Автомобилите се жолти од полен кој лета во воздухот, што значи дека оваа година ќе биде тешка за сите со алергии

Пролетта која оваа година пристигна на 1 март, допринесе тревите и дрвјата да имаат тенденција да растат порано од нормалното. Ова значи дека може да очекуваме потешка година за сезонските алергии. Дождот обично го измива поленот, но бројот на полен може да се зголеми набргу потоа. Ветерот, исто така, има тенденција да го зголеми бројот на полен.Погледнете ги само автомобилите, целите се жолти од полен.

Пролетта може да биде тежок период ако имате сезонски алергии. Тоа е период од годината кога тревата, тревата и поленот на дрвјата се богати, предизвикувајќи алергиски ринитис, познат и како поленска треска.

Овие алергии доаѓаат со иритирачки симптоми како што се насолзени очи, кивање, затнат нос и чешање на грлото. Во некои случаи, алергиите може да доведат до астма, состојба која предизвикува тешкотии со дишењето.

Пролетта која оваа година пристигна на 1 март, допринесе тревите и дрвјата да имаат тенденција да растат порано од нормалното. Ова значи дека може да очекуваме потешка година за сезонските алергии. Дождот обично го измива поленот, но бројот на полен може да се зголеми набргу потоа. Ветерот, исто така, има тенденција да го зголеми бројот на полен.Погледнете ги само автомобилите, целите се жолти од полен.

Има работи кои страдаат од алергија можат да ги направат за да ги намалат симптомите, дури и за време на оваа тешка сезона на алергии.

Симптоми на сезонски алергии
Поленската треска или сезонските алергии може да се појават во пролет, лето и рана есен. Сезонските алергии обично ги предизвикуваат следниве симптоми:

 

 

Течење на носот и метеж
Кашлица
Чешање на носот или грлото
Водени, чешање и/или црвени очи
Кивање
Слуз што тече по задниот дел на грлото (постназално капнување)
Подоцна и модринка област под очите
Замор, обично поради лош сон поради назална конгестија

Како да се дијагностицираат сезонските алергии
Пронаоѓањето на причините за вашите алергии може да ви помогне да ги избегнете. За среќа, поленската треска обично е полесно да се дијагностицира од другите алергии. Ако имате некој од симптомите наведени погоре во одреден период од годината, можеби имате сезонски алергии. Вашиот лекар исто така може да ви направи преглед на носот и грлото за да види дали страдате од сезонски алергии.

Тестот за боцкање на кожата може брзо да ги идентификува алергиските реакции на десетици вообичаени предизвикувачи, вклучувајќи мувла, прашина, полен и домашни миленици. Овој тест вклучува мала гребнатинка или боцкање на кожата, обично на подлактицата или грбот. Потоа малку течност со алергенот се става во кожата. По 15 минути, ако се појави црвена или подигната испакнатина, може да има алергија на таа супстанција.

Друг начин за дијагностицирање на сезонските алергии е да направите тест на крвта. Секоја област на земјата има специфични профили на полен. Тестот на крвта може да утврди на кои полени сте чувствителни.

Тестирањето за алергија треба да се направи само ако имате симптоми. Позитивното тестирање без историја на симптоми по изложување не значи дека имате вистинска алергија.

Совети за ограничување на симптомите на алергија
Еве неколку начини како да ги намалите симптомите на сезонската алергија:

Избегнувајте голема изложеност на полен: Кога времето ќе биде топло, избегнувајте сами да го косите тревникот и држете се настрана од мувлосаните купишта лисја. Луѓето со сезонски алергии, исто така, треба да избегнуваат надразнувачи како силни хемикалии и загадување.
Чувајте го вашиот дом и автомобил чисти од полен: Во деновите кога бројот на полен е голем, држете ги вратите и прозорците затворени. Останете внатре, особено во попладневните часови и навечер кога нивото на полен е највисоко. Изладете го вашиот дом користејќи клима уред, но држете се подалеку од навлажнувачи и ладилници за мочуришта.
Исчистете ги остатоците од полен на отворено: Откако ќе бидете надвор во деновите со висок полен, туширајте се за да го измиете поленот и облечете чиста облека. Користете физиолошки раствор за миење на носот за да ги исчистите алергените од вашиот нос.
Знајте ги вашите алергии: Едноставен тест на крвта или тест на кожата во ординација може да идентификува на што сте алергични. Идентификувањето на овие алергени е важно за да се развие ефективен план за лекување.
Разговарајте со вашиот лекар: Прашајте го вашиот лекар за опциите за третман и следете го тој план за лекување.
Третман на алергии: од опции без рецепт до имунотерапија
Третманите за сезонски алергии започнуваат со избегнување на надразнувачи кои предизвикуваат симптоми. Ова може да вклучи користење на некои од советите наведени погоре.

Вашиот лекар исто така може да препорача лекови без рецепт или лекови на рецепт за лекување на симптоми на сезонска алергија. Ова може да вклучува назални стероиди и/или капки за очи за да се намалат симптомите на очите.

Следната опција за пациенти со тешки алергии е имунотерапија. Ова се однесува на имунолошкиот одговор на телото на алергени. Преку мали зголемувања на изложеноста на специфични алергени, телото гради толеранција кон овие супстанции додека не престане да ги гледа како закана.

Овој третман бара редовни патувања до лекарска ординација за инјекции (алергиски снимки) или таблети под јазикот. Овој пристап може да потрае три до пет години пред да заврши третманот. Може да биде многу ефикасен за околу 85% од оние кои страдаат од алергија.