Антистрес план на исхрана: Овошје, јогурт и соини никулци

За ослободување од стресот и враќање на телото и умот во хармонична рамнотежа се нудат разно-разни терапии, повеќе или помалку успешни.

За ослободување од стресот и враќање на телото и умот во хармонична рамнотежа се нудат разни видови терапии, повеќе или помалку успешни. Австрискиот лекар Хадемар Банкхофер препорачува антистресен план на исхрана поделен во три дела, тврдејќи дека е исклучително ефикасен. Својот план на исхрана тој го врзува за одредена саатница која лесно може да се испочитува.

Меѓу 16 и 17 часот изедете порција свежо овошје и јогурт. Јогуртот ги зголемува резервите на аминокиселините триптофан и тирозин во крвта. Овие две протеински состојки го „бркаат“ уморот, а го бистрат умот и ја зајакнуваат концентрацијата. Истовремено бактериите во јогуртот носат мир и хармонија во со стрес подивената цревна флора.

Околу 18 часот изедете две јаболка, грејпфрут, две мандарини или портокал, и така израдувајте го организмот со овошен шеќер, доволен мозокот да произведува хормон на среќата.

Меѓу 18 и 20 часот јадете динстан зеленчук со соини никулци. Во зеленчукот го има антистресниот минерал магнезиум, додека соините никулци заради витаминот В ги зајакнуваат нервите. На вашето мени нека има и риба, затоа што нејзните белковини помагаат стресот да исчезне.

Алкохол не би требало да внесувате 15 минути после оброк. Кафето, исто така, не помага во борбата против стресот, туку чајот од камилица – содржи етерични масла кои делуваат релаксирачки и смирувачки на нервниот систем.