

Обично може да ја коригирате анемијата со дефицит на железо со додатоци на железо. Понекогаш се неопходни дополнителни тестови или третмани за анемија со дефицит на железо, особено ако вашиот лекар се сомнева дека внатрешно крварите.

Симптоми

На почетокот, анемијата со дефицит на железо може да биде толку блага што останува незабележана. Но, како што на телото му недостасува железо, а анемијата се влошува, знаците и симптомите се интензивираат.

Знаците и симптомите на анемија со дефицит на железо може да вклучуваат:

Екстремна замор
Слабост
Бледа кожа
Болка во градите, забрзано чукање на срцето или отежнато дишење
Главоболка, вртоглавица или зашеметеност
Ладни раце и нозе
Воспаление или болка на јазикот
Кршливи нокти
Невообичаени желби за нехранливи материи, како што се мраз, нечистотија или скроб
Лош апетит, особено кај доенчиња и деца со анемија со дефицит на железо


Кога да одите на лекар

Ако вие или вашето дете развиете знаци и симптоми кои укажуваат на анемија со дефицит на железо, посетете го вашиот лекар. Анемија со дефицит на железо не е нешто за самостојно дијагностицирање или лекување. Затоа, посетете го вашиот лекар за дијагноза наместо да земате додатоци на железо самостојно. Преоптоварувањето на телото со железо може да биде опасно бидејќи прекумерната акумулација на железо може да го оштети вашиот црн дроб и да предизвика други компликации.

Причини
Анемија со дефицит на железо се јавува кога вашето тело нема доволно железо за да произведе хемоглобин. Хемоглобинот е дел од црвените крвни зрнца кој ѝ дава црвена боја на крвта и им овозможува на црвените крвни зрнца да носат крв заситена со кислород низ вашето тело.

Ако не консумирате доволно железо или ако губите премногу железо, вашето тело не може да произведе доволно хемоглобин и на крајот ќе се развие анемија со дефицит на железо.

Причините за анемија со дефицит на железо вклучуваат:

Губење на крв. Крвта содржи железо во црвените крвни зрнца. Значи, ако изгубите крв, губите малку железо. Жените со тешки менструации се изложени на ризик од анемија со дефицит на железо, бидејќи губат крв за време на менструацијата. Бавната, хронична загуба на крв во телото – како на пример од пептичен улкус, хијатална хернија, полип на дебелото црево или колоректален карцином – може да предизвика анемија со дефицит на железо. Гастроинтестиналното крварење може да резултира од редовна употреба на некои лекови против болки без рецепт, особено аспирин.
Недостаток на железо во вашата исхрана. Вашето тело редовно добива железо од храната што ја јадете. Ако консумирате премалку железо, со текот на времето вашето тело може да добие недостаток на железо. Примери за храна богата со железо вклучуваат месо, јајца, лиснат зелен зеленчук и храна збогатена со железо. За правилен раст и развој, на доенчињата и на децата им е потребно и железо од нивната исхрана.
Неможност за апсорпција на железо. Железото од храната се апсорбира во крвотокот во тенкото црево. Цревното нарушување, како што е целијачната болест, кое влијае на способноста на вашето црево да ги апсорбира хранливите материи од сварената храна, може да доведе до анемија со дефицит на железо. Ако дел од вашето тенко црево е заобиколен или отстранет хируршки, тоа може да влијае на вашата способност да апсорбира железо и други хранливи материи.
Бременост. Без суплементација на железо, анемија со дефицит на железо се јавува кај многу бремени жени, бидејќи нивните резерви на железо треба да им служат на сопствениот зголемен волумен на крв, како и да бидат извор на хемоглобин за растечкиот фетус.


Фактори на ризик
Овие групи на луѓе може да имаат зголемен ризик од анемија со дефицит на железо:

Жените. Бидејќи жените губат крв за време на менструацијата, жените генерално се изложени на поголем ризик од анемија со дефицит на железо.
Доенчиња и деца. Доенчињата, особено оние кои имале ниска родилна тежина или родени предвреме, кои не добиваат доволно железо од мајчиното млеко или формулата може да бидат изложени на ризик од недостаток на железо. На децата им треба дополнително железо за време на скокови на раст. Ако вашето дете не јаде здрава, разновидна исхрана, тој или таа може да биде изложен на ризик од анемија.
Вегетаријанци. Луѓето кои не јадат месо може да имаат поголем ризик од анемија со дефицит на железо ако не јадат друга храна богата со железо.
Чести крводарители. Луѓето кои рутински даруваат крв може да имаат зголемен ризик од анемија со дефицит на железо, бидејќи дарувањето крв може да ги исцрпи резервите на железо. Нискиот хемоглобин поврзан со дарувањето крв може да биде привремен проблем кој се решава со јадење повеќе храна богата со железо. Ако ви кажат дека не можете да донирате крв поради низок хемоглобин, прашајте го вашиот лекар дали треба да бидете загрижени.

Компликации
Блага анемија со дефицит на железо обично не предизвикува компликации. Сепак, ако не се лекува, анемијата со дефицит на железо може да стане тешка и да доведе до здравствени проблеми, вклучувајќи го следново:

Срцеви проблеми. Анемија со дефицит на железо може да доведе до забрзано или неправилно чукање на срцето. Вашето срце мора да пумпа повеќе крв за да го компензира недостатокот на кислород што се носи во крвта кога сте анемични. Ова може да доведе до зголемено срце или срцева слабост.
Проблеми за време на бременоста. Кај трудниците, тешката анемија со дефицит на железо е поврзана со предвремено породување и бебиња со мала тежина. Но, состојбата може да се спречи кај бремени жени кои примаат додатоци на железо како дел од нивната пренатална нега.
Проблеми со растот. Кај доенчињата и децата, тешкиот дефицит на железо може да доведе до анемија, како и до одложен раст и развој. Дополнително, анемијата со дефицит на железо е поврзана со зголемена подложност на инфекции.


Превенција
Можете да го намалите ризикот од анемија со дефицит на железо со избирање на храна богата со железо.

Изберете храна богата со железо
Храната богата со железо вклучува:

Црвено месо, свинско и живина
Морска храна
Грав
Темно зелен лиснат зеленчук, како што е спанаќот
Сушено овошје, како што се суво грозје и кајсии
Житарици, леб и тестенини збогатени со железо
Грашок
Вашето тело апсорбира повеќе железо од месото отколку од други извори. Ако одлучите да не јадете месо, можеби ќе треба да го зголемите внесот на храна богата со железо, растителна основа за да ја апсорбира истата количина на железо како и некој што јаде месо.

Изберете храна која содржи витамин Ц за да се подобри апсорпцијата на железо
Можете да ја подобрите апсорпцијата на железо во вашето тело со пиење сок од цитрус или јадење друга храна богата со витамин Ц во исто време кога јадете храна богата со железо. Витаминот Ц во соковите од цитрус, како сокот од портокал, му помага на вашето тело подобро да го апсорбира железото во исхраната.

Витаминот Ц се наоѓа и во:

Брокула
Грејпфрут
Киви
Лиснато зеленило
Дињи
Портокалите
Пиперки
Јагоди
Мандарини
Домати
Спречување на анемија со дефицит на железо кај доенчиња
За да се спречи анемија со дефицит на железо кај доенчиња, нахранете го вашето бебе со цицање.

 

Извор:https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/iron-deficiency-anemia/symptoms-causes/syc-20355034