Б12-единствениот витамин кој не е достапен во растителната храна-веганите имаат недостаток

Б12 се наоѓа само во доволни количини во храната од животинско потекло, иако одредени видови алги може да обезбедат мали количини. Затоа, луѓето кои не јадат животински производи се изложени на зголемен ризик од недостаток.

Б12 се наоѓа само во доволни количини во храната од животинско потекло, иако одредени видови алги може да обезбедат мали количини. Затоа, луѓето кои не јадат животински производи се изложени на зголемен ризик од недостаток.

Витаминот Б-12 (кобаламин) игра суштинска улога во формирањето на црвените крвни зрнца, клеточниот метаболизам, нервната функција и производството на ДНК, молекулите во клетките кои носат генетски информации.

Извори на храна на витамин Б-12 вклучуваат живина, месо, риба и млечни производи. Витаминот Б-12 се додава и во некои видови храна, како што се збогатените житарки за појадок, и е достапен како орален додаток. За лекување на недостаток на витамин Б-12 може да се препишат инјекции на витамин Б-12 или спреј за нос.

Недостатокот на витамин Б-12 не е вообичаен во САД. Сепак, луѓето кои следат вегетаријанска или веганска исхрана може да бидат склони кон дефицит бидејќи растителната храна не содржи витамин Б-12. Постарите возрасни лица и луѓето со болести на дигестивниот тракт кои влијаат на апсорпцијата на хранливите материи, исто така, се подложни на недостаток на витамин Б-12.

Ако не се лекува, недостатокот на витамин Б-12 може да доведе до анемија, замор, мускулна слабост, цревни проблеми, оштетување на нервите и нарушувања на расположението.

Препорачаната дневна количина на витамин Б-12 за возрасни е 2,4 микрограми.

Што вели истражувањето
Истражувањето за употребата на витамин Б-12 за специфични активности и состојби покажува:

Болести на срцето и крвните садови. Истражувачите претходно веруваа дека витаминот Б-12, кога се комбинира со фолна киселина (витамин Б-9) и витамин Б-6, може да спречи болести на срцето и крвните садови со намалување на нивото на амино киселина во крвта (хомоцистеин). . Сепак, студиите покажуваат дека комбинацијата на овие витамини не го намалува ризикот или сериозноста на кардиоваскуларни болести и мозочен удар.
Деменција. Недостатокот на витамин Б-12 е поврзан со деменција и ниска когнитивна функција, но не е јасно дали додатоците на витамин Б-12 може да помогнат во спречување или лекување на деменција.
Атлетски перформанси. Освен ако немате недостаток на витамин Б-12, нема докази дека додатоците на витамин Б-12 ќе ви ја зголемат енергијата или ќе ве направат подобар спортист.

Повеќето луѓе добиваат доволно витамин Б-12 од урамнотежена исхрана. Сепак, постарите возрасни лица, вегетаријанците, веганите и луѓето кои имаат состојби кои влијаат на нивната способност да апсорбираат витамин Б-12 од храната може да имаат корист од употребата на орални додатоци.

Додатоци на витамин Б-12, исто така, се препорачуваат за жени кои се бремени или дојат исклучиво и следат вегетаријанска или веганска исхрана.

Безбедност и несакани ефекти
Кога се земаат во соодветни дози, додатоците на витамин Б-12 генерално се сметаат за безбедни. Додека препорачаната дневна количина на витамин Б-12 за возрасни е 2,4 микрограми, откриено е дека повисоките дози се безбедни. Вашето тело апсорбира само онолку колку што му е потребно, а вишокот поминува низ урината.

Високите дози на витамин Б-12, како оние што се користат за лекување на недостаток, може да предизвикаат:

Главоболка
Гадење и повраќање
Дијареа
Замор или слабост
Чувство на пецкање во рацете и нозете
Интеракции


Можните интеракции вклучуваат:

Аминосалицилна киселина. Земањето на овој лек што се користи за лекување на дигестивни проблеми може да ја намали способноста на вашето тело да апсорбира витамин Б-12.
Колхицин. Земањето на овој антиинфламаторен лек кој се користи за спречување и лекување на напади на гихт може да ја намали способноста на вашето тело да апсорбира витамин Б-12.
Метформин. Земањето на овој лек за дијабетес може да ја намали способноста на вашето тело да апсорбира витамин Б-12.
Инхибитори на протонска пумпа. Земањето омепразол, ланзопразол или други лекови за намалување на желудочната киселина може да ја намали способноста на вашето тело да апсорбира витамин Б-12.
Додатоци на витамин Ц (аскорбинска киселина). Земањето витамин Б-12 со витамин Ц може да ја намали достапната количина на витамин Б-12 во вашето тело. За да ја избегнете оваа интеракција, земајте витамин Ц два или повеќе часа по земањето додаток на витамин Б-12.
Вашиот лекар може да препорача промена на лековите или дозите на времето за да се компензираат сите потенцијални интеракции.

Има само една хранлива материја која природно не е достапна во растителната храна, а тоа е витаминот Б12. Овој конкретен витамин се произведува во дигестивниот тракт на цицачите, поради што се наоѓа во храната од животинско потекло, како што се месото, јајцата и млекото.

Ни треба витамин Б12 за правилно невролошко функционирање и производство на црвени крвни зрнца. Потребен е и за синтеза на ДНК и РНК.

Потребна ни е соодветна стомачна киселина, како и нешто што се нарекува внатрешен фактор за да се вари и апсорбира витаминот Б12. Некои луѓе немаат силна стомачна киселина или доволно внатрешен фактор, поради што повеќе од само веганите можеби ќе треба да земаат додаток Б12.